Με 722.000 στην ουρά για 500-8.000 ευρώ, από τα 500 εκατ. της επιστρεπτέας (που θα πάρουν οι μισοί) και με τουρισμό μείον 77% δεν μιλάς για ανάπτυξη.
Καλύτερα να σταματήσει αυτή η λιωμένη καραμέλα με τα ανεβοκατεβάσματα της ανάπτυξης, πότε στα 4% και πότε στα 3,5-3% για το τέλος του 2021 “…εάν και εφόσον οι δείκτες πιάσουν το “αναπτυξιακό” 2019…”. Ποτέ δεν κερδίζεις έξω από την πραγματικότητα.
Και η πραγματικότητα λέει πως όλα είναι και θα παραμείνουν μια χαρά όσο η κυβέρνηση εκταμιεύει τις επιστρεπτέες. Κάνει μάλιστα πολύ καλά, το υπουργείο Οικονομικών, που σχεδιάζει να ξεπαστρέψει, από τις αιτήσεις, τρακαδόρους και “ζόμπι” (όπως την υποχρεώσουν και οι δανειστές).
Είναι μάλιστα πιο χρήσιμο από στατιστικές και σενάρια για ανάπτυξη οι προετοιμασίες της (σωστά το κάνει) για την επόμενη επιστρεπτέα. Διαφορετικά δεν θα περπατήσει η αγορά, στους επόμενους 2-3 μήνες.
Κατά τα άλλα, εφόσον οι εμβολιασμοί (που βαδίζουν με σωστό σύστημα) μας βγάλουν στο ξέφωτο και ο τουρισμός μας χαρίσει τη μερίδα του 2019, μπορούμε να βαρέσουμε το πρώτο καμπανάκι (όχι καμπάνα) για ανάπτυξη από 3,5% ως 4,5% (ποσοστά που αναγνωρίζουν -υπό προϋποθέσεις- οι σοφοί της κυβέρνησης και οι μελετητές των Βρυξελλών, αναλύοντας την πραγματικότητα).
Μη ξεχνάμε άλλωστε (λάθος εκτός πραγματικότητας) πως μεταξύ 2014-2019 σφραγίστηκε η οριστική έξοδος της Ελλάδας από τον βιομηχανικό χάρτη της Ευρώπης.
Την ίδια περίοδο η οικονομία μας πήρε θέση αποκλειστικά στον βιοτεχνικό και τον τουριστικό χάρτη των Βαλκανίων, “βαφτίζοντας” το “βραχιολάκι” σε βιομηχανία τουρισμού και τις “χειροτεχνίες σουβενίρ”, καινοτομικές και τεχνολογικές επιχειρήσεις…
Στο περιβάλλον αυτό φούντωσε ξανά και η μαύρη αγορά. Η αγορά εργασίας κατέβηκε σε επίπεδα και παρανομίας. Στηρίγματά της οι “πυλώνες”, της αδήλωτης εργασίας, της επιδοματικής πολιτικής και του μαύρου μεροκάματου, ως συμπλήρωμα!!
Συνεπώς είναι και η αγορά που τα θέλει… Στα χάλια που βρισκόμαστε δεν είναι εύκολο να ξεφύγεις από το συναίσθημα της ανασφάλειας χωρίς τον κρατισμό… Ανασφάλεια χωρίς εξάρτηση από τα τσάμπα… Από τα επιδόματα… Τα κρατικά χαρτζιλίκια…
Εκεί που μας οδήγησε, μετά την πτώχευση του 2008, ο 45ετής σοσιαλισμός της αρπαχτής και της διαπλοκής.
Παρ’ όλα αυτά η αγορά και οι επαγγελματίες, που δεν τα παράτησαν ακόμη, (παραγωγή, εφοδιαστική αλυσίδα, εξαγωγές, εμπόριο και ολίγη… βιομηχανία του τουρισμού) έχουν ανάγκη από ένα νέο μοντέλο οικονομίας.
Με σεβασμό στο κέρδος. Με μακροπρόθεσμους κανόνες οικονομικής πολιτικής.
Κανόνες που θα τηρούν όλες οι κυβερνήσεις. Αναζητά νέους οικονομικούς δείκτες. Να ξεφύγει από εκείνους του 2019 που η πανδημία τους έκανε να φαντάζουν αναπτυξιακοί…
Συνεπώς ανάπτυξη δεν θα δούμε, μέσα σε οικονομικό περιβάλλον, που ακόμη κυριαρχούν συνθήκες σοσιαλισμού της αρπαχτής και της ρεμούλας. Και ας μπήκαμε στο πρώτο σκαλί της οικονομικής 10ετίας του, 2020-2030 όπου (παρά την πανδημία) πολλά αλλάζουν και στην Ε.Ε.
Σου το δείχνουν τα νούμερα που πιστεύει η ίδια η αγορά για τις προοπτικές της, ανεξάρτητα από την πανδημία και την πορεία της οικονομίας εκτός του μνημονίου. Ας ρίξουμε μια ματιά.
Εκπρόσωποί της και Επιμελητήριά της, σε όλη την Ελλάδα, μιλάνε πλέον για 700000-750.000, πάσης μορφής, μαγαζιά (της παραγωγής της διακίνησης του τουρισμού και του εμπορίου) από μεσαίους, πολύ μικρούς και επαγγελματίες με 1 εργαζόμενο, στην καλύτερη περίπτωση, (ο οποίος συμβαίνει να είναι και συγγενής τους…).
Οι έρευνές τους δείχνουν πως θα κλείσουν 160.000-180.000, που στέκονται (από το 2017 -2018) στο ένα πόδι… και βρίσκονται, έτσι και αλλιώς, στο κατώφλι της εξόδου, μεταξύ 2021-2023.
Από τους 750.000 (που λογαριάζει η ίδια η αγορά, ως δυναμικό της,) έχουμε στην “ουρά” 722.000 (!!!) επιχειρηματίες και επαγγελματίες να περιμένουν από την επιστρεπτέα, 500, 1.000 έως 8.000 ευρώ (ανάλογα με τους απασχολούμενους).
Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως οι 350-400. 000 δεν θα την πάρουν, μετά από το ξεσκαρτάρισμα (που βεβαίως πρέπει να γίνει και να συνεχιστεί). Άρα ποιος θα μας φέρει την ανάπτυξη, που ανεβοκατεβάζουμε πότε στο 3% και πότε στο 4%, έτσι και δεν έρθουν οι τουρίστες του 2019; Οι 360.000 δικαιούχοι της επιστρεπτέας, που είναι ήδη στημένοι για την επόμενη…