Με μια ακόμα παρέμβασή του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το γαλάζιο Μαξίμου επιχειρεί να αποξενώσει τους αιρετούς εκπροσώπους στους δήμους από τις τοπικές κοινωνίες και τις διεκδικήσεις τους για επίλυση προβλημάτων, δημιουργώντας ακόμα πιο ασφυκτικό πλαίσιο στα δημοτικά συμβούλια, με ενίσχυση του δημαρχοκεντρικού τους χαρακτήρα.
Έτσι, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, υπάρχει διάταξη με την οποία οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας (μείζονος και ελάσσονος) δεν θα μπορούν πλέον να προτείνουν να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο ως κατεπείγον θέμα το οποίο δεν είναι γραμμένο στην ημερήσια διάταξη.
Με την τροποποίηση της άρθρου 67 του νόμου 3852/2010 για απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επί θεμάτων εκτός ημερήσιας διάταξης , αυτή η δυνατότητα θα αποτελεί πλέον , ουσιαστικά , προνόμιο του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και του δημάρχου!
Ήδη υπάρχουν αντιδράσεις, καθώς η πλειοψηφούσα παράταξη θα δίνει το ρυθμό, θέτοντας εμπόδια σε όσους και ό,τι δεν θέλει να “ακούγονται” . Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά σε σχόλιο επί της διαβούλευσης για τη νέα αυτή ρύθμιση «ο πρόεδρος του Δημορικού Συμβουλίου και ο δήμαρχος είναι της ίδιας παράταξης και έχουν τη δυνατότητα να συνθέτουν την πρόσκληση έως και τρεις μέρες πριν από τη συνεδρίαση . Αφαιρείται με τη διάταξη αυτή η δυνατότητα από όλες τις δημοτικές παρατάξεις να θέσουν κατεπείγον θέμα, το οποίο θα κριθεί βέβαια από το σώμα διά της πλειοψηφίας (…)».
H κυβέρνηση επικαλείται λόγους ευταξίας και ευρυθμίας κατά τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.
Στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για «Συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/788 και του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1799» υπάρχει διάταξη (άρθρο 42) η οποία αναφέρει :
«Στο τρίτο εδάφιο της παρ. 7 του άρθρου 67 του ν. 3852/2010 (Α’ 87) μετά από τις λέξεις «ή του δημάρχου» διαγράφονται οι λέξεις «ή συμβούλου επικεφαλής δημοτικής παράταξης» και η παρ. 7 διαμορφώνεται ως εξής:
«7. Ο πρόεδρος καταρτίζει την ημερήσια διάταξη. Στην ημερήσια διάταξη αναγράφονται υποχρεωτικά και όλα τα θέματα που προτείνει ο δήμαρχος, η εκτελεστική επιτροπή, καθώς και η οικονομική επιτροπή και η επιτροπή ποιότητας ζωής. Το δημοτικό συμβούλιο έχει δικαίωμα να αποφασίζει, μετά από σχετική πρόταση εισήγηση του προέδρου ή του δημάρχου και χωρίς συζήτηση, με την πλειοψηφία των παρόντων μελών του, ότι ένα θέμα το οποίο δεν είναι γραμμένο στην ημερήσια διάταξη είναι κατεπείγον, να το συζητήσει και να πάρει απόφαση γι’ αυτό πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Κατά προτεραιότητα και πάντα μετά τον δήμαρχο εκφράζουν τις απόψεις τους οι επικεφαλής των παρατάξεων, σύμφωνα με τη σειρά εκλογής.”».
documentonews.gr