Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν στις Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωνε εμβάθυνση της ελληνικής στρατιωτικής εμπλοκής στην Ουκρανία με νεά διμερή συμφωνία Αθήνας – Κιέβου.
Με τον ίδιο περίπου τρόπο είχε γίνει και η ανακοίνωση αποστολής όπλων και – σε δεύτερο χρόνο – τεθωρακισμένων στην Ουκρανία από την ελληνική κυβέρνηση. Στην πρώτη περίπτωση από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και στη δεύτερη από τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν.
Σε κάθε περίπτωση όχι από τον Έλληνα πρωθυπουργό, μα ούτε και σε ελληνικό ακροατήριο.
Στη χθεσινή του ανάρτηση ο Ουκρανός πρόεδρος φρόντισε να μας ενημερώσει πως η Ελλάδα – μετά και την πρόσφατη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Οδησσό – ενισχύει την αμυντική της συνεργασία με το Κίεβο ενώ προχωρά και σε διμερή συμφωνία ασφαλείας.
Μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη σχετικά με την εφαρμογή των συμφωνιών μας που επιτεύχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία, καθώς και τη συνεχιζόμενη αμυντική συνεργασία μας, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενίσχυση της αεράμυνας μας.
Στις 6 Μαρτίου στην Οδησσό, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης μπόρεσε να δει από πρώτο χέρι τη σημασία της αξιόπιστης προστασίας του εναέριου χώρου μας. Επιπλέον, τον ενημέρωσα για το ρωσικό χτύπημα στο Κίεβο το πρωί της ίδιας ημέρας.
Συμφωνήσαμε επίσης να επιταχύνουμε τις εργασίες για μια διμερή συμφωνία ασφάλειας στη βάση της κοινή Δήλωσης των G7 στο Βίλνιους.
Πηγές της κυβέρνησης – και όχι κάποιος επώνυμα – διέψευσαν αργά χθες το βράδυ τον Ζελένσκι, υπογραμμίζοντας πως καμία συμφωνία δεν υπεγράφη ανάμεσα σε Ελλάδα και Ουκρανία κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Οδησσό.
Όπως διαρρέουν, η ομάδα των G7 τον περασμένο Ιούλιο υιοθέτησε μια κοινή Δήλωση υποστήριξης της ασφάλειας της Ουκρανίας σε βάθος χρόνου, στην οποία έχουν προσχωρήσει και η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της. Σε συνέχεια αυτής της Δήλωσης, η ΕΕ συζητά με το Κίεβο συμφωνία υποστήριξης ασφαλείας ΕΕ-Ουκρανίας. Η χώρα μας όπως και τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ συζητάει αντίστοιχα με την Ουκρανία διμερώς.
Τα ερωτήματα ωστόσο παραμένουν: Αυξάνεται και προς ποια κατεύθυνση η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας; Γιατί οι ανακοινώσεις έρχονται μονίμως από το εξωτερικό και προς τι η μυστικότητα γύρω από ένα τόσο σημαντικό θέμα;
Σημειώνεται πως η Ελλάδα έχει αποφασιστεί να συνεχίσει να ενισχύει και το 2024 με πυροβόλα και πυρομαχικά την Ουκρανία μέσω διακρατικών συμφωνιών με την Τσεχία. Οι συμφωνίες προβλέπουν αγορά των υλικών αυτών από την Τσεχία και έχουν ως προτεραιότητα τις άμεσες ανάγκες του Κιέβου σε πυρομαχικά, δίχως, ωστόσο, να προκαλείται έλλειψη στα επιχειρησιακά αποθέματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
dikaiologitika.gr