Ο Αλφειός είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Πελοποννήσου με συνολικό μήκος περίπου 111 χλμ. και λεκάνη απορροής έκτασης 3.658 τ.χλμ.. Πηγάζει από την Αρκαδία , διαρρέει ένα σημαντικό τμήμα της και στην συνέχεια εκβάλει στο Ιόνιο πέλαγος. Οι πρώτες πηγές του , βρίσκονται στη λεκάνη της Ασέας κοντά στο Λεόντιο της Μεγαλόπολης , στους βόρειους πρόποδες του Ταϋγέτου. Σύμφωνα με τον Στράβωνα η ονομασία Αλφειός , οφείλεται στην
ιδιότητα του νερού του ποταμού να θεραπεύει την λέπρα , καθώς αλφός ονομάζονταν στην αρχαιότητα μια μορφή της συγκεκριμένης μορφής της συγκεκριμένης ασθένειας. Το ποτάμι αναφέρεται και με την ονομασία Ρουφιάς που είναι μεταγενέστερη. Ο Αλφειός ξεκινά ορμητικός το ταξίδι του στο αρκαδικό έδαφος , ρέοντας αρχικά σε αρκετά σημεία υπογείως , όπου δέχεται νερά από τις αρκαδικές καταβόθρες και την λίμνη Τάκα. Με βόρεια κατεύθυνση διαρρέει την λεκάνη της Μεγαλόπολης και μετά το οικισμό της Καρύταινας , δέχεται τα νερά του ποταμού Λουσίου.
Ρέοντας βορειοανατολικά, διαγράφει ένα τμήμα των συνόρων Αρκαδίας και Ηλείας , περνώντας δίπλα από τους οικισμούς της Ηλείας Θεισόλα , Σέκουλας ( μετά τον οποίον στρέφεται δυτικά ) , Δαφνούλα , Παλαιοχώρι και Τρυπητή και αφού συμβάλει με τον Λάδωνα και τον Ερύμανθο τους μεγαλύτερους παραποτάμους του από δεξιά , στη θέση Τριποταμιά , εισέρχεται ολοκληρωτικά στο έδαφος της Ηλείας διαρρέει περίπου το κεντρικό τμήμα της και τελικά εκβάλλει στο βόρειο τμήμα του Κυπαρισσιακού κόλπου. Στην γέφυρα Αλφειούσας , 10 χλμ. πριν την εκβολή του Αλφειού, λειτουργεί χα?ηλό φράγ?α για την απόληψη αρδευτικού νερού. Η παρατηρημένη ?έγιστη παροχή στη θέση αυτή είναι 434 κυβ. μ./δευτ και η ελάχιστη 16 κυβ. μ./δευτ.. Στην πεδιάδα της Ηλείας , ο Κάτω Αλφειός , όπως αποκαλείται σε αντιδιαστολή με το ορμητικότερο αρκαδικό τμήμα του, τον Άνω Αλφειό , σχηματίζει μια ανοιχτή καταπράσινη κοιλάδα η οποία συνεχίζεται μέχρι τις εκβολές του.