Τι να πει κανείς για αυτό το κακό που συνέβη από την Πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Ηλεία και Αχαΐα
Γράφει χαρακτηριστικά, αγανακτισμένα και καταγγελτικά ο Ηλίας Τουτούνης
- «… από το Μυκηναϊκό νεκροταφείο της Δάφνης Ήλιδας στον αρχαιολογικό χώρο κάτω από το χωριό πόρτες Αχαΐας….! … τα χάλια μας κυρία Μενδώνη…. καμμιά προστασία των αρχαιολογικών μας χώρων ……ενώ χιλιάδες ευρώ για πανηγύρια και να μην πω…! ο πολιτισμός πάει περίπατο και το έθνος πασχίζει να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα…! Οι φώτο είναι από την αγαπητή φίλη ΙΩΑΝΝΑ-ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ την οποία ευχαριστούμε πολύ, που μας έδειξε το μέγεθος της απραξίας, αλλά και της καταστροφής»
«Πόρτες. … ερευνητές, μάλιστα, ταυτίζουν τη θέση με την Ηλειακή Πύλο.
- Μια άλλη πιο ευφάνταστη εξήγηση είναι ότι στο σημείο αυτό ήταν η αρχαία πόλις Πύλος. Το όνομα της αρχαίας πόλης προερχόταν από τις Πύλες του Άδη οι οποίες υποτίθεται ότι ήταν τα διάφορα βάραθρα στο βουνό. Άλλωστε, στην αρχαία Πύλο της Ηλείας η επικρατούσα λατρεία ήταν του Άδη. Οπότε οι αρχαίες «Πύλες» έγιναν στα μεσαιωνικά Ελληνικά «Πόρτες». Το πρόβλημα με την ωραία αυτή θεωρία είναι ότι σύμφωνα με νέα ευρήματα η Ηλειακή Πύλος τοποθετείται σε άλλο σημείο, στο Αγραπιδοχώρι, λιγάκι πιο νότια.”
Γράφει η ΣΤ΄ΕΠΚΑ για τις Πόρτες:
- “Ο αρχαιολογικός χώρος στο Κεφαλόβρυσο Πορτών συγκαταλέγεται μεταξύ των σπουδαιότερων αρχαίων εγκαταστάσεων της Δυτικής Ελλάδας, αφού εδώ ήρθαν στο φως σημαντικά και μοναδικά κατάλοιπα της μυκηναϊκής εποχής (17ος-11ος αι. π.Χ). Tου σπουδαίου αυτού χώρου έχει ερευνηθεί και αναδειχθεί το νεκροταφείο, που αποτελείται από σειρά τύμβων με κτιστούς θαλαμοειδείς και κιβωτιόσχημους τάφους εντός αυτών, δύο θολωτούς τάφους και πολλούς θαλαμωτούς, λαξευμένους στο μαλακό πέτρωμα. Βορειοδυτικά του νεκροταφείου και σχεδόν σε επαφή με αυτό, διακρίνονται θεμέλια τοίχων των σπιτιών του οικισμού, ο οποίος γειτνιάζει με την πλούσια σε νερά φυσική πηγή, το Κεφαλόβρυσο. Τόσο η πηγή όσο και το στρατηγικό πέρασμα στο σημείο αυτό, από την ορεινή Ηλεία (σύγχρονη οδός επικοινωνίας μέσω της 111) προς την εύφορη περιοχή της Δυμαίας χώρας και τον Πατραϊκό κόλπο, έπαιξαν τον σημαντικότερο ρόλο για την οργάνωση της μυκηναϊκής εγκατάστασης εδώ.
Για τον προϊστορικό οικισμό δεν μπορούν να αναφερθούν τώρα περισσότερα στοιχεία , πλην της θέσης του, διότι δεν έχει ερευνηθεί ακόμη.”
ΠΡΙΝ
ΤΩΡΑ
ΠΗΓΗ: https://www.facebook.com/marinos.lampros.1