Πρόκειται για εντελώς νέα δεδοµένα στην καθηµερινότητα των επιχειρήσεων. Κι επειδή και οι αγρότες θεωρούνται επιχειρήσεις, έχουν και οι αγρότες τις ίδιες υποχρεώσεις µε τις λοιπές επιχειρήσεις.
Τα ηλεκτρονικά βιβλία αποτελούν µία παγκόσµια πρωτοτυπία που έχει αποφασίσει να εφαρµόσει η Ανεξάρτητη Αρχή ∆ηµοσίων Εσόδων. ∆εν εφαρµόζεται πουθενά αλλού στον κόσµο µε τον τρόπο που ξεκίνησαν να την εφαρµόσουν εδώ, ενώ σε µερικές χώρες λειτουργούν επιµέρους τµήµατα των my data. Πρέπει να κάνουµε έναν διαχωρισµό: άλλο το θέµα του αν είναι δίκαια ή άδικη η εφαρµογή των ηλεκτρονικών βιβλίων και ο τρόπος που επιβάλλονται και άλλο ο χρόνος έναρξης της ενηµέρωσης των τιµολογίων, οποίος έχει ήδη ξεκινήσει.
Εξαιρούνται από την εφαρμογή τους, οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος
Κι αφού το ξεκαθαρίσαµε κι αυτό, να πάµε λίγο στα διαδικαστικά, όσο πιο πρακτικά, λιτά και λαϊκά γίνεται, ώστε να γίνουν κατανοητά.
Όσοι αγρότες έχουν το 2019, τζίρο άνω των 50.000 ευρώ και ταυτόχρονα, έχουν τιµολόγια πώλησης άνω των 50, υποχρεούνται να καταργήσουν τα χειρόγραφα τιµολόγια πώλησης και να χρησιµοποιήσουν µηχανογραφικά (από εµπορικό πρόγραµµα µε ηλεκτρονικό υπολογιστή).
Στο σύνολο του τζίρου δεν υπολογίζονται οι επιδοτήσεις, αλλά µόνο οι πραγµατικές πωλήσεις αγροτικών προϊόντων.
Στο σύνολο του τζίρου επίσης, συνυπολογίζονται και οι πωλήσεις ρεύµατος από Φ/Β πάρκα, αλλά και οι αγροτικές επιδοτήσεις οι οποίες φορολογούνται (βασική ενίσχυση και τα ποσά άνω των 12.000 ευρώ που προκύπτουν από την άθροιση πρασινίσµατος και συνδεδεµένων επιδοτήσεων).
Στο σύνολο των τιµολογίων δεν συνυπολογίζονται οι εκκαθαρίσεις και οι πωλήσεις µε αυτοτιµολόγηση. Π.χ. ένας κτηνοτρόφος είχε τζίρο το 2019 70.000 ευρώ, αλλά γι’ αυτές τις πωλήσεις γάλακτος εξέδωσε τιµολόγια µε αυτοτιµολόγηση η αγοράστρια εταιρεία. Στην περίπτωση αυτή , ο κτηνοτρόφος δεν έχει υποχρέωση να χρησιµοποιήσει ηλεκτρονικό υπολογιστή και δικό του εµπορικό πρόγραµµα.
Συνεπώς, σύµφωνα µε τα ανωτέρω, θα είναι ελάχιστοι οι αγρότες που θα έχουν αυτή την υποχρέωση, άρα ας ασχοληθούµε µε το συντριπτικό ποσοστό των υπολοίπων.
Ρωτάει λοιπόν κάποιος: «ωραία, δεν έχω υποχρέωση να εκδώσω µε υπολογιστή. Έχω άλλες υποχρεώσεις; Πολλές, περισσότερο πολύπλοκες, τόσο χρονικά όσο και διαδικαστικά, σε σχέση µε πριν.
Τα τιµολόγια πρέπει να διαβιβάζονται στο σύστηµα των my data µέχρι τις 20 κάθε µήνα. Π.χ. τα τιµολόγια του Σεπτεµβρίου (που έχουν εκδοθεί στο διάστηµα 01.01-30.90.21), πρέπει να διαβιβαστούν µέχρι τις 20 Οκτωβρίου, του Οκτωβρίου µέχρι τις 20/11 κ.λπ..
Για να γίνει αυτό, θα πρέπει τα τιµολόγια των αγροτών να βρίσκονται στο λογιστή εντός των πρώτων δύο (2) ηµερών κάθε µήνα, ώστε να είµαστε σε θέση να κάνουµε τις καταχωρήσεις εµπρόθεσµα.
Αυτό σηµαίνει επίσης ότι, την προσκόµιση των τιµολογίων, αποδείξεων κλπ, την ξεχνάτε µε τον τρόπο που γίνονταν µέχρι τώρα, δηλαδή µία φορά κάθε τρίµηνο. Πρέπει να βρει οπωσδήποτε ο καθένας άλλο τρόπο επικοινωνίας µε το λογιστή του, ώστε να αποφευχθούν µελλοντικά πρόστιµα.
Το πιο σηµαντικό ακόµη δεν έχει ξεκινήσει και αυτό είναι τα έξοδα: µέχρι τώρα, οι αγρότες προσκόµιζαν τα παραστατικά στο λογιστή, γινόταν η καταχώρηση και οι λοιπές εργασίες.
Πολύ σύντοµα, ο χρόνος απασχόλησης για τα ίδια τιµολόγια θα πολλαπλασιαστεί. Απαιτείται πλέον:
Να ελέγχουµε κάθε τιµολόγιο και κάθε έξοδο στο σύστηµα των my data, να τα διασταυρώνουµε µε αυτά που µας έχετε προσκοµίσει, σε περίπτωση που λείπει τιµολόγιο να σας ενηµερώνουµε να αναζητήσετε από τον προµηθευτή σας.
Μέχρι να γίνει αυτό και να συµφωνήσουν οι δύο καταστάσεις, τίποτε δεν µπορεί να υποβληθεί.
Κάτι τελευταίο: ό,τι µπορεί να βοηθήσει προς την πλευρά καταπολέµησης της φοροδιαφυγής είναι αποδεκτό. Αρκεί το ίδιο το κράτος να λειτουργεί προς αυτή την κατεύθυνση και να µην αντιµετωπίζει τον πολίτη ως καταρχάς απατεώνα.
Θα εφαρµοστούν που θα εφαρµοστούν τα ηλεκτρονικά βιβλία, δε χωρεί αµφιβολία περί τούτου. Τουλάχιστον να φροντίσουν, η εφαρµογή τους να γίνει µε τον απαιτούµενο χρόνο προσαρµογής.
Ενηµερωθείτε σε συνεννόηση µε το λογιστή σας για τα νέα δεδοµένα, τον τρόπο λειτουργίας από τούδε και στο εξής και κυρίως: θα πρέπει πλέον να αποστέλλετε τα τιµολόγια σας πολύ πιο τακτικά από τη µία φορά / τρίµηνο που το κάνατε µέχρι τώρα.
Συµπληρωµατικές δηλώσεις φορολογικού έτους 2019
Για τελευταία χρονιά φέτος, θα πρέπει να υποβληθούν συµπληρωµατικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήµατος για το έτος 2019. Πρόκειται για τις συνδεδεµένες και λοιπές επιδοτήσεις που αφορούν το έτος 2019 και καταβλήθηκαν το 2020, ενώ η προθεσµία υποβολής είναι µέχρι τις 31.12.21.
Ποιος επιβαρύνεται το κόστος εφαρµογής των ηλεκτρονικών βιβλίων;
Η εφαρµογή των ηλεκτρονικών βιβλίων είναι γεγονός, ξεκίνησαν. Αργά ή γρήγορα θα εφαρµοστούν σε καθολική µορφή (μάλλον αργά). Το κόστος εφαρμογής τους ποιος θα το επιβαρυνθεί;
agronews.gr