Σαν να μην έφτανε η ακρίβεια στα τρόφιμα, στις υπηρεσίες και στην ενέργεια, οι πολίτες θα βρεθούν αντιμέτωποι από σήμερα και με ανατιμήσεις σε 850 φάρμακα ευρείας χρήσης.
Με βάση τη σχετική υπουργική απόφαση που τίθεται σε ισχύ, οι αυξήσεις θα κυμαίνονται από 1 έως και 5 ευρώ, όμως οι ασφαλισμένοι θα επιβαρυνθούν συνολικά με 30 εκατ. ευρώ επιπλέον, δεδομένου πως οι ανατιμολογήσεις στα σκευάσματα συνεπάγονται και αυξήσεις στη συμμετοχή τους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», το νέο Δελτίο Τιμών προβλέπει αυξήσεις που ξεπερνούν το 1% για εκατοντάδες σκευάσματα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμα και το 100% ή σκαρφαλώνουν στο 448%. Οι αυξήσεις αφορούν φάρμακα των οποίων οι τιμές είχαν διαμορφωθεί σε επίπεδα που δεν καθιστούσαν βιώσιμη την κυκλοφορία τους στην ελληνική αγορά, καθώς βρέθηκαν να είναι κάτω από το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών χωρών στην Ευρωζώνη ή και χαμηλότερα από αυτό.
Οι νέες τιμές δεν θα ισχύουν μόνο στα ιδιωτικά φαρμακεία, αλλά σε κάθε κρίκο της αλυσίδας, από την προμήθεια έως την παροχή φαρμακευτικής φροντίδας: Εταιρείας, φαρμακαποθήκες, νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές.
Με αφορμή τις νέες αυξημένες τιμές που ισχύουν σε ορισμένα φθηνά φάρμακα, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε ανάρτηση του, τονίζει μεταξύ άλλων πως «Οι αυξήσεις προέκυψαν μετά από μία μακροχρόνια, σε δύο στάδια, διαφανή διαδικασία που έκανε ο @eof_gr. Κατά κανόνα, πρόκειται για προσαρμογές τιμών στον μέσο όρο των 2 χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, για φάρμακα που είχαν καθηλωθεί οι τιμές τους την τελευταία 10ετία, λόγω μειώσεων που εφαρμόστηκαν στην περίοδο της κρίσης».
Όπως εξηγεί ο υπουργός Υγείας, οι προσαρμογές εφαρμόστηκαν με αυστηρά κριτήρια και αφορούσαν σε μοναδικά φάρμακα, αναντικατάστατα, που βρίσκονται σε μακροχρόνιες ελλείψεις και η προμήθειά τους γίνεται μέσω ΙΦΕΤ σε σημαντικά υψηλότερες τιμές.
«Επιπλέον, αφορούσαν κυρίως σε οικονομικές θεραπείες, που το κόστος υποκατάστασής τους ήταν πολύ υψηλότερο από τις αυξήσεις που δόθηκαν. Με τις εν λόγω προσαρμογές τιμών διασφαλίζονται η άμεση πρόσβαση των ασθενών σε οικονομικές θεραπείες, με χαμηλό κόστος συμμετοχής, η μείωση του κόστους θεραπείας και η προστασία της δημόσιας υγείας», γράφει ο υπουργός Υγείας και παραθέτει, χαρακτηριστικά όπως αναφέρει, παραδείγματα που αφορούν τα ακόλουθα σκευάσματα:
LASIX: Αντι-υπερτασικό φάρμακο, που η τιμή παραγωγού αυξήθηκε από 1.35 ευρώ σε 1.89 ευρώ
T3: Φάρμακο για τον Υποθυρεοειδισμό, που η τιμή παραγωγού αυξήθηκε από 1.59 ευρώ σε 4,79 ευρώ
MILITHIN: Αντιψυχωσικό φάρμακο, που η τιμή παραγωγού αυξήθηκε από 2.85 ευρώ σε 5.22 ευρώ
URSOFALK: Φάρμακο για τη Χολολιθίαση, που η τιμή παραγωγού αυξήθηκε από 6.55 ευρώ σε 8,48 ευρώ
ETOPOSIDE: Ογκολογικό φάρμακο, που η τιμή παραγωγού αυξήθηκε από 8.11 ευρώ σε 22.88 ευρώ
«Οι τίτλοι περί οικονομικής επιβαρύνσεως των ασθενών με 30.000.000 ευρώ είναι απολύτως παραπλανητικοί» τονίζει ο Ά.Γεωργιάδης απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα και προσθέτει:
«Τα φάρμακα αυτά, λόγω της κάτω από το κόστος τιμής τους, ήταν είτε σε χρόνια έλλειψη, είτε σε πλήρη απόσυρση. Θυμηθείτε πόσες φορές ψάξατε οι ίδιοι για διάφορα φάρμακα και δεν τα βρίσκατε, ή πόσα δημοσιεύματα διαβάσατε σχετικά με τις ελλείψεις των φθηνών φαρμάκων. Οι εταιρείες που τα παράγουν στην Ελλάδα αύξησαν ήδη την παραγωγή τους, λόγω των νέων τιμών και οι εταιρείες εισαγωγής (πχ για την ETOPOSIDE) ενώ τα είχαν αποσύρει, τα επαναφέρουν στα φαρμακεία. Επιβάρυνση των ασθενών δεν θα υπάρξει, διότι τα φάρμακα αυτά οι ασθενείς τα αντικαθιστούσαν αναγκαστικά με άλλα πολύ ακριβότερα φάρμακα και τελικά πλήρωναν περισσότερα χρήματα. Δηλαδή, οι υπολογισμοί που αναφέρουν τα δημοσιεύματα υπολογίζουν μεν την παλαιά και τη νέα τιμή, αλλά δεν υπολογίζουν το κόστος για τον ασθενή, της αντικατάστασης τους με άλλα ακριβότερα φάρμακα».
Ο υπουργός Υγείας ολοκληρώνοντας την ανάρτηση του στο “Χ” ευχαριστεί τον ΕΟΦ που ολοκλήρωσε αυτή τη διαδικασία με τόση διαφάνεια που τελικά δεν υπήρξε ούτε μία καταγγελία από καμία εταιρεία, είτε για αδικία εις βάρος της, είτε για εύνοια κάποιας άλλης.