Nέα άνοδο του πληθωρισμού τον Οκτώβριο αναμένουν στο οικονομικό επιτελείο με το βασικό ερώτημα να είναι η διάρκεια του φαινομένου και εάν θα αποκλιμακωθεί μετά το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση.
H χθεσινή παραδοχή της σιδηράς κυρίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα αργήσει να αποκλιμακωθεί περισσότερο από όσο αρχικά είχε προβλεφθεί, δημιουργεί ένα ζοφερό σκηνικό για τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.
«Τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, οι τιμές της ενέργειας και η έλλειψη εργατικού δυναμικού δημιουργούν “σύννεφα” για την οικονομία για τα επόμενα τρίμηνα. Αναμένουμε περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού από το 3,4% του Σεπτεμβρίου μέσα στο 2021, ενώ αναμένουμε σταδιακή αποκλιμάκωσή του μέσα στο 2022», ανέφερε η επικεφαλής της ΕΚΤ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις τιμοληψίες που έχουν πραγματοποιηθεί ο πληθωρισμός θα προσεγγίσει στη χώρα μας το επίπεδο του 3%, προκαλώντας έντονη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο για την εξασθένιση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών .
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο εκτινάχθηκε στο 2,2%, σε επίπεδο που είχε να ανεβεί από τα τέλη του 2011, με πολύ μεγάλες αυξήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες που συνδέονται με την ενεργειακή κρίση, όπως το φυσικό αέριο και τα αεροπορικά εισιτήρια.
Ράλι ανατιμήσεων
Το σοκ από την έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων είναι ιδιαίτερα έντονο για την ελληνική οικονομία, και φέρνει τα νοικοκυριά σε κατάσταση πολιορκίας λόγω του ξέφρενου ράλι των τιμών στην ενέργεια και των παρενεργειών που προκαλούνται .
Τα νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με ένα μπαράζ ανατιμήσεων που αναμένεται να λάβει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις και να μειώσει περισσότερο την αγοραστική δύναμη τους, θέτοντας νέα εμπόδια στην ανάκαμψη της οικονομίας. Οι τιμές των πρώτων υλών δεν παρουσιάζουν καμία αποκλιμάκωση ενώ εκφράζονται φόβοι για νέα προσκόμματα στην παραγωγική διαδικασία λόγω της νέας έξαρσης κορονοϊού στην Κίνα.
Την ίδια ώρα το κόστος της ενέργειας αυξάνεται και πλέον οι αυξήσεις αφορούν ολοένα και περισσότερους κρίκους της αλυσίδας παραγωγής. Οι αυξήσεις που καταγράφονται στις πρώτες ύλες και στο μεταφορικό κόστος, το οποίο επιβαρύνεται και από την άνοδο των διεθνών τιμών πετρελαίου έχουν πυροδοτήσεις δυσανάλογες αυξήσεις στα περισσότερα προϊόντα που διακινούνται στην Ελλάδα. Πλέον, από τα τρόφιμα και τα καταναλωτικά είδη μέχρι τα οικοδομικά υλικά και τις ζωοτροφές παρατηρούνται αυξήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν ή ακόμη και ξεπερνούν το 40%.
Μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος
Οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος έχουν εκτοξευθεί το τελευταίο 3μηνο. Από την επεξεργασία των λογαριασμών που έλαβε η ΕΚΠΟΙΖΩ διαπιστώνει αυξήσεις στο ανταγωνιστικό σκέλος του λογαριασμού από 30% – 170%!
Συναγερμός και έντονη ανησυχία στον κλάδο της οικοδομής προκαλούν οι ανατιμήσεις των υλικών. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Σεπτέμβριο έδειξαν άνοδο της τάξεως του 5,1% στις τιμές καθώς καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε όλες ανεξαιρέτως τις επιμέρους κατηγορίες των υλικών.
Σημαντικές ανατιμήσεις έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους και στην εστίαση, με την τιμή ακόμα και στο σουβλάκι, να έχει αυξηθεί πάνω από 10%. Πιο…πικρός έχει γίνει και ο καφές στην εστίαση με τις αυξήσεις να φτάνουν το 5%, με τους επιχειρηματίες να μην αποκλείουν ότι θα ακολουθήσουν και άλλες.
Η κατάσταση με τις ανατιμήσεις στον χώρο των τροφίμων δεν στρέφεται μόνον εις βάρος των καταναλωτών, αλλά και του αγροτικού κόσμου, αφού σε ό,τι αφορά τα εγχώρια παραγόμενα αγροτικά προϊόντα ο πρωτογενής τομέας αντιμετωπίζει αυξημένα λειτουργικά κόστη .
Πάντως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προειδοποιήσει ότι προβλέψεις για εκτόνωση των πληθωριστικών πιέσεων μετά το πρώτο τρίμηνο του 2022 μπορεί να μην επιβεβαιωθούν και ο πληθωρισμός να παραμείνει υψηλός για μεγαλύτερη περίοδο, καθώς η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μετά την πανδημία έχει πολλές ιδιαιτερότητες και αποτελεί αχαρτογράφητη περιοχή.