Υλικά για 6 σουβλάκια
- 550 γρ. χοιρινός λαιμός
- 6 πίτες για σουβλάκι
- 1-2 ντομάτες, κομμένες στη μέση και σε λεπτές φέτες (μισοφέγγαρα)
- 1 κόκκινο κρεμμύδι μέτριο, κομμένο στη μέση και σε λεπτές φέτες (μισοφέγγαρα)
- 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανός, χοντροκομμένος
- ½ κ.γ. ρίγανη, συν λίγο επιπλέον για το κρέας και την πίτα
- αλάτι
- πάπρικα (γλυκιά ή πικάντικη)
- γιαούρτι στραγγιστό (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το κρεμμύδι με τον μαϊντανό, ½ κ.γ. ρίγανη, αλάτι και λίγη πάπρικα.
Μουλιάζουμε 6 καλαμάκια για σουβλάκια σε νερό για λίγα λεπτά. Αυτό το κάνουμε για να μην καούν τα ξυλάκια κατά το ψήσιμο αλλά και για να μην βγάζουν ακίδες.
Έχουμε ζητήσει από τον χασάπη να κόψει τον χοιρινό λαιμό σε φέτες πλάτους περίπου 1,5-2 εκ. η καθεμία. Τις κόβουμε σε λωρίδες ίσου περίπου φάρδους, τις οποίες στη συνέχεια κόβουμε σε κυβάκια.
Ετοιμάζουμε τα σουβλάκια περνώντας το κρέας στα καλαμάκια (περίπου 8-9 κομματάκια ανά καλαμάκι). Δεν αλατίζουμε, δεν μαρινάρουμε!
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά – εναλλακτικά, ανάψτε κάρβουνα κι έρχομαι! Αφού ζεσταθεί καλά το τηγάνι, βάζουμε να ψηθούν 2-3 καλαμάκια τη φορά.
Ψήνουμε 2 λεπτά από κάθε πλευρά.
Κατεβάζουμε τη φωτιά σε χαμηλή, ρίχνουμε λίγο αλάτι και ρίγανη, καλύπτουμε με ένα καπάκι και ψήνουμε για ακόμα 3-4 λεπτά, να ψηθεί καλά το κρέας χωρίς να στεγνώσει. Τα γυρίζουμε στα μέσα περίπου.
Στο ίδιο τηγάνι ψήνουμε τις πίτες για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Όσο τις ψήνουμε, τις πασπαλίζουμε με ελάχιστό αλάτι και λίγο ρίγανη.
Απλώνουμε τις πίτες ανοιχτές μπροστά μας στον πάγκο. Αφαιρούμε το κρέας από τα καλαμάκια και το τοποθετούμε στο κέντρο της πίτας.
Παράλληλα με το κρέας τοποθετούμε 3-4 φετούλες ντομάτα και το μείγμα με το κρεμμύδι. Προαιρετικά, προσθέτουμε 1-2 κ.γ. γιαούρτι.
Τυλίγουμε κάθε σουβλάκι σφιχτά (μπορούμε και με λαδόκολλα, ώστε να στέκεται καλύτερα), αν θέλουμε συμπληρώνουμε επιπλέον αλάτι/πάπρικα από πάνω και σερβίρουμε αμέσως.