Καμία π ρ ο φ ο ρ ι κ ή εξαγγελία Υπουργού κι ακόμα και Πρωθυπουργού (κι ούτε καν μετά αποτυπωμένη σε δελτίο Τύπου) δεν είναι υπεράνω νόμων, αποφάσεων, γραπτών εγκυκλίων διατάξεων. Τονισμένο αυτό: ΚΑΜΙΑ!!!
Τα ίδια και τα ίδια, από τους κρατικούς αρμόδιους, τα ίδια και την πρώτη φορά, τα ίδια και τώρα, τα ίδια και σε άλλα θέματα, κ.τ.λ.
Δε θα ξεχάσουμε όμως τα αυτονόητα:
Καμία π ρ ο φ ο ρ ι κ ή εξαγγελία Υπουργού κι ακόμα και Πρωθυπουργού (κι ούτε καν μετά αποτυπωμένη σε δελτίο Τύπου) δεν είναι υπεράνω νόμων, αποφάσεων, γραπτών εγκυκλίων διατάξεων. Τονισμένο αυτό: ΚΑΜΙΑ!!!
Με αυτή τη λογική θα πρέπει να λειτουργούν κατ’ αρχάς όλοι οι κρατικοί αρμόδιοι, αλλά και για όλα τα ζητήματα.
Π.χ. έχουμε φτάσει στα μέσα του Νοεμβρίου, έχουν περάσει τόσες ημέρες από την ημέρα που εξαγγέλθηκαν μέτρα στήριξης του Νοεμβρίου που αφορούν κάποιο (πολύ) κόσμο, αλλά οι νόμοι, οι υπουργικές αποφάσεις και οι οδηγίες αγνοούνται σχεδόν στο σύνολό τους, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτά.
Όλες οι οδηγίες που μπορούν να δοθούν βασίζονται μόνο πάνω σε μια…Συνέντευξη Τύπου και σε μερικά σκόρπια Δελτία Τύπου που εκδόθηκαν μετά από αυτήν ή μετά από …τηλεοπτικές, πάντα μόνο προφορικές, δηλώσεις υπουργών…
Δεν γίνεται όμως να μην υπάρχει κάτι “χειροπιαστό” (γραπτό), κάτι ΕΠΙΣΗΜΟ που να ορίζει διαδικασίες, προϋποθέσεις, προθεσμίες, δεσμεύσεις, και γενικότερα να οριοθετεί κάποια τέτοια σημαντικά ζητήματα.
Με μια απλή Συνέντευξη Τύπου και με τηλεοπτικές δηλώσεις βγαίνει κόσμος σε αναστολή εργασιών, μειώνονται ενοίκια, γίνονται υπολογισμοί ταμειακών ρευστοτήτων, αλλά και προγραμματισμοί μιας σειράς τόσο σημαντικών θεμάτων!!!
Ακόμη και σήμερα να εκδοθούν, έχουν αργήσει χαρακτηριστικά, διότι αυτά ισχύουν από την αρχή του μήνα. Η καθυστέρηση δημιουργεί απίστευτες παρερμηνείες, ειδικά όταν εμπλέκονται μέσα στις αναμενόμενες οδηγίες ιδιωτικές σχέσεις που ρυθμίζονται με κρατικές παρεμβάσεις.
Κι ότι προβλέπεται πρέπει ΠΑΝΤΑ να είναι με τρόπο ξεκάθαρο και άμεσο. Που πολλές φορές …ΔΕΝ…
Το φωνάζαμε κάποιοι κι από την πρώτη φάση για μια σειρά ζητημάτων.
Θα πρέπει τα όρια που θέτονται να είναι ΟΛΑ αναγραφόμενα σε νόμους και υπουργικές αποφάσεις, και ξεκάθαρες οδηγίες. Γιατί εάν δεν γίνεται αυτό, δημιουργούνται άπειρα προβλήματα που είναι δύσκολο να λυθούν κατόπιν εορτής.
Για παράδειγμα, πως μπορεί να απαντήσει κάποιος σε κάποιον ιδιοκτήτη ο οποίος αμφισβητεί την υποχρέωσή του να δεχτεί τη μείωση ενοικίου; Τι θα του προσκομίσει; Ένα Δελτίο Τύπου και μία Υπουργική Συνέντευξη;
Επίσης, πως μπορεί να απαντήσει κάποιος σε μια επιχείρηση, η οποία αναρωτιέται για το θέμα της προσωρινής αναστολής των εργαζομένων;
Θα μπορεί πράγματι να τους βγάλει όλους και στις πληττόμενες; Κι αν ναι, όπως έχει ειπωθεί (μόνο προφορικά ως τώρα, κι αυτό), μπορεί να υπάρχουν όροι και δεσμεύσεις για μετά;
Τι συμβαίνει με όσους λήγουν χρονικά οι συμβάσεις τους μέσα στον Νοέμβριο;
Τι θα γίνει εάν κάποιος έχει προσληφθεί με το πρόγραμμα των 100.000 θέσεων εργασίας μέσω ΟΑΕΔ και δουλεύει σε επιχείρηση που έκλεισε με κρατική εντολή; Θα πρέπει τυπικά να μην βγει σε αναστολή έστω κι εάν η επιχείρηση είναι εντελώς κλειστή (π.χ. κομμωτήριο);
Θα μπορεί κι αυτός ο εργαζόμενος να αποδείξει ότι δικαιούται μείωσης ενοικίου; Μήπως χάνει το δικαίωμα γιατί δεν θα μπορεί να βγει σε αναστολή;
Τι θα πρέπει να κάνει μια επιχείρηση που είναι κλειστή με κρατική εντολή, αλλά θέλει να κρατήσει μέρος του προσωπικού για πάγιες ανάγκες της επιχείρησης, όπως για παράδειγμα το delivery;
Για τους εργαζόμενους στα Προγράμματα Κοινωφελούς ισχύουν ή όχι οι γενικοί κανόνες που τίθενται αυτή την περίοδο;
Με τις ενδεχόμενες άδειες Ειδικού Σκοπου για τον ιδιωτικό τομέα, υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα;
(Μην πιάσουμε και τα θέματα αναμονής, περί όποιου Έκτακτου Επιδόματος, π.χ. 400 ευρώ σε κάποιους μακροχρόνια άνεργους ή Βοήθημα τα Χριστούγεννα, που μετά τις ασαφείς – πάντα – αρχικές προφορικές εξαγγελίες, μπαίνει μετά όλη η …χώρα στο “τρυπάκι” να ψάχνεται για τους τελικούς δικαιούχους, κ.τ.λ.)!
* Αυτά, τα αναπάντητα επισήμως και γραπτώς, ερωτήματα που προαναφέρονται είναι μόνο ενδεικτικά, ενώ σίγουρα υπάρχουν κι άλλα, πολύ περισσότερα από αυτά (ειδικά εάν προσθέσουμε το ζήτημα του οικονομικού προγραμματισμού που θα θέλει να κάνει κάποια επιχείρηση κ.τ.λ., για παράδειγμα για το δώρο Χριστουγέννων θα πρέπει να πάνε όλοι μαζί οι εμπλεκόμενοι στο Μαντείο των Δελφών, αφού κανείς δεν ξέρει επίσημα πως και τι θα δώσει ή πως και τι θα πάρει αντίστοιχα, έως τις 21 Δεκεμβρίου…).
– Και μη σκεφτεί κάποιος για κανένα πως «ε, θα γίνει ότι έγινε την πρώτη φορά», γιατί ναι μεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για υπολογισμό τα όσα έγιναν τότε, αλλά ΔΕΝ μπορούν ακόμα να ληφθούν υπόψη επίσημα για τώρα γιατί ΔΕΝ έχει καν αποφασιστεί πως π.χ. οι τότε οδηγίες ισχύουν και τώρα για τα αντίστοιχα θέματα! Έστω με μια απλή αντιγραφή αλλά ΓΡΑΠΤΑ κι επίσημα όμως! Με ΚΥΑ, με ΦΕΚ, κι ότι σχετικό προβλέπεται σχετικά από το ελληνικό κανονιστικό πλαίσιο!
Απαιτείται ΑΜΕΣΗ, ΕΜΠΡΑΚΤΗ και κυρίως ΝΟΜΙΜΗ κι ΕΠΙΣΗΜΗ απάντηση στα παραπάνω!