Νέα κούρσα ανόδου για τον πληθωρισμό αναμένεται τους επόμενους μήνες καθώς δεν προβλέπεται να μπει φρένο στις αυξήσεις των τιμών των τροφίμων, ενώ όσο προχωράμε προς τον χειμώνα στον λογαριασμό θα προστεθεί και η αύξηση από τις τιμές της ενέργειας.
Οι τιμές των τροφίμων έχουν πάρει φωτιά και οι πληθωριστικές πιέσεις φουντώνουν και πάλι παρά τις προσπάθειες του αρμόδιου υπουργείου να «φρενάρει» τις ανατιμήσεις, κατά το δυνατόν. O δείκτης του πληθωρισμού στα τρόφιμα «έτρεξε» τον Οκτώβριο με ρυθμό 9,9% από 9,4% τον Σεπτέμβριο, με μεγάλες ανατιμήσεις να καταγράφονται σε:
- ελαιόλαδο 26%,
- φρούτα 20,5%
- λαχανικά 12,3%,
- κρέατα 8,3%,
- γαλακτοκομικά και αυγά 7%,
- αναψυκτικά-χυμοί φρούτων 14,3%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μόλις ένα μήνα, από τον Σεπτέμβριο στον Οκτώβριο οι τιμές στο ελαιόλαδο «ανέβηκαν» 14,1% και στα νωπά φρούτα κατά 8%.
Ελαιόλαδο από «χρυσάφι»
Εκτός από τις εξωγενείς αιτίες που συνεχίζουν να υφίστανται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και την ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή, οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να αυξάνονται με σχεδόν διψήφιο ρυθμό λόγω και της κλιματικής κρίσης που έχει καταστρέψει μέρος της παραγωγής και τις εισαγωγές σε πρώτες ύλες. Προβληματισμός επικρατεί τόσο για τις τιμές από χρυσάφι του ελαιόλαδου όσο και για την παραγωγή λαχανικών και φρούτων στην Ελλάδα που υστέρησε φέτος σε ποσότητα και ποιότητα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Έρχονται νέες ανατιμήσεις και πρόστιμα
Σε αυτό το περιβάλλον, η συνέχεια των ανατιμήσεων για αρκετά τρόφιμα, αν και μικρότερης έντασης σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες θεωρείται μονόδρομος από μεγάλες εταιρείες.
Σημειώνεται ότι οι νέες ανατιμήσεις θα προστεθούν στη λίστα της ακρίβειας, η οποία από τις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με στοιχεία περιλαμβάνει αυξήσεις σε τουλάχιστον 1.900 προϊόντα, σε ποσοστό που φτάνει, για το ελαιόλαδο, ακόμη και το 45%.
Από την προσεχή Δευτέρα ξεκινούν έλεγχοι της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς στα καταστήματα των σούπερ μάρκετ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν τοποθετήσει τα σούπερ μάρκετ τα καρτελάκια «μόνιμης μείωσης τιμής», όπως οφείλουν.
Παράλληλα συνεχίζεται ο έλεγχος σε άλλες έξι πολυεθνικές εταιρείες ενώ ελέγχονται και 10-14 ελληνικές εταιρείες, βάσει του νόμου για αθέμιτη κερδοφορία.
Νούμερο ένα πρόβλημα
Η ακρίβεια εξακολουθεί να αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα για τα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα καθημερινά έξοδα διαβίωσης.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρίας Alco που έγινε για λογαριασμό τoυ Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, το 90% των εργαζομένων, δηλώνει ότι έχει μειώσει την κατανάλωση βασικών αγαθών εξαιτίας της ακρίβειας.Το χαμηλό επίπεδο των διαθέσιμων εισοδημάτων των εργαζομένων αναδεικνύεται από το γεγονός ότι:
- το 30% δηλώνει ότι δεν διαθέτει αποταμιεύσεις
- και ένα 37% αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τις αποταμιεύσεις του για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες αγοράς βασικών αγαθών.
imerisia.gr