Έχουν μαζευτεί μόνο τα μισά – Παραμένουν στις λάσπες σε κατάσταση αποσύνθεσης τα υπόλοιπα – Υπεύθυνοι για την αποκομιδή οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες.
Περισσότερα από τα μισά παραγωγικά ζώα που χάθηκαν στην κακοκαιρία Daniel παραμένουν στα λασπόνερα και αποσυντίθενται με ταχύτατους ρυθμούς λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών (32-33 βαθμοί κελσίου) που επικρατούν στη Θεσσαλία.
Η αποκομιδή προχωρά με αργούς ρυθμούς, ενώ εντοπίζεται πρόβλημα στο που θα ταφούν ή θα καούν αυτά τα νεκρά ζώα.
Η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα διοργάνωσε σύσκεψη το πρωί στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος συνδέθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Η αλήθεια όμως είναι σκληρή και ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία τεράστιος και για το λόγο αυτό δίδεται μάχη με το χρόνο.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η μεγάλη και οπωσδήποτε επικίνδυνη δυσοσμία, αλλά κυρίως οι μολυσματικές ασθένειες που ελλοχεύουν.
Τα μολυσμένα ύδατα έχουν εισχωρήσει στο δίκτυο ύδρευσης και συνίσταται να μην χρησιμοποιείται ούτε για απομάκρυνση της λάσπης από τα σπίτια και τις αυλές
Δυστυχώς τα στοιχεία είναι επίσημα.
Ο ΥΠΑΑΤ Λ. Αυγενάκης, αναφερόμενος στη συλλογή νεκρών ζώων, είπε ότι μέχρι σήμερα Τετάρτη, στις 9 το πρωί, είχαν δηλωθεί στον ΕΛΓΑ τα εξής νεκρά ζώα:
1. 49.050 Αιγοπρόβατα
2. 19.295 Χοίροι
3. 4.186 Βοοειδή
4. 40.330 Πτηνά
Για τη διαχείριση
Αιγοπρόβατα: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε διαχειριστεί 21.906 νεκρά ζώα.
Χοιρινά: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε διαχειριστεί 6.800 νεκρά ζώα.
Βοοειδή: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε διαχειριστεί 20 νεκρά ζώα.
Πτηνά: Μέχρι την ώρα αναφοράς έχουμε διαχειριστεί 23.300 νεκρά ζώα.
Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό
Τα άμεσα ζητήματα δημόσιας υγείας, η απάντληση των υδάτων από τις πληγείσες περιοχές, η πρόσβαση και η αποκατάσταση του οδικού δικτύου και η κρατική αρωγή ήταν οι προτεραιότητες που συζητήθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος συνδέθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Σχετικά με τα ζητήματα δημόσιας υγείας, έγινε η ενημέρωση για την επιδημιολογική επιτήρηση των λοιμωδών νοσημάτων και την κλινική πορεία των περιστατικών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, καθώς και τις περαιτέρω ενέργειες για την ενημέρωση των πολιτών για πρακτικά ζητήματα υγιεινής, αλλά και επιπλέον παρεμβάσεων για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Αναφορικά με τα θέματα της διαχείρισης των αποβλήτων, η αποκομιδή τους σε γενικές γραμμές γίνεται ομαλά και μέχρι να αποκατασταθεί η πρόσβαση όλων των δήμων προς το ΧΥΤΑ της Λάρισας, τα απόβλητα οδηγούνται σε γειτονικούς ΧΥΤΑ. Από αύριο θα ξεκινήσει επιχείρηση απομάκρυνσης φερτών υλικών στον Παλαμά Καρδίτσας.
Με υγειονομική καταστροφή αντιμέτωπη η Θεσσαλία
Μια εβδομάδα μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel και την καταστροφή που προκάλεσε με καταστροφές στην Θεσσαλία οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση, αλλά και σε μεγάλο κίνδυνο.
Αντιμέτωποι με την απειλή διάφορων μολυσματικών νόσων είναι πλέον οι κάτοικοι όλων των περιοχών της Θεσσαλίας οι οποίες επλήγησαν σφοδρά από την κακοκαιρία «Daniel», καθώς ακόμη και το δίκτυο της ύδρευσης δεν είναι ασφαλές υγειονομικά, ενώ όλα τα λιμνάζοντα ύδατα πρέπει να λογίζονται μολυσματικά.
Χιλιάδες ζώα κείτονται νεκρά σε όλο τον Θεσσαλικό κάμπο, εξαιτίας της σφοδρής νεροποντής, ενώ άλλα τόσα προσπαθούν να παραμείνουν ζωντανά, καθώς το νερό σε πολλά σημεία δεν έχει υποχωρήσει. Βίντεο της Golden Movies καταγράφει ανατριχιαστικές εικόνες από φάρμες στη Λάρισα, με νεκρά ζώα να βρίσκονται ανάμεσα σε άλλα που παραμένουν ζωντανά, με πολλά από αυτά να μην έχουν καθαρό νερό και τροφή για να επιβιώσουν.
Στο μεταξύ, στον ΕΛΓΑ (Ελληνικός Οργανισμός Γεωργικών Αποζημιώσεων) είχαν δηλωθεί 38.000 νεκρά πρόβατα και 7.000 χοίροι.
Μέχρι χθες το πρωί είχαν συγκεντρωθεί και αποτεφρωθεί ή ταφεί σύμφωνα με τις υγειονομικές διατάξεις περισσότερα από 15.000 νεκρά ζώα, ωστόσο καταγγελίες κτηνοτρόφων ανέφεραν ότι τους ζητήθηκε να μαζέψουν οι ίδιοι τα ζώα για να επιταχυνθεί η διαδικασία.
Τα νεκρά ζώα αποτελούν υγειονομική βόμβα στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές με τους κατοίκους να προσπαθούν να τα απομακρύνουν με γυμνά χέρια. Οι κτηνοτρόφοι, με γυμνά χεριά και χωρίς καμιά προφύλαξη μεταφέρουν μόνοι τους τις σορούς των ζώων τους με τους κινδύνους να είναι μεγάλοι. Τα δένουν το ένα δίπλα στο άλλο με σκοινιά για να μπορέσουν να τα κάνουν τη μεταφορά.
Βασικός κίνδυνος οι γαστρεντερίτιδες
Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης επισήμανε ότι ο βασικός κίνδυνος σε πρώτη φάση είναι οι γαστρεντερίτιδες, λόγω της επαφής του νερού με μικρόβια από τις αποχετεύσεις. Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη ανέφερε ότι υπάρχουν 46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 24 αναπνευστικού στις πληγείσες περιοχές. Μόνο έξι περιστατικά νοσηλεύονται, με γαστρεντερίτιδα.
Φόβος υπάρχει επίσης και για ηπατίτιδες, κυρίως ηπατίτιδα Α και Ε, αν και ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί ακόμη κρούσματα. Για την ηπατίτιδα Α υπάρχει εμβόλιο οπότε λογικά ο περισσότερος κόσμος το έχει κάνει στην παιδική του ηλικία.
Επιπλέον, σε άλλες περιπτώσεις πλημμυρών, έχει αναφερθεί αύξηση των κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης, λόγω του θανάτου τρωκτικών (ποντίκια, αρουραίοι) που αποτελούν φορείς της ασθένειας. Ωστόσο, αυτή η αύξηση δεν αναμένεται να φανεί άμεσα, γιατί ο χρόνος επώασης είναι 7-14 μέρες.
Ο καθηγητής συμβούλεψε τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών να μην έρχονται σε επαφή με τις λάσπες χωρίς να φοράνε προστατευτικά παπούτσια και αδιάβροχα παντελόνια και να μην έρχονται σε επαφή με τα νεκρά ζώα
Το υπουργείο Υγείας, έθεσε σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης για θέματα δημόσιας υγείας. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 213 2161123 – 9 καθημερινά, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και να υποβάλλουν οποιοδήποτε ερώτημα σχετικά με θέματα δημόσιας Υγείας και Υγιεινής.
Πέρα από τις τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες, επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές μονάδες, η κακοκαιρία άφησε πίσω τους 15 νεκρούς ενώ ένα ζευγάρι Αυστριακών συνεχίζει να αγνοείται στο Πήλιο.
www.zougla.gr