Υλικά
- 250 γρ. βούτυρο
- 200 γρ. άχνη ζάχαρη
- 25 γρ. κακάο
- 300 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά
- 45 γρ. λικέρ αμαρέτο
- 450 γρ. μπισκότα τύπου πτι-μπερ
- 100 γρ. φουντούκια, καβουρδισμένα
- 500 γρ. παγωτό βανίλια ή καϊμάκι
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το μαλακό βούτυρ, την άχνη ζάχαρη και το κακάο και χτυπάμε σε υψηλή ταχύτητα για περίπου 5′, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να ασπρίζει. Ανά διαστήματα, διακόπτουμε τη λειτουργία και με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής «ξεκολλάμε» το βούτυρο από τα τοιχώματα. Παράλληλα, σε ένα μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα και την ομογενοποιούμε με την κρέμα γάλακτος.
Βήμα 2
Προσθέτουμε το μείγμα με τη σοκολάτα στο μείγμα με το βούτυρο κι ανακατεύουμε απαλά να γίνει μια ομοιόμορφη κρέμα. Προσθέτουμε και το λικέρ. Θρυμματίζουμε τα μπισκότα με τα χέρια μας σε σχετικά μικρά κομμάτια. Πολτοποιούμε ελαφρως τα φουντούκια. Προσθέτουμε τα μπισκότα και τα φουντούκια κι ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά.
Βήμα 3
Σε μια αποσπώμενη φόρμα 25-26 εκ. τοποθετούμε μια μεμβράνη και στη συνέχεια απλώνουμε το μισό από το μείγμα του μωσαϊκού. Στη συνέχεια, ιδανικά με γάντια, πιάνουμε στα χέρια μας όλη την ποσότητα του παγωτού και το πλάθουμε έτσι ώστε να το φέρουμε κοντά σε στρογγυλό σχήμα. Το τοποθετούμε πάνω από την πρώτη στρώση του μωσαϊκού και το πιέζουμε με την παλάμη μας για να γίνει επίπεδη η επιφάνειά του. Προσθέτουμε το υπόλοιπο μισό του μωσαϊκού πάνω από το παγωτό, το πατάμε καλά και καλύπτουμε με μια μεμβράνη.
Βήμα 4
Μεταφέρουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 2 ώρες. Αφαιρούμε την αποσπώμενη φόρμα και αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα. Διατηρούμε στην κατάψυξη.