Ένας χώρος με τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον, τόσο για εγχώριους παίχτες, όσο και για μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού που συνεχίζουν να βολιδοσκοπούν το ελληνικό περιβάλλον, αναζητώντας την επόμενη ευκαιρία. Η αγορά της ιδιωτικής υγείας δεν έχει σταματήσει να υπόκειται σε ανακατατάξεις, με τον “χάρτη” των μεγάλων θεραπευτηρίων να αναδιαμορφώνεται και τις ισορροπίες δυνάμεων να αλλάζουν διαρκώς.
CVC Capital Partners
Το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας στην ιδιωτική περίθαλψη κατέχει το αμερικανικό fund CVC Capital Partners, που μέσω του Hellenic Healthcare Group έχει ήδη υπό την ομπρέλα του έξι θεραπευτήρια: το Υγεία, το Metropolitan Hospital, το Μητέρα, το Metropolitan General (πρώην Iaso General) το μαιευτήριο Λητώ και το Creta InterClinic, όπως επίσης και την εταιρία Y-Logimed, με αντικείμενο την εμπορία ιατροτεχνολογικών προϊόντων, το Κέντρο Γενετικής και Γενωμικής ΆλφαLAB και την εταιρεία Business Care, που παρέχει υπηρεσίες ασφάλειας και υγείας στην εργασία, σε επιχειρήσεις και οργανισμούς.
Υπενθυμίζεται πως το CVC είχε υποβάλλει δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του Υγεία το Μάιο του 2018. Η πρόταση έγινε μέσω της θυγατρικής Hellenic Healthcare, η οποία επίσης αποτέλεσε το “όχημα” για τις προηγούμενες κινήσεις στον τομέα της ιδιωτικής υγείας, την απόκτηση του νοσοκομείου Metropolitan και της γενικής κλινικής Iaso General. Η υπογραφή της συμφωνίας για την πώληση των μετοχών της MIG στο Υγεία στην εταιρεία Hellenic Healthcare πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο και ενώ είχε κατατεθεί αντιπρόταση -στην εκπνοή της περιόδου αποκλειστικότητας του CVC Capital- του σχήματος Apostolopoulos Holdings και H.I.G Capital. Τον Απρίλιο του 2019 σταμάτησε η διαπραγμάτευση των μετοχών του ΥΓΕΙΑ στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Το τίμημα της πώλησης του Υγεία έγινε με όρους συνολικής αξίας (enterprise value) που αντιστοιχούσε σε 12,5 φορές τα λειτουργικά κέρδη της προηγούμενης χρήσης. Η συνολική αποτίμηση του ομίλου ανήλθε σε 420 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την HHG, η δυναμική του ομίλου σε αριθμούς είναι: 1.438 κλίνες νοσηλείας, 91 χειρουργικές αίθουσες και 14 αίθουσες τοκετού, όπου πραγματοποιούνται πάνω από 88 χιλιάδες χειρουργικές επεμβάσεις ετησίως και 8 χιλιάδες τοκετοί. Οι συνεργαζόμενοι γιατροί υπολογίζονται σε 6.357, ενώ απασχολούνται περισσότεροι από 4 χιλιάδες εργαζόμενοι.
Οι επενδυτικές κινήσεις του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς ιδιωτικών κεφαλαίων παγκοσμίως, με επενδυτικό χαρτοφυλάκιο 111 δισ. δολαρίων, με παρουσία σε τρεις ηπείρους και 23 χώρες, αλλά και με σημαντική εξειδίκευση στο νοσοκομειακό κλάδο, ειδικά σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου, δεν σταματούν. Πρωταγωνιστεί στην πώληση στης Εθνικής Ασφαλιστικής και στην πώληση της Vivartia.
Οι πληροφορίες θέλουν το επενδυτικό κεφάλαιο να μην αποκλείει και επόμενη εξαγορά στο χώρο της υγείας, είτε στον τομέα της νοσηλείας, είτε των διαγνωστικών κέντρων.
Oaktree Capital
Το επίσης αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Oaktree Capital Management (μέσω της OCM Luxembourg Healthcare Greece S.a r.l) κατέθεσε δημόσια πρόταση για την απόκτηση της μαιευτικής και γυναικολογικής κλινικής Ιασώ τον Απρίλιο του 2019. Το προσφερόμενο τίμημα της μη δεσμευτικής προσφοράς για την εξαγορά του Ιασώ ξεκίνησε αρχικά από τα 1,3 ευρώ ανά μετοχή για να καταλήξει στη συνέχεια στο 1,5 ευρώ. H OCM Luxembourg Healthcare Greece S.a.r.l. απέκτησε τον Ιούλιο του 2019 ποσοστό 83,37% του συνόλου των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας.
Για την Oaktree, που μετά την τουριστική αγορά (συμφωνία με την οικογένεια Ανδρεάδη για την ανάπτυξη της αλυσίδας πολυτελών ξενοδοχείων Ikos), μπήκε επίσης δυναμικά και στο χώρο της υγείας, η εν λόγω επένδυση χαρακτηρίστηκε μέρος της ευρύτερης επενδυτικής στρατηγικής στην Ευρώπη. Οι πληροφορίες ήθελαν το επενδυτικό κεφάλαιο να εξετάζει και άλλες επενδυτικές κινήσεις στην αγορά της ιδιωτικής υγείας, με επίκεντρο τη γυναικολογική κλινική Ρέα.
Ιατρικό Αθηνών
Ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών της οικογένειας Αποστολόπουλου ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1984, με την ίδρυση του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών στο Μαρούσι από τον Δρ. Γεώργιο Β. Αποστολόπουλο.
Σήμερα, διαθέτει επτάυπερσύγχρονες νοσηλευτικές μονάδες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών με το Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών και τη ΓΑΙΑ Μαιευτική-Γυναικολογική, το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, το Ιατρικό Ψυχικού, το Ιατρικό Παλαιού Φαλήρου, το Ιατρικό Δάφνης και το Ιατρικό Περιστερίου.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του, ο όμιλος διαθέτει συνολικά 1.200 κλίνες, συνεργάζεται με περισσότερους από 2.800 κορυφαίους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, με διεθνή εμπειρία, διαθέτει 4 ιδιόκτητα διαγνωστικά κέντρα στη Ρουμανία και έχει σταθερές συνεργασίες στη Βόρεια Αφρική και σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Όπως αναφέρεται στην οικονομική χρήση του 2019, ο συνολικός αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού στον όμιλο ήταν 3.105 άτομα (3.013 το 2018), παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3%.
Ευρωκλινική
Τον Ιούνιο του 2020 το South East Europe Fund LP (“SEEF”), fund που συμβουλεύει η Global Finance, ανακοίνωσε συμφωνία για την πώληση της Ευρωκλινικής Αθηνών σε ομάδα επενδυτών, στην οποία συμμετέχει η διοικητική ομάδα της εταιρείας, διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, ενώ μεγαλύτερος μέτοχος είναι το fund LPE II LP, το οποίο διαχειρίζεται η ΒΜΟ Private Equity, εταιρεία της ΒΜΟ Global Asset Management.
Η Ευρωκλινική Αθηνών ιδρύθηκε από την Interamerican και ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1998. Το 2002 ιδρύεται η Ευρωκλινική Παίδων και το 2008 ολοκληρώνεται μεταβίβαση των μετοχών των δύο κλινικών στο “South Eastern Europe Fund (SEEF)” από την Eureko B.V (μητρική εταιρεία της Interamerican). Το 2017 υλοποιείται η μεταφορά της Ευρωκλινικής Παίδων από την Αχαρνών όπου βρισκόταν, στο καινούργιο, πλήρως ανακαινισμένο κτήριο, δίπλα ακριβώς από την Ευρωκλινική Αθηνών και αποτελεί το μοναδικό ιδιωτικό νοσοκομείο για παιδιά στο κέντρο της Αθήνας, μόλις 2 λεπτά από το μετρό των Αμπελοκήπων. Το ίδιο έτος ξεκινά και η λειτουργία του Πολυιατρείου της Ευρωκλινικής Σημείο ΔΥΟ (Διάγνωση – Υγεία – Ομορφιά).
Euromedica
Όσον αφορά τη Euromedica, αναμένεται η υπαγωγή της στο άρθρο 106β του Πτωχευτικού Κώδικα, που θα σημάνει την εξυγίανση της εταιρείας και ενός επενδυτικού πλάνου που στόχο έχει να ενισχύσει σημαντικά τη θέση της στην εγχώρια αγορά της περίθαλψης. Υπέρ του σχεδίου έχει ταχθεί το 68,1% των πιστωτών, δηλαδή οι βασικοί πιστωτές Healthcare Investors που ελέγχεται από το επενδυτικό κεφάλαιο Farallon Capital και η τράπεζα Πειραιώς, καθώς και πολλοί προμηθευτές της Euromedica. Στόχος, το ολικό restart, η τακτοποίηση των οφειλών και των χρεών που άφησε η προηγούμενη διοίκηση της οικογένειας Λιακουνάκου.
Βιοιατρική
Ο όμιλος δραστηριοποιείται στον κλάδο των υπηρεσιών υγείας από το 1981 και ιδρύθηκε από τον Ευάγγελο Σπανό. Σήμερα λειτουργεί 55 αυτόνομα διαγνωστικά κέντρα σε Ελλάδα και Κύπρο, τα οποία, όπως αναφέρει, δέχονται περισσότερες από τρία εκατομμύρια επισκέψεις το χρόνο. Διαθέτει επίσης τρεις κλινικές, την Βιοκλινική Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, ένα Κέντρο Διεθνών Ασθενών και 7 οδοντιατρικές μονάδες (σε Αθήνα, Άλιμο, Καλλιθέα, Κηφισιά, Περιστέρι, Θεσσαλονίκη, Καλαμαριά).
Το δυνατό χαρτί του Ντυνάν
Η εξαγορά του Ντυνάν κρατά από το 2012, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα είχε συζητηθεί η παραχώρηση του management και πάλι όμως, χωρίς αποτέλεσμα. Κύρια αιτία των “ναυαγίων” των συζητήσεων ήταν τα υψηλά χρέη του νοσοκομείου.
Το νοσοκομείο περιήλθε το 2014 στην εταιρεία ειδικού σκοπού και θυγατρική της τράπεζας Πειραιώς Ημιθέα έναντι 115 εκατ. ευρώ, η είχε παγώσει την πώληση του νοσοκομείου, τουλάχιστον μέχρι η οικονομική του λειτουργία να μπει σε τάξη. Στην κατεύθυνση αυτή είχε εκδοθεί τριετής βεβαίωση καλής λειτουργίας προκειμένου να μπορεί να εισπράττει νοσήλια από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ με τροπολογία δόθηκε παράταση στην ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα του νοσοκομείου μέχρι και τα τέλη Μαρτίου του 2015.
Την άνοιξη του 2018 είχε μπει ξανά στις ράγες η πώλησή του και μεταξύ των ενδιαφερομένων ήταν το επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners, ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών, το Ιασώ και η Ευρωκλινική. Χρηματοοικονομικός σύμβουλος της πώλησης ορίστηκε η PricewaterhouseCoopers. Τον Οκτώβριο είχαν κατατεθεί μόλις δύο δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση του 100% της Ημιθέα Α.Ε., με επικρατέστερη αυτή του Ιδρύματος Ωνάση, που όμως δεν προχώρησε.
Σε κάθε περίπτωση, η πώληση του νοσοκομείου χαρακτηρίζεται υψηλής σημασίας για την επανατοποθέτηση των ισχυρών “παικτών” της ιδιωτικής περίθαλψης στης αγορά της υγείας.
Βίκυ Κουρλιμπίνη
Vicky.kourlibini@capital.gr