Νέο πρόγραμμα επιδότησης ύψους 14.800 ευρώ που απευθύνεται σε νέους ηλικίας 18 έως 29 ετών για τη δημιουργία της δικής τους επιχείρησης αναμένεται να «τρέξει» από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.
Το συνολικό ποσό της επιδότησης ανέρχεται σε 14.800 ευρώ για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων με στόχο την προώθηση την προώθηση στην αυτοαπασχόληση, 3.000 ανέργων από 18 έως 29 ετών με έμφαση στις επιχειρήσεις εκείνες που θα δραστηριοποιηθούν στην ψηφιακή οικονομία. Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε 12 μήνες με το ποσό της επιδότησης να καταβάλλεται σε τρεις δόσεις.
Μέσω του προγράμματος αναμένεται να ενισχυθούν άνεργοι για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων που θα υιοθετήσουν άμεσα προηγμένες ψηφιακές πρακτικές σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους.
Ο τομέας της ψηφιακής οικονομίας συμπεριλαμβάνει ενδεικτικά υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών (σταθερή-κινητή-διαδικτυακή τηλεφωνία), υπηρεσίες Η/Υ, λογισμικό (συμβουλευτικές υπηρεσίες για εξοπλισμό, συμβουλευτικές υπηρεσίες για λογισμικό, εργασίες σε βάση δεδομένων, συντήρηση και επιδιόρθωση Η/Υ κτλ), παροχή υπηρεσιών μέσω Διαδικτύου, ευρυζωνικές υπηρεσίες, συστήματα αυτοματισμού γραφείου, εφαρμογές τηλεματικής, δορυφορικές υπηρεσίες, ψηφιακή τηλεόραση, παροχή λύσεων ασφαλείας ηλεκτρονικών συστημάτων, κατασκευή εξοπλισμού RFID, διαχείριση ηλεκτρονικών προμηθειών, ηλεκτρονικό εμπόριο, ηλεκτρονικό επιχειρείν, τηλε-εκπαίδευση, σχεδιασμός ιστοσελίδων, ψηφιακές εκτυπώσεις, ψυχαγωγία με ψηφιακά μέσα κλπ.
Δυνητικοί δικαιούχοι της δράσης ορίζονται οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ, που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης, 18-29 ετών, οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης, στην οποία περιλαμβάνεται πρόταση του επιχειρηματικού τους σχεδίου. Παράλληλα πρέπει να τηρούν σωρευτικά τους παρακάτω όρους:
-Να ιδρύσουν τις επιχειρήσεις τους και να δραστηριοποιηθούν νόμιμα εντός της ελληνικής επικράτειας.
-Η έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ να πραγματοποιηθεί μετά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης και το αργότερο εντός 60 ημερών από την ημερομηνία ανάρτησης της απόφασης ένταξης πράξεων στην ιστοσελίδα της Δ.ΥΠ.Α. και την ενημέρωση των δικαιούχων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email).
-Κάθε δυνητικός δικαιούχος οφείλει να υποβάλλει μία και μόνο αίτηση χρηματοδότησης.
-Να ενταχθούν στη δράση είτε ως ατομικοί επιχειρηματίες, είτε ως μέλη νομικών οντοτήτων, με μία από τις ακόλουθες νομικές μορφές: Ομόρρυθμη Εταιρεία (ΟΕ), Ομόρρυθμοι Εταίροι των Ετερόρρυθμων Εταιρειών (ΕΕ), Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ), Συνεταιρισμός εργαζομένων του άρθρου 24 του Κεφαλαίου Ε’ του ν. 4430/2016 (Α’ 32).