Η νηστεία έχει ξεκινήσει και αναζητούμε νόστιμες λύσεις για το καθημερινό αλλά και για το κυριακάτικο τραπέζι μας. Οι επιλογές που έχουμε αυτήν την περίοδο είναι πολύ περισσότερες από ό,τι νομίζουμε! Άλλωστε υπάρχουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων, τα όσπρια, τα λαχανικά και τα θαλασσινά που μπορούν να μας δώσουν λαχταριστα πιάτα που θα ζήλευε και ο πιο ορκισμένος κρεατοφάγος! Μια κλασική, πεντανόστιμη, αλλά και θρεπτική λύση είναι το χταπόδι! Γι’ αυτό στο νου μάς έρχεται το εμβληματικό πιάτο της ισπανικής κουζίνας Pulpo a la Gallega (γαλικιανό χταπόδι), μια κλασική πικάντικη συνταγή, που συνδυάζει το χταπόδι με ελαιόλαδο, χοντρό αλάτι και πάπρικα. Εμείς έχουμε τον τρόπο, χάρη στα προϊόντα ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, να φτιάξουμε τη συνταγή αυτή στο σπίτι, εύκολα και γρήγορα και να τη σερβίρουμε ακόμα και στο καθημερινό τραπέζι ή ως μεζεδάκι σε ένα χαλαρό φιλικό κάλεσμα.
Τι είναι το γαλικιανό χταπόδι και πώς θα το φτιάξουμε εύκολα στο σπίτι
Πρόκειται για το πιο φημισμένο πιάτο της Γαλικίας. Τι θα χρειαστούμε; Ένα χταπόδι και μερικές πατάτες. Βάζουμε το χταπόδι να βράσει μέχρι να μαλακώσει (για περίπου 40 λεπτά). Εν τω μεταξύ έχουμε βράσει (ή ψήσει) πατάτες τις οποίες έχουμε κόψει σε ροδέλες. Αφού βράσει το χταπόδι, είμαστε έτοιμοι να συνθέσουμε τη συνταγή. Τοποθετούμε τις ροδέλες πατάτας στο πιάτο και στη συνέχεια, κόβουμε σε ροδέλες (ιδανικά με τη βοήθεια ενός ψαλιδιού κουζίνας καθώς δεν είναι εύκολο να κοπεί) και το χταπόδι. Τοποθετούμε τις ροδέλες χταποδιού πάνω στη βάση της πατάτας και πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, πάπρικα, χοντρό αλάτι και (προαιρετικά) πιπέρι.
Επειδή η διαδικασία της ετοιμασίας του χταποδιού είναι λίγο ιδιαίτερη και απαιτεί αρκετό χρόνο τόσο για το βράσιμο όσο και για τον τεμαχισμό του σε ροδέλες, μπορούμε να κάνουμε τη διαδικασία στον μισό χρόνο, χρησιμοποιώντας τα πικάντικα χταποδάκια Safcol, μια έτοιμη κονσέρβα από την ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, όπου τα χταποδάκια είναι ήδη μαγειρεμένα σε μια σάλτσα που περιέχει πιπεριά, πιπέρι αλλά και κόκκινο πιπέρι.
Κι επειδή η νηστεία κρατάει σχεδόν 50 μέρες και αναζητούμε συνεχώς νέες συνταγές για να χορτάσουμε -πάντα στο ίδιο κλίμα- αποφασίσαμε να παντρέψουμε το ισπανικό χταπόδι με πιο ελληνικά στοιχεία, μαγειρεύοντας νηστίσιμα ελληνικά πιάτα α λα ισπανικά, όπως θα δείτε παρακάτω:
Ρεβιθάδα με χταπόδι
Ένα νόστιμο, θρεπτικό, εντυπωσιακό πιάτο που συνδυάζει τα ρεβίθια με το χταπόδι. Το πικάντικο στοιχείο από τα χταποδάκια Safcol δίνει στο πιάτο έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, ενώ μπορεί να σταθεί και σε ένα καθημερινό αλλά και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι. Για να φτιάξουμε ακόμα πιο εύκολα τη συνταγή, χωρίς να χρειαστεί να μουλιάσουμε τα αποβραδίς τα όσπριά μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Ρεβιθάδα.
Φάβα με χταπόδι
Η φάβα ταιριάζει υπέροχα με το χταπόδι και είναι ένα από τα κλασικά εδέσματα που πρωταγωνιστούν στα τραπέζια μας το διάστημα της νηστείας. Δεν χρειάζεται παρά να ετοιμάσουμε τη φάβα, που δεν χρειάζεται και πολύ χρόνο για να βράσει. Στη συνέχεια τη σερβίρουμε με το πικάντικο χταποδάκι Safcol ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ και έχουμε ένα πεντανόστιμο, χορταστικό και θρεπτικό πιάτο. Η συνταγή απογειώνεται αν προσθέσουμε στο τέλος και ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Κρεμμυδάκια Στιφάδο.
Παέγια θαλασσινών στη νηστίσιμή της εκδοχή
Κλασικό ισπανικό πιάτο, η παέγια συνδυάζει θαλασσινά με το κοτόπουλο. Στην πιο μεσογειακή της εκδοχή, αφαιρούμε εντελώς το κοτόπουλο και το αντικαθιστούμε με τα πικάντικα χταποδάκια Safcol. Το ρύζι Καρολίνα ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ θα απογειώσει τη συνταγή.
Χταποδάκι με χυλοπιτάκι
Η κλασική νηστίσιμη συνταγή με κοφτο μακαρονάκι, σε μια παραλλαγή της με χυλοπιτάκι ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ. Απλώς βράζουμε το χυλοπιτάκι, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας και στη συνέχεια το σερβίρουμε μαζί με τα χταποδάκια Safcol ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ.