Σε έναν κόσμο φτιαγμένο με καινοτόμες τεχνολογίες επικοινωνίας και πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, πώς γίνεται κάποιοι να αισθάνονται μοναξιά; Κι όμως, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα, όσο μεγάλο κοινωνικό δίκτυο και φίλους κι αν έχει κάποιος, είναι πιθανό να έρχονται στιγμές που αισθάνεται πολύ μόνος. Πώς εξηγείται, όμως, αυτό;
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια διαπίστωσαν ότι η μοναξιά που αισθάνονται οι άνθρωποι ενδέχεται να μαρτυρά διαφορές στην εγκεφαλική λειτουργία και τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Psychological Science.
Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, η ομάδα μελέτης υπέβαλε 63 πρωτοετείς φοιτητές σε μαγνητική τομογραφία διάρκειας 90 λεπτών. Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων στον εγκέφαλο, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν 14 ενδιαφέροντα βίντεο και στη συνέχεια, αξιοποιώντας την Κλίμακα Μοναξιάς του UCLA, απάντησαν στο κατά πόσο αισθάνονται κοινωνικοί. Οι ερευνητές συνέλεξαν τα στοιχεία που προέκυψαν και τα πρόσθεσαν στα αποτελέσματα μιας έρευνας που είχαν διεξάγει νωρίτερα αναφορικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στην εν λόγω μελέτη, είχε ζητηθεί στους συμμετέχοντες να καταγράψουν τα ονόματα των συμμετεχόντων με τους οποίους είχαν έρθει κοντά, των ανθρώπων με τους οποίους συνήθιζαν να τρώνε και εκείνων με τους οποίους έκαναν παρέα κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης ακαδημαϊκής χρονιάς.
Δύο περιοχές του εγκεφάλου συνδέονται με τη μοναξιά
Ένα άλλο πιθανό ενδεχόμενο είναι ότι η ίδια η μοναξιά θα μπορούσε να επηρεάζει τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων κατά καιρούς.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η περαιτέρω έρευνα σχετικά με το πώς η εγκεφαλική λειτουργία επηρεάζει τα συναισθήματα μοναξιάς θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανάπτυξη αποτελεσματικών τρόπων μείωσης της κοινωνικής απομόνωσης.