Η χημική ένωση φενχόλη που βρίσκεται στη φύση και συγκεκριμένα στα φύλλα του βασιλικού φαίνεται πως έχει την ιδιότητα να θωρακίζει την υγεία του εγκεφάλου, προλαμβάνοντας την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ σύμφωνα με νέα δεδομένα έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, δημοσιεύμένη στο Frontiers in Aging Neuroscience.
Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν έναν μηχανισμό ανίχνευσης που σχετίζεται με το εντερικό μικροβίωμα και εξηγεί πώς η συγκεκριμένη χημική ένωση μειώνει τη νευροτοξικότητα στον εγκέφαλο των ασθενών που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Υπάρχουν μάλιστα στοιχεία που αναδεικνύουν ότι τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFA), μεταβολίτες που παράγονται από τα καλά βακτήρια του εντέρου και αποτελούν την κύρια πηγή θρεπτικών συστατικών για τα κύτταρα του παχέος εντέρου, συμβάλλουν στην υγεία του εγκεφάλου. Ο αριθμός τους όμως συχνά φθίνει στους ηλικιωμένους ασθενείς με ήπια γνωστική εξασθένηση και νόσο Aλτσχάιμερ. Η συμβολή όμως αυτής της μείωσης στην πρόοδο της νόσου Αλτσχάιμερ παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστη.
Τα λιπαρά αυτά οξέα (SCFA) που προέρχονται από το έντερο ταξιδεύουν έχοντας ως όχημα το αίμα και φτάνουν μέχρι τον εγκέφαλο, όπου μπορούν να συνδεθούν, ενεργοποιώντας τον ελεύθερο υποδοχέα λιπαρών οξέων 2 (FFAR2), ένα μόριο σηματοδότησης κυττάρων που εκφράζεται στα εγκεφαλικά κύτταρα που ονομάζονται νευρώνες.
www.ygeiamou.gr