Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι η Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη δεν έκανε σωστά τη δουλειά της για να πέσει φως σε σχέση με την υπόθεση και τις ευθύνες.
«Δεν πιστεύω ότι ήταν η καλύτερη στιγμή της Βουλής» είπε χαρακτηριστικά.
Δείτε ποιοί Βουλευτές συμμετείχαν
Η Επιτροπή απαρτίζεται από 31 μέλη και συγκεκριμένα, από 16 βουλευτές της ΝΔ, 5 από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, 3 από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, 2 από το ΚΚΕ, 1 από την Ελληνική Λύση, 1 από την ΚΟ Σπαρτιάτες, 1 από την ΚΟ Νίκη, 1 από την Πλεύση Ελευθερίας και 1 από τους Ανεξάρτητους.
Από την ΝΔ, θα συμμετέχουν οι βουλευτές: Γιάννης Ανδριανός, Κωνσνταντίνος Γκιουλέκας, Κώστας Καραγκούνης, Χρήστος Κέλλας, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Φώντας Μπαραλιάκος, Αναστάσιος Μπαρτζώκας, Ανδρέας Νικολακόπουλος, Κατερίνα Παπακώστα – Παλιούρα, Φάνης Παπάς, Θάνος Πλεύρης, Ζωή Ράπτη, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Βασίλειος Υψηλάντης και Ιάσων Φωτήλας.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα συμμετέχουν οι βουλευτές: Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Διονύσιος Καλαματιανός, Βασίλειος Κόκκαλης, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Ιωάννης Σαρακιώτης.
Από το ΠΑΣΟΚ, η Μιλένα Αποστολάκη, ο Παναγιώτης Δουδωνής και ο Απόστολος Πάνας.
Από το ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος και η Μαρία Κομνηνάκα.
Από την Ελληνική Λύση, ο Παύλος Σαράκης.
Από τους Σπαρτιάτες, ο Πέτρος Δημητριάδης.
Από τη Νίκη, ο Τάσος Οικονομόπουλος.
Από την Πλεύση Ελευθερίας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Από τους Ανεξάρτητους, η Πέτη Πέρκα.
Εξεταστική για τα Τέμπη: Εγκρίθηκε το πόρισμα της πλειοψηφίας
Με τις ψήφους της «γαλάζιας» πλειοψηφίας εγκρίθηκε το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής και επόμενο, τελευταίο, βήμα είναι η συζήτηση του πορίσματος και των επισυναπτόμενων πορισματικών εκθέσεων της αντιπολίτευσης στην Ολομέλεια της Βουλής τις επόμενες ημέρες.
Ο εισηγητής της πλειοψηφίας Λ. Τσαβδαρίδης είπε ότι το πόρισμα των βουλευτών της ΝΔ δεν φέρνει πίσω τους 57 νεκρούς ούτε θα σβήσει το πένθος στους γονείς και στους οικείους τους, ελπίζουμε όμως ότι θα προσφέρουν μία ακτίδα παρηγοριάς, σε όλους αυτούς, και μία αίσθηση κάθαρσης, στην συλλογική μνήμη της κοινωνίας μας, βοηθώντας την ελληνική δικαιοσύνη να πράξει κατά το βέλτιστο τρόπο το καθήκον της. Γιατί οι συγγνώμες όσο ειλικρινείς και αν είναι, δεν αρκούν είπε ο κ. Τσαβδαρίδης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι, η ΝΔ και η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή του τραγικού δυστυχήματος, ανέλαβε σειρά πρωτοβουλιών, για την διαλεύκανση των συνθηκών της: Συνέστησε ταχύτατα διοικητική επιτροπή για την σύνταξη πραγματογνωμοσύνης, έλαβε άμεσα μέτρα για την στήριξη των οικογενειών των θυμάτων, και διευκόλυνε με τις άμεσες ενέργειες της, την ανεξάρτητη δικαιοσύνη, και μάλιστα στο ανώτατο βαθμό, προκειμένου να ξεκινήσει τον έλεγχο των ποινικών ευθυνών. Κυρίως όμως, συναίνεσε χωρίς χρονοτριβή στην πρόταση που έκανε η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα το ΚΚΕ, για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, δυνατότητα που η ίδια, ως κυβέρνηση, πρότεινε να έχει η κοινοβουλευτική μειοψηφία, στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση. Και εμπράκτως, συνέχισε ο κ. Τσαβδαρίδης, «επιτάχυνε τις διαδικασίες, προκειμένου η συσταθείσα εξεταστική επιτροπή, να καλέσει και να εξετάσει δεκάδες μάρτυρες αλλά και να συγκεντρώσει ένα μεγάλο αριθμό εγγράφων, προκειμένου να συνταχτεί εν συνεχεία το πόρισμα [..] το οποίο ευελπιστούμε να βοηθήσει σημαντικά το έργο της δικαιοσύνης».
«Ως μέλη της ΝΔ, κάναμε αγώνα για να συνδράμουμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην αναζήτηση σαφών απαντήσεων. Υπήρξε ζήτημα τιμής. Όχι μόνο διότι πρέπει να διαλευκανθεί υπόθεση με αμέριστο σεβασμό στη μνήμη αιτημάτων αλλά διότι έπρεπε η όλη διαδικασία να διεξαχθεί με τρόπο και σε χρόνο που δεν θα άφηνε καμιά υπόνοια για συγκάλυψη», είπε ο κ. Τσαβδαρίδης σημειώνοντας ότι «έπρεπε να ρίξουμε φως στη σκιά των ερωτημάτων χωρίς να αφήσουμε περιθώριο σε κανέναν, στο όνομα μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, να διαστρεβλώσει και να καπηλευτεί την αλήθεια, ζητώντας συλλήβδην βιαστικές καταδίκες, παρασυρμένος από παράλογες φήμες, από θεωρίες συνωμοσίας και από λαϊκά δικαστήρια χωρίς καμία απόδειξη, και με μοναδικό σκοπό την κομματική εκμετάλλευση. Τέτοιοι τακτικισμοί, δυστυχώς, δεν έλειψαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της επιτροπής. Σίγουρα όμως δεν στάθηκαν ικανοί ούτε να επηρεάσουν την παραγωγική λειτουργία της επιτροπής, ούτε βεβαίως να σκιάσουν την ιδιαίτερη χρησιμότητα των συμπερασμάτων του πορίσματος της» είπε ο κ. Τσαβδαρίδης.
Σημειώνεται ότι στο πόρισμα της ΝΔ, είχε διαπιστωθεί ότι «εάν είχαν τηρηθεί απαρέγκλιτα οι κανόνες του Γενικού Κανονισμού Κινήσεως το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί».
Περιμέναμε τη θεωρία του ανθρώπινου λάθους από πλευράς ΝΔ, αλλά είναι λυπηρό «να κλείνουν τα μάτια, σε ευθύνες πολιτικών προσώπων» είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β. Κόκκαλης: Είναι λυπηρό να κλείνουν τα μάτια και να μην έχουν το σθένος να αρθρώσουν δύο κουβέντες για τα διπλά εγκλήματα, δηλαδή για το πρώτο έγκλημα που στοίχισε τη ζωή στους 57 συνανθρώπους μας και το δεύτερο έγκλημα, αμέσως μετά, αυτό της αλλοίωσης του τόπου του εγκλήματος» είπε ο κ. Κόκκαλης.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε επίσης την πρόταση του κόμματός του «η εξεταστική επιτροπή με ερμηνευτική δήλωση της, να διευκρινίσει την θέση της ότι για τα εγκλήματα παραλείψεως κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων αρμόδια είναι η τακτική Δικαιοσύνη, καθώς σε ότι αφορά το άρθρο 86 Συντάγματος και το προστατευτικό πλέγμα για τις πράξεις που εκτελούνται κατά την ενάσκηση των υπουργικών καθηκόντων, δεν προκύπτει ότι συμπεριλαμβάνεται και η παράλειψη εκτέλεσης οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας».
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιλένα Αποστολάκη είπε ότι η Εξεταστική Επιτροπή θα καταγραφεί ως οργανωμένη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών: Η απόφαση και η εντολή για την υλοποίηση της συγκάλυψης δόθηκε από τον πρωθυπουργό και το Μέγαρο Μαξίμου, που συνειδητά επέλεξε να αποκλείσει την σε βάθος διερεύνηση και να προστατέψει συνδεδεμένα με αυτόν πολιτικά πρόσωπα. Η πολιτική ευθύνη του είναι διπλή είπε η κα Αποστολάκη και συνέχισε. Αφορά το περίφημο επιτελικό κράτος που κατά τη διάρκεια της τετραετούς πρώτης θητείας του δεν διασφάλισε την ύπαρξη ολοκληρωμένου συστήματος σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης, λόγω μη ολοκλήρωσης της σύμβασης 717/2014, γεγονός το οποίο τελεί σε άμεση αιτιώδη συνάφεια με την τραγωδία των Τεμπών. Αφορά όμως και τη μετέπειτα μεθόδευση της συγκάλυψης: την εντολή για το μπάζωμα και την εντολή για το μπάζωμα και την ενορχήστρωση της συγκάλυψης των υπευθύνων κατά τη διάρκεια των εργασιών της εξεταστικής, υπογράμμισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μ. Αποστολάκη.
Επεισοδιακή συνεδρίαση
Πάντως νωρίτερα σήμερα προηγήθηκε μια συνεδρίαση με απανωτά επεισόδια και έντονους διαλόγους. Ειδικότερα, στην αίθουσα της Ολομέλειας έπεσε η αυλαία της Εξεταστικής Επιτροπής για την Τραγωδία των Τεμπών με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει κουκούλωμα. Νωρίτερα διεκόπη για μία ώρα η συνεδρίαση μετά την είσοδο της προέδρου της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην επιτροπή, καθώς έχει εξαιρεθεί από την εν λόγω επιτροπή.
Η εξαίρεσή της στις συνεδριάσεις της Εξεταστικής είχε αποφασιστεί επειδή ταυτόχρονα είναι συνήγορος οικογενειών των θυμάτων της τραγωδίας. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Μαρκόπουλος της ζήτησε να αποχωρήσει άμεσα, ωστόσο εκείνη αρνήθηκε.
Τότε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μαρκόπουλος διέκοψε τη συνεδρίαση για να ενημερώσει τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα για τα επόμενα βήματα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνεδρίαση θα μεταφερθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας.
Η είσοδος της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Εξεταστική
Όπως μετέδωσε νωρίτερα το iEidiseis, η Ζωή Κωνσταντοπούλου μπήκε, χωρίς να είναι μέλος, στην αίθουσα που πραγματοποιούνται οι εργασίες της Επιτροπής και αρνείται να αποχωρήσει.
Το αποτέλεσμα ήταν να καθυστερεί η έναρξη της συνεδρίασης, καθώς το προεδρείο δεν δεχόταν να ξεκινήσει τη διαδικασία με την κ. Κωνσταντοπούλου παρούσα.
Στη συνέχεια, όπως αποφάσισε ο πρόεδρος της Βουλής, η συνεδρίαση θα αρχίσει με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου εντός της αιθούσης, καθώς δικαιούται να παρευρίσκεται αλλά δεν έχει δικαίωμα ψήφου και λόγου.
Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Δημήτρης Μαρκόπουλος, επισκέφθηκε το γραφείο του Κωνσταντίνου Τασούλα, προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά με το συμβάν και να επιληφθεί του θέματος.
Υπενθυμίζεται πως η Ζωή Κωνσταντοπούλου ήταν αρχικά μέλος, αλλά με απόφαση της επιτροπής αποχώρησε, καθώς είχε την ιδιότητα της συνηγόρου συγγενών θυμάτων.
Τελικά η συνεδρίαση μεταφέρθηκε στην ολομέλεια με την Ζωή Κωνσταντοπούλου να ζητά από το προεδρείο της Εξεταστικής να της δοθεί ο λόγος. Ο λόγος δεν της δόθηκε με την επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας να φωνάζει από τα έδρανα, να καταγγέλλει το προεδρείο της Επιτροπής και να χαρακτηρίζει τον πρόεδρο της Επιτροπής Δημήτρη Μαρκόπουλο ως «όργανο συγκάλυψης» των αιτιών της τραγωδίας.
Απευθυνόμενη προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, η Ζωή Κωνσταντοπούλου φώναξε: «Σας έχω ζητήσει το λόγο κ. Μαρκόπουλε. Είστε όργανο συγκάλυψης και όχι πρόεδρος».
Η πρωτοβουλία του ΚΚΕ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, συνέβαλε αφενός στο να μην ξεχαστεί το έγκλημα, και αφετέρου έφερε στο φως πολλά και ουσιαστικά στοιχεία, όχι μόνο πολιτικών αλλά και ποινικών ευθυνών, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. Αν δεν υπήρχε αυτή η πρωτοβουλία του ΚΚΕ, το πιθανότερο είναι πως τα εγκλήματα θα είχαν θαφτεί, καθώς όλα τα αστικά κόμματα που κυβέρνησαν τις τελευταίες δεκαετίες, γνωρίζουν πολύ καλά ότι έχουν σοβαρές ευθύνες για το τραγικό αυτό συμβάν είπε ο κ. Καραθανασόπουλος. Υπενθύμισε μάλιστα πως, παρότι οι προτάσεις για σύσταση προανακριτικής που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζονταν στην δικογραφία της Ευρωπαίας εισαγγελέως για οικονομική ζημιά της ΕΕ από την υλοποίηση της 717, και όχι για καθεαυτό το εγκληματικό συμβάν στα Τέμπη, το ΚΚΕ «στήριξε κι αυτές τις δύο προτάσεις».
Όπως σημείωσε ο κ. Καραθανασόπουλος, κατά τη διάρκεια των εργασιών της εξεταστικής επιβεβαιώθηκαν οι τεράστιες πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση στο σιδηρόδρομο και την ασφάλεια του, αλλά προέκυψαν και ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, δηλαδή όλων των υπουργών Μεταφορών, αλλά και άλλων, είτε μέσα από τις ενέργειές τους είτε μέσα από σημαντικές παραλείψεις, υπονόμευσαν την ασφάλεια του σιδηροδρόμου, αποδεχόμενοι έτσι το ενδεχόμενο, αν όχι προδιαγράφοντας, την εξέλιξη του συγκεκριμένου εγκλήματος των Τεμπών».
Για προσπάθεια αναχαίτισης της πορείας της εξεταστικής επιτροπής από την πλειοψηφία έκανε λόγο ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Π. Σαράκης, προσθέτοντας ότι, δυστυχώς, πολλά μέλη της, λειτούργησαν με αμιγώς κομματικά κριτήρια. Σημείωσε επίσης ότι με ευθύνη της πλειοψηφίας η επιτροπή στερήθηκε την πρόσβαση σε κρίσιμα έγγραφα των υπό διαμόρφωση δικογραφιών και ότι δεν της επετράπη να εξετάσουν ουσιώδεις μάρτυρες όπως οι κκ Καραγιάννης, Παναγιώτου και ο διευθύνων σύμβουλος του ‘Ακτωρα. Ο κ. Σαράκης είπε ότι οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Μεταφορών, από το 2012 και εντεύθεν, μαζί με τους παράγοντες των σιδηροδρομικών εταιρειών και οι σχετικοί εργολάβοι «φέρουν την ανάλογη ποινική ευθύνη και θα πρέπει να αχθούν ενώπιον της Τακτικής Δικαιοσύνης».
Δεν θα συμμετάσχουμε στην ιεροτελεστία σας, είπε εκ μέρους της Νέας Αριστεράς, ο Ν. Ηλιόπουλος. Εάν η επιτροπή ολοκληρώσει σήμερα το έργο της, θα είναι η καλύτερη απόδειξη ότι μιλάμε για μία επιτροπή που από την πρώτη στιγμή είχε φτιαχτεί για ένα και μοναδικό λόγο, την συγκάλυψη, είπε ο κ. Ηλιόπουλος. Παράλληλα, μίλησε για «θράσος» από την πλευρά της πλειοψηφίας, που θεωρεί – όπως είπε – ότι κανένα σύστημα ασφαλείας δεν θα μπορούσε να αποτρέψει το δυστύχημα, καθώς ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει στις 5/3/2023, ότι εάν η τηλεδιοίκηση είχε ολοκληρωθεί αυτό το δυστύχημα θα είχε πρακτικά αποφευχθεί. Ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε επίσης σε μέτρηση κοινής γνώμης, σύμφωνα με την οποία, οκτώ στους δέκα πολίτες δεν εμπιστεύονται τη Βουλή ότι προσπαθεί να ρίξει φως, και ότι αυτό, είναι κάτι που έχει «πετύχει» η πλειοψηφία.
Οι βουλευτές της ΚΟ Σπαρτιάτες Π. Δημητριάδης, της ΚΟ Νίκη Ν. Βρεττός και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κ. Φλώρος ζήτησαν από την εξεταστική επιτροπή να διευκρινίσει ότι «για τα εγκλήματα που τελέστηκαν από πολιτικά πρόσωπα, παραλείψεως κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων, αρμόδια είναι η τακτική Δικαιοσύνη». Πρόσθεσαν ότι, εάν η θέση αυτή δεν γίνει δεκτή από την πλειοψηφία, να εξεταστεί η πρόταση ομόφωνης εισήγησης για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το σύνολο των αδικημάτων, που προαναφέρθηκαν, σε ότι αφορά τους εμπλεκόμενους υπουργούς.
Η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ελ. Καραγεωργοπούλου κατηγόρησε τους βουλευτές της πλειοψηφίας ότι επεδίωξαν τη φίμωση τόσο του κόμματος όσο και της επικεφαλής του, Ζωής Κωνσταντοπούλου. «Ενώπιον του ελληνικού λαού δολοφονήσατε εκ νέου τους νεκρούς, μεταξύ αυτών τους αληθινούς ανθούς της ελληνικής κοινωνίας. Τραυματίσατε σήμερα και πάλι τους τραυματίες του τραγικού και πρωτοφανούς εγκλήματος των Τεμπών. Είναι βέβαιο ότι οπλίσατε τους συγγενείς όλων στην ενδυνάμωση του αγώνα ζωής για τη δικαίωση όσων αδόκητα, άδικα και βίαια στερήθηκαν του δικαιώματος της ζωής. Με το γνωστό αδίστακτο τρόπο σας, εκβιάζετε την έκδοση πορίσματος, προσπαθείτε να το επιβάλλετε, μεθοδεύοντας από την έναρξη των σημερινών εργασιών της επιτροπής, με κατάφωρα καταχρηστικό, αντιδεοντολογικό και ποινικά κολάσιμο κραυγαλέο τρόπο, την φίμωση της Πλεύσης Ελευθερίας, είπε η κα Καραγεωργοπούλου, επαναφέροντας αφενός την πρόθεση της κας Κωνσταντοπούλου να μετάσχει στις εργασίες της επιτροπής και αφετέρου να καταθέσει αίτηση εξαίρεσης του προεδρείου της επιτροπής.-
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, οι βουλευτές τάχθηκαν, ο καθείς υπέρ του πορίσματος που εξέδωσαν τα κόμματά τους, ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ, της ΚΟ Σπαρτιάτες και ο ανεξάρτητος Κ. Φλώρος δήλωσαν ότι ζητούν τη συνέχιση της εξεταστικής επιτροπής, ενώ και η Πλεύση Ελευθερίας τάχθηκε εναντίον της ολοκλήρωσης της διαδικασίας.