Στην έγκριση του διοικητικού και οικονομικού απολογισμού, του προϋπολογισμού της επόμενης τριετίας, καθώς και στην ψήφιση τριών μελών που θα απαρτίζουν την Εφορευτική Επιτροπή στις αρχαιρεσίες για εκλογή νέας διοίκησης στο Εργατικό Κέντρο την ερχόμενη Κυριακή 22 Ιανουαρίου, προχώρησε το ΔΣ του συνδικαλιστικού φορέα χθες το πρωί κατά τη διάρκεια της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης που διεξήχθη στις εγκαταστάσεις του.
Η διαδικασία ήταν πολύωρη, με τους παρευρισκόμενους να εγκρίνουν τα παραπάνω ζητήματα που τέθηκαν, ενώ ανέδειξαν για την Εφορευτική Επιτροπή των εκλογών της επόμενης Κυριακής τους Ζώη Ζούπη, Αγγελική Βένδρα και Άγγελο Μπούζη. Σε ότι αφορά τη διαδικασία των εκλογών, σε αυτή θα συμμετέχουν δυο ψηφοδέλτια.
«Αύξηση αντιπροσώπων αλλά μείωση σωματείων»
Το άνοιγμα της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πύργου Γιάννης Βένδρας, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στους αγώνες που πραγματοποίησε το ΔΣ κατά τη διάρκεια της θητείας του, παρά τα δύσκολα χρόνια λόγω της πανδημικής κρίσης, ενώ συνέχισε λέγοντας: «Το Εργατικό Κέντρο κάνει την εκλογοαπολογιστική συνέλευση στο τέλος της θητείας των τριών χρόνων, με τους αντιπροσώπους να καλούνται να εγκρίνουν οικονομικό και διοικητικό απολογισμό, τον προϋπολογισμό και να εκλέξουν εφορευτική επιτροπή που θα προχωρήσει στη διενέργεια εκλογών την επόμενη Κυριακή. Στις διαδικασίες του φορέα που έγιναν σε συνεργασία με τις δύο παρατάξεις που είχαν κατέβει, είναι εκλεγμένοι 59 αντιπρόσωποι. Έχουμε αύξηση αντιπροσώπων αλλά μείωση σωματείων, το οποίο θα συζητηθεί στη συνέλευση αφού πολλά από αυτά δεν έκαναν εκλογές. Μας ανησυχεί αυτό όσον αφορά την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος και τις διαδικασίες στα σωματεία στην περιοχή μας. Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να δούμε τι μπορεί να γίνει και να λύσουμε τα ζητήματα. Καλούμε τους αντιπροσώπους την επόμενη Κυριακή που θα εκλέξουμε νέα διοίκηση. Ευελπιστούμε και θέλουμε να συμμετάσχουν όλοι. Ίσως να υπάρξουν προβλήματα λόγω κορωνοϊού, ωστόσο θα κοιτάξουμε πως θα το αντιμετωπίσουμε».
«Το συνδικαλιστικό κίνημα είναι εδώ»
Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πύργου Χρύσα Ζούπη στάθηκε στην ανάγκη συσπείρωσης παρά τις όποιες διαφορές με παρατάξεις και σωματεία. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Σήμερα έχουμε εκλογοαπολογιστικό έλεγχο και μπαίνουμε στη διαδικασία των αρχαιρεσιών της επόμενης εβδομάδας. Το συνδικαλιστικό κίνημα είναι εδώ, είναι αναμμένο, παρά τις διαφορές που έχουμε με διάφορες παρατάξεις και σωματεία. Πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην εργατική τάξη και ως εκ τούτου όλοι πρέπει να λάβουμε θέση και να τοποθετηθούμε ενάντια στους αντεργατικούς νόμους, στην μαύρη εργασία, στους ανασφάλιστους και στην πτώση του βιοτικού επιπέδου του έλληνα εργαζόμενου»
«Δώσαμε μάχη σε δύσκολες συνθήκες»
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Εμπορικά Καταστήματα και Υπηρεσίες Νομού Ηλείας Νίκος Γκότσης, έκανε λόγο για τους αγώνες που έκανε το σωματείο του για διάφορα κοινωνικά ζητήματα, αλλά και για την απουσία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου στους σημαντικούς αυτούς αγώνες. Μεταξύ άλλων τόνισε: «Το σωματείο μας έδωσε μάχη σε δύσκολες συνθήκες μέσα σε αυτήν την τριετία. Σε συνθήκες κορωνοϊού, κρίσης, εντός των χώρων εργασίας, στα σουπερμάρκετ, σε εμπορικά καταστήματα. Στόχος να μιλήσουμε και να ανοίξουμε δρόμους στους εργαζόμενους, να οργανωθούν στα σωματεία τους και να μπορέσουν να παλέψουν αυτήν την αντιλαϊκή λαίλαπα, την ακρίβεια στα σουπερμάρκετ, στα καύσιμα, αλλά και να διεκδικήσουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καλύτερες συνθήκες στους χώρους εργασίας καθώς ξέρουμε τι επικρατεί εκεί. Πήραμε σειρά από πρωτοβουλίες, κάναμε κινητοποιήσεις έξω από το νοσοκομείο για τις συνθήκες εργασίας και τη στελέχωση των δομών υγείας στο νομό, κινητοποιήσεις για την ακρίβεια, ενάντια στον πόλεμο και έχουμε έρθει με τους αντιπροσώπους μας για να συζητήσουμε, να δούμε πως πρέπει τα σωματεία και τα εργατικά κέντρα να είναι ζωντανά όργανα, να συζητάνε, να θέτουν προβληματισμούς. Και βέβαια η αντιπαράθεση που θα ανοίξει, γιατί έχουμε ακόμα διαφωνίες με την πλειοψηφία του εργατικού κέντρου, αφορά το προηγούμενο διάστημα όπου δεν έδρασε με τρόπο ώστε να οργανώσει την εργατική τάξη, δεν πήρε πρωτοβουλίες και δε συμμετείχε σε συσκέψεις που έγιναν από δεκάδες σωματεία και φορείς είτε στην νομαρχία, είτε στην κεντρική πλατεία που δόθηκε μαζικό παρόν. Θα ανοίξουμε μία συζήτηση για το πως πρέπει να συνεχίσουμε πλέον τον αγώνα μας για την διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για αυξήσεις στους μισθούς και να οργανώσουμε τον αγώνα με μαζικά σωματεία και συνδικάτα που θα δραστηριοποιούνται στους χώρους εργασίας και θα έχουν επαφή με τους εργαζόμενους».