Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, ανέφερε ότι το πράσινο τιμολόγιο ρεύματος δεν καταργείται και θα συνεχίσει να προσφέρεται στους καταναλωτές που το έχουν ήδη επιλέξει. Σε συνέντευξή του, επεσήμανε ότι «το πράσινο τιμολόγιο δεν καταργείται. Θα συνεχίσει να προσφέρεται σε όλους όσοι το έχουν επιλέξει», προσθέτοντας πως αυτό που καταργείται είναι η υποχρέωση των παρόχων να το προσφέρουν σε νέους πελάτες από την 1η Ιανουαρίου 2025.Π
Ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιτρέπει υποχρεωτικές ρυθμίσεις στην τιμολόγηση επ’ αόριστον. Ωστόσο, θεωρεί ότι οι περισσότεροι πάροχοι θα συνεχίσουν να διαθέτουν το πράσινο τιμολόγιο, καθώς πρόκειται για ένα αρκετά «αγαπητό» προϊόν.
Σημείωσε, επίσης, πως η αρχική νομοθετική ρύθμιση για το πράσινο τιμολόγιο είχε μεταβατικό χαρακτήρα, ισχύοντας για έναν χρόνο.
Οι καταναλωτές που έχουν ήδη επιλέξει το πράσινο τιμολόγιο θα μπορούν να το διατηρήσουν, εκτός αν επιλέξουν οι ίδιοι να το αλλάξουν ή να μεταβούν σε άλλο τύπο τιμολογίου ή πάροχο.
Σχετικά με τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό του υπουργείου, ο υπουργός ανέφερε ότι θα παραμείνουν δύο κύριες μορφές τιμολόγησης: το δυναμικό, ή πορτοκαλί τιμολόγιο, που θα εφαρμοστεί σύντομα για επιχειρήσεις με έξυπνους μετρητές, και τα σταθερά τιμολόγια (κίτρινο και μπλε), τα οποία θα ενθαρρυνθούν ιδιαίτερα για καταναλωτές με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.
Ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε πως το πράσινο τιμολόγιο επιτεύχθηκε για να υπάρχει διαφάνεια στις τιμές και να μπορούν οι καταναλωτές να συγκρίνουν κόστη, κάτι που θα εξακολουθήσει να ισχύει. Ακόμα και αν έστω και ένας καταναλωτής παραμείνει στο πράσινο τιμολόγιο, οι πάροχοι θα είναι υποχρεωμένοι να δημοσιοποιούν τις τιμές τους.
Ρεύμα: Οι νέες «ζώνες κατανάλωσης»
Αναφερόμενος στους οικιακούς καταναλωτές, ο υπουργός αποκάλυψε ότι θα δημιουργηθούν δύο νέες ζώνες κατανάλωσης.
Οι χαμηλότερες τιμές θα ισχύουν από τις 10.00 το πρωί έως τις 3.00 το μεσημέρι, καθώς και πολλές ώρες κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων. Με το νέο πλαίσιο αλλάζει το ωράριο για το μειωμένο («νυχτερινό») τιμολόγιο που ισχύει σήμερα -το οποίο είναι 2-8 π.μ. και 4-5 μ.μ. το χειμώνα και 11 μ.μ.-7 π.μ. το καλοκαίρι- και θα μεταφερθεί στην προαναφερόμενη ζώνη, όπως σχεδιάζεται.
Ο Θ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι το σύστημα με το νυχτερινό τιμολόγιο, δεν ανταποκρίνεται πλέον στα δεδομένα της αγοράς, δεδομένου ότι τις ώρες εκείνες το ρεύμα είναι πια ακριβότερο. «Έχουμε αυτή τη στιγμή ένα απομεινάρι του παλιού ηλεκτρικού συστήματος, που όταν δεν υπήρχε ζήτηση το βράδυ έδινε η τότε ΔΕΗ το νυχτερινό τιμολόγιο. Τώρα το βράδυ είναι η πιο ακριβή ώρα της ημέρας, και οι πιο φθηνές είναι τα μεσημέρια, όταν δουλεύουν τα φωτοβολταϊκά, και τα Σαββατοκύριακα, προπαντός τις Κυριακές.
Έχει λοιπόν νόημα να μετακινήσουμε τη ζήτηση εκεί που υπάρχει η φθηνή τιμή, γιατί αυτό θα επιτρέψει να είναι φθηνότερα τα τιμολόγια που θα δίνουν οι πάροχοι. Έχουμε αυτή τη στιγμή αναλογικούς μετρητές, που δεν είναι “έξυπνοι”, αλλά έχουν δύο ζώνες. Με αυτό το δεδομένο, θα πάμε σε δύο ζώνες, μία τις μεσημεριανές ώρες και τα Σαββατοκύριακα -όλο το Σαββατοκύριακο. Αυτό, νομίζω, μέχρι την αρχή του χρόνου θα μπορέσουμε να το εισάγουμε», δήλωσε ο υπουργός.
Πρόσθεσε πως: «Έχουμε στη χώρα ένα μεγάλο αριθμό πληθυσμού που είναι στο σπίτι. Είναι συνταξιούχοι, είναι Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, είναι τα ζευγάρια, όπου ένας από τους δύο δεν δουλεύει, είναι όσοι κάνουν τηλεργασία, είναι πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες, είναι αγρότες των οποίων η απασχόληση είναι εποχική, 150.000 νοικοκυριά που έχουν μωρό στο σπίτι μέχρι να γίνει 2 ετών να πάει παιδικό σταθμό. Όλοι αυτοί -ως τώρα- τις φθηνές τιμές του μεσημεριού δεν μπορούσαν να τις αξιοποιήσουν, και χρειάζονται ενέργεια, για να μαγειρέψουν, να ζεσταθούν όσοι θερμαίνονται με ηλεκτρικό».
Το νέο αυτό σύστημα θα αντικαταστήσει το νυχτερινό τιμολόγιο, και οι ακριβείς ώρες θα καθοριστούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Ο υπουργός διευκρίνισε πως οι καταναλωτές που ήδη έχουν νυχτερινό τιμολόγιο δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα, καθώς θα περάσουν αυτόματα στο διζωνικό τιμολόγιο. Αν, όμως, επιθυμούν να έχουν ενιαία τιμή, μπορούν να αλλάξουν καθεστώς.
Οι νέες ζώνες μειωμένων χρεώσεων αφορούν τους καταναλωτές που διαθέτουν μετρητή νυχτερινής κατανάλωσης που υπολογίζονται σε 1,2 εκατ. Για τους υπόλοιπους η εφαρμογή πολυζωνικών τιμολογίων στη διάρκεια του 24ώρου θα γίνεται εφικτή καθώς προχωρά η εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών από τον ΔΕΔΔΗΕ. Σημειώνεται ότι το όφελος από το νυχτερινό τιμολόγιο σήμερα δεν αφορά το σύνολο των καταναλωτών που διαθέτουν νυχτερινό μετρητή, καθώς οι περισσότεροι προμηθευτές έχουν καταργήσει τις μειωμένες χρεώσεις τη νύχτα (παραμένουν στη ΔΕΗ για το πράσινο τιμολόγιο και την Ελίν για το μπλε-σταθερό). Συνεπώς προϋπόθεση για να μεγιστοποιηθεί το όφελος για τους καταναλωτές από το νέο πλαίσιο, είναι να διαμορφωθούν τα αντίστοιχα εμπορικά προγράμματα από τους προμηθευτές.
Τέλος, σχετικά με την ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα μπορούσε να αποχωρήσει από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε κατηγορηματικά: «Όχι, δεν μπορεί να φύγει, βάσει των ευρωπαϊκών οδηγιών. Είμαστε κράτος-μέλος της ΕΕ, όπου και προβλέπονται συγκεκριμένες οδηγίες».