«Όλοι είμαστε πληγωμένοι από όσα προηγήθηκαν και οφείλουμε να διδαχθούμε από τα λάθη μας» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή για τις φωτιές.
Πρώτος στόχος, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, είναι να αναζητήσουμε εξηγήσεις και να συγκλίνουμε σε λύσεις για τις πυρκαγιές. Να αναζητήσουμε όπως είπε πιθανές αδυναμίες της πολιτείας και να κάνουμε και να ακούσουμε προτάσεις για την επόμενη μέρα.
Σημείωσε ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ όλο και πιο απειλητική σημειώνοντας ότι η απάντηση πρέπει να δοθεί από όλους.
«Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα. Έτσι πρέπει να είναι και οι τοποθετήσεις μας».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες, λέγοντας ότι φέτος είχαμε έναν από τους πιο έντονους καύσωνες διαχρονικά ενώ ειδικά για τη φωτιά της Πάρνηθας είπε ότι εντοπίστηκε σχεδόν αμέσως και το ελικόπτερο έφτασε 5-6 λεπτά αφού η φωτιά εντοπίστηκε. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι αυτό δεν ήταν αρκετό για να σταματήσει τη φωτιά.
«Παλιά αναρωτιόμασταν που είναι το κράτος, πότε θα πετάξουν τα αεροπλάνα, τώρα το κράτος είναι παρών παντού, αλλά η φωτιά επιμένει. Τίποτα ποια δεν είναι όπως το ξέραμε» σημείωσε για να προσθέσει ότι αυτό «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας επιτρέψει να μηδενίσουμε τα βήματα που έκανε η Ελλάδα. Δεν μπορεί να ισοπεδώνεται ο αγώνας των μαχητών της πρώτης γραμμής».
Στη φωτιά του Έβρου παρατηρήθηκε το φαινόμενο του πυρονέφους της νύχτας, αυτή η πυρκαγιά θα μελετάται για χρόνια από τους επιστήμονες, τόνισε ο πρωθυπουργός και έδειξε φωτογραφίες με την αρχική εκδοχή της πυρκαγιάς και τη μετέπειτα για να καταδείξει την ταχύτητα εξάπλωσης της πυρκαγιάς. «Δεν επικαλούμαι τα παραπάνω για να δικαιολογήσω τους χειρισμούς, που έγιναν, εκ του αποτελέσματος αυτοί δεν βρέθηκαν στο ύψος των περιστάσεων», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Παρά την έξαρση της κλιματικής κρίσης τόνισε ο πρωθυπουργός, αναγνωρίζω ότι «υπάρχουν πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Χωρίς διάθεση να δικαιολογήσω ενέργειες».
Πρόσθεσε δε, ότι «οι κλιματικές απειλές, τα ακραία καιρικά φαινόμενα βρίσκονται συχνά ένα βήμα μπροστά από την άμυνα του ανθρώπου, αυτό βεβαίως δε σημαίνει πως δεν πρέπει εμείς να προσαρμοζόμαστε σε πρωτόγνωρα φαινόμενα» και επικαλέστηκε τη φριχτή εμπειρία της Χαβάης, όπου κάηκε μία ολόκληρη πόλη χωρίς να προλάβουν οι Αρχές να την εκκενώσουν με εκατοντάδες θύματα και αγνοουμένους.
Τι είπε για τις οργανωμένες εκκενώσεις
Αναφορικά με τις οργανωμένες εκκενώσεις, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «δική μας προτεραιότητα ήταν είναι και θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Εμείς θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε το 112 και να σώζουμε ανθρώπινες ζωές» είπε προσθέτοντας ότι μη μας πείτε στην Αντιπολίτευση ότι αυτό ήταν αυτονόητο.
«Δίπλα στη μεγάλη θλίψη για τα στρέμματα που κάηκαν, θα είμαστε υπερήφανοι για τις ζωές που σώσαμε».
in.gr