Η ισχυρή νομική φίρμα Marino Finley PLCC ανέλαβε για λογαριασμό της πλευράς του Φρέντι Τράγκα, μετά από εντολές από το δικηγορικό γραφείο του Θέμη Σοφού, να διερευνήσει τα περιουσιακά στοιχεία και τα ακίνητα του εκλιπόντος δημοσιογράφου στο εξωτερικό – Το πρώτο ραντεβού των κληρονόμων, μετά τα εξώδικα, άλλαξε τα δεδομένα
Ενα νοµικό απόφθεγµα λέει ότι «ένας κακός συµβιβασµός αξίζει περισσότερο από µια καλή δίκη», το οποίο ταιριάζει αρκετά αλλά όχι απόλυτα στην υπόθεση της αµύθητης περιουσίας του Γιώργου Τράγκα και στον πόλεµο που ξέσπασε τις τελευταίες εβδοµάδες µετά τα αποκαλυπτήριά της. Ενας πόλεµος που περιελάµβανε ανταλλαγή εξωδίκων ανάµεσα στους τρεις κληρονόµους του δηµοσιογράφου που έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα και ένα ψυχροπολεµικό κλίµα που βαίνει αργά προς µια εκτόνωση.
Κάτι που συνέβη εν πολλοίς µετά την εµπλοκή µιας πολύ ισχυρής νοµικής φίρµας από τις Ηνωµένες Πολιτείες, της Marino Finley PLCC, η οποία έκανε το παιχνίδι γύρω από τον πόλεµο των κληρονόµων πιο «χοντρό».
Ο εκ των ηγετικών στελεχών της εταιρείας Ντάνιελ Μαρίνο φέρεται να είναι αυτός που έσυρε τον χορό των πιθανών νέων αποκαλυπτηρίων για την περιουσία του Γιώργου Τράγκα, ειδικά την ακίνητη σε διάφορες χώρες ανά την υφήλιο. Η εταιρεία του ανέλαβε δράση κατόπιν εντολών από το δικηγορικό γραφείο του Θέμη Σοφού που εκπροσωπεί τον Φρέντι Τράγκα, ο οποίος βρέθηκε απέναντι στη χήρα του εκλιπόντος Μαρία Καρρά και τον ετεροθαλή αδερφό του Γιάννη, τους οποίους ανέλαβε ο Νίκος Αγαπηνός.
Η Marino Finley θεωρείται µία από τις κορυφαίες νοµικές φίρµες που εδρεύουν στην Ουάσινγκτον και το παλµαρέ της περιλαµβάνει τεράστιες υποθέσεις, όπως το σκάνδαλο Ιράν – Κόντρας, την υπόθεση Whitewater στην οποία ενεπλάκησαν o Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον, καθώς και την οικονοµική καµπάνια δωρεών του 1996 στον πρώτο, που ήταν πλέον πρόεδρος των ΗΠΑ. Η συγκεκριµένη εταιρεία συνεργάζεται εδώ και οκτώ χρόνια µε το γραφείο του Θέµη Σοφού και η εµπλοκή της, σύµφωνα µε έγκριτες πηγές, ήταν αυτή που άλλαξε τα δεδοµένα στον πόλεµο των Τράγκα.
Ο σκληροτράχηλος πεζοναύτης και η ομάδα των ερευνητών
Οταν τον περασµένο Ιανουάριο ο Θέµης Σοφός, που εκπροσωπεί τον Φρέντι Τράγκα, αποφάσισε να διερευνήσει τα περιουσιακά στοιχεία του Γιώργου Τράγκα στο εξωτερικό, η δικηγορική εταιρεία Marino Finley µπήκε στο παιχνίδι. Ο Ντάνιελ Μαρίνο µπορεί όταν έρχεται στην Αθήνα να πηγαίνει για φαγητό στην Πλάκα -µια συνοικία που λατρεύει-, ωστόσο όταν αναλαµβάνει µια υπόθεση πέφτει σ’ αυτήν µε τα µούτρα.
Η θητεία του στους πεζοναύτες περιελάµβανε δεκάδες µυστικές αποστολές σε φλεγόµενα µέτωπα της υφηλίου στις οποίες ήταν επικεφαλής της οµάδας του και φηµίζεται για την πειθαρχία και τη στρατηγική που διαθέτει. Ετσι κινητοποίησε άµεσα µια έµπειρη οµάδα ιδιωτικών ερευνητών, οι οποίοι άρχισαν να ψάχνουν σε Αµερική και Ευρώπη τα περιουσιακά στοιχεία του δηµοσιογράφου, που ήταν τελικά ένας άτυπος βασιλιάς του real estate.
Το εντυπωσιακό διαµέρισµα στο Παρίσι επί της Βικτόρ Ουγκό, µια ανάσα από την Αψίδα του Θριάµβου, η εκπληκτική βίλα στη Γαλλική Ριβιέρα µε την πισίνα και την πανοραµική θέα της Νίκαιας, τα τέσσερα ακίνητα στο Μονακό, το διαµέρισµα στο Μανχάταν και άλλα πέντε τουλάχιστον ακίνητα σε Ελλάδα και ΗΠΑ ήταν τα κερασάκια σε µια πολύ µεγάλη real estate τούρτα. Υπάρχουν επίσης δύο βίλες στη Μύκονο, οι οποίες βρίσκονται στον Αγιο Λάζαρο, µε θέα στον κόλπο της Ψαρούς, τις οποίες ο εκλιπών δώρισε στη σύζυγό του Μαρία και τον γιο του Γιάννη, αντίστοιχα.
Και αν κάποιοι απόρησαν αρχικά, στη συνέχεια ήρθαν και άλλα δηµοσιεύµατα που κάνουν λόγο ακόµη και για πιθανά «αόρατα» εκατοµµύρια, µια Bentley και µια Ferrari, αµφότερες µε ξένες πινακίδες, τα οποία γέννησαν ουκ ολίγα ερωτήµατα.
Τα πρώτα ευρήµατα των ερευνητών της Marino Finley ήταν αρκετά για να αλλάξουν τα µέχρι τότε δεδοµένα ανάµεσα στα δύο αντίπαλα στρατόπεδα των κληρονόµων. Εικάζεται ότι όταν παρουσιάστηκαν στη Μαρία Καρρά και τον Γιάννη Τράγκα, αυτοί αντέδρασαν απαντώντας µε ένα εξώδικο σε αρκετά επιθετικό ύφος. Σε αυτό του προσάπτουν τους κινδύνους που µπορεί να προκύψουν από την τυχόν δηµοσιοποίηση τέτοιων εγγράφων -αµφισβητούµενης υπόστασης, όπως τονίζουν- ή λεπτοµερειών για την προσωπική ασφάλεια όλων τους.
Παρόλο που δεν διέρρευσε κανένα από τα δύο εξώδικα του Φρέντι προς την άλλη πλευρά, η απάντηση των δύο δείχνει, αν µη τι άλλο, ότι θορυβήθηκαν αρκετά από τα αναγραφόµενα σε αυτό. Μάλιστα, την ίδια ηµέρα που στάλθηκε το εξώδικο µε τις υπογραφές της Μαρίας Καρρά και του Γιάννη Τράγκα προς τον ετεροθαλή αδερφό του έγινε, σύµφωνα µε πληροφορίες, και η πρώτη συνάντηση των δύο αντίπαλων πλευρών.
Τα δύο δικηγορικά γραφεία που ανέλαβαν την υπόθεση, αυτά του Νίκου Αγαπηνού που εκπροσωπεί το δίδυµο Μαρία Καρρά – Γιάννης Τράγκας και του Θέµη Σοφού που ανέλαβε τον Φρέντι, µπορεί να «ξιφούλκησαν» όταν προέκυψαν οι πρώτες ασυµφωνίες, προασπίζοντας τα συµφέροντα των πελατών τους. Γι’ αυτό και µετά τα πρώτα face to face ραντεβού και τις διαφωνίες ή ασυµφωνίες που προέκυψαν, ο Αγαπηνός φέρεται να προέβη σε διακοπή επικοινωνίας µε τον Σοφό.
Τελικά ο δίαυλος επικοινωνίας άνοιξε πάλι στις 7 Φεβρουαρίου, µε µια συνάντηση των τριών, στην οποία τέθηκαν επί τάπητος θέµατα γύρω από την υπόθεση τα οποία φέρεται να συνοδεύτηκαν και από δύο ακόµη λέξεις της µιας πλευράς: «Θέλετε πόλεµο;».
Ωστόσο, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που κυκλοφορούν από το περιβάλλον και των δύο πλευρών, κανείς δεν θέλει πόλεµο ή µια χρόνια δικαστική διαµάχη. Ετσι ο ενδοοικογενειακός πόλεµος που ξέσπασε οδηγείται τελικά µε τη συνδροµή της Marino Finley σε έναν συµβιβασµό ώστε να κλείσει το θέµα οµαλά και χωρίς δίκες για τις δύο πλευρές.
Αλλωστε, παρά τις όποιες διαφωνίες, δεν συµφέρει κανέναν από τους τρεις πρωταγωνιστές µια δικαστική διένεξη, αφού σε µια τέτοια εξέλιξη θα αποκαλύπτονταν ενδεχοµένως αργά ή γρήγορα κι άλλα καλά κρυµµένα µυστικά από τον θησαυρό του Γιώργου Τράγκα. Γι’ αυτό και οι διαφωνίες που προέκυψαν από την αρχή των διερευνητικών επαφών για την κατανοµή της τεράστιας περιουσίας του εκλιπόντος µπαίνουν σιγά-σιγά στην άκρη. Εξάλλου, µιλάµε για µια real estate περιουσία η οποία όταν αποκαλύφθηκε, και µάλιστα όχι σε όλο της το µεγαλείο, προξένησε τεράστια κατάπληξη για το εύρος της. Τα δεκάδες ακίνητα-φιλέτα του Γιώργου Τράγκα άφησαν πολύ κόσµο µε το στόµα ανοιχτό, αφού ξεκινάνε από το συγκλονιστικό διαµέρισµα µε θέα στην Ακρόπολη, περνάνε από το Παρίσι και το µυθικό διαµέρισµα και καταλήγουν µέχρι την άλλη µεριά του Ατλαντικού, στο Λας Βέγκας, και στην πιο ακριβή περιοχή της Νέας Υόρκης, το Μανχάταν.
Η στάση αναμονής και το αγκάθι
Σε ό,τι αφορά τις αρµόδιες ελεγκτικές αρχές, αυτές εξακολουθούν να τηρούν στάση αναµονής και να παρακολουθούν από κοντά τα τεκταινόµενα στον πόλεµο των Τράγκα. Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουµένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και η Αρχή Καταπολέµησης της Νοµιµοποίησης Εσόδων από Εγκληµατικές ∆ραστηριότητες συνεχίζουν να ερευνούν όλες τις πτυχές της υπόθεσης.
Υπό εξέταση είναι το ενδεχόµενο να επιβληθεί πάγωµα όλων των περιουσιακών στοιχείων, προκειµένου να ελεγχθεί η νοµιµότητα απόκτησης αυτών των εντυπωσιακών ακινήτων και ό,τι άλλο προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Εκτός από τα ακίνητα, ενδέχεται να υπάρχουν και άλλα περιουσιακά στοιχεία που δεν έχουν ακόµη αποκαλυφθεί, λένε άνθρωποι που είναι άριστοι γνώστες της συγκεκριµένης υπόθεσης. Κι αν δεν έχουν βγει όλα, όπως έλεγε εις εξ αυτών, στο παζλ της κληρονοµιάς προστέθηκαν εσχάτως και πολυτελή αυτοκίνητα. Τουλάχιστον µία Ferrari και µία Bentley φέρεται να είχε στην κατοχή του ο Γιώργος Τράγκας, αµφότερες µε πινακίδες εξωτερικού, τις οποίες πιθανολογείται ότι χρησιµοποιούσε στις αποδράσεις του εκτός Ελλάδας. Κυρίως φέρεται να τις κυκλοφορούσε σε Παρίσι και Μονακό, πόλεις όπου τα συγκεκριµένα supercars δεν βγάζουν µάτι, κάτι που µάλλον θα συνέβαινε στην Αθήνα.
Πρόκειται για αποκτήµατα ενός ανθρώπου ο οποίος µετά τις αποκαλύψεις χαρακτηρίστηκε «άτυπος βασιλιάς του real estate σε Ελλάδα και εξωτερικό», αποκτώντας πολυτελή όσο και ακριβά ακίνητα αξίας εκατοµµυρίων ευρώ.
Τέλος, ένα βασικό θέµα που πρέπει να λυθεί είναι ποιο κληρονοµικό δίκαιο θα εφαρµοστεί για τον διαµοιρασµό της περιουσίας στα εµπλεκόµενα µέρη, αφού άλλα είναι τα ποσοστά που ισχύουν στην Ελλάδα, άλλα στη Γαλλία και άλλα στην Αµερική.
Στη χώρα µας π.χ. αναλογεί µόνο το 1/4 της κληρονοµιάς στη χήρα και τα υπόλοιπα 3/4 καταλήγουν στα δύο τέκνα του εκλιπόντος, οι σχέσεις των οποίων ήταν πάντα συµβατά τυπικές. Σε Γαλλία και Αµερική τα ποσοστά είναι διαφορετικά και µένει να φανεί πότε και πώς θα καταλήξει ο νέος κύκλος επαφών µετά την ανακωχή και το τέλος των «εχθροπραξιών».
Οι αποκαλύψεις από το «ΘΕΜΑ» για το απίστευτο real estate οικοδόµηµα του Γιώργου Τράγκα είχαν ως αποτέλεσµα να ακουστούν και να γραφτούν πολλά, ακόµη και για χρέη εκατοµµυρίων ευρώ του εκλιπόντος.
Και όλα αυτά σε µια υπόθεση η οποία ξεκίνησε φαινοµενικά ως µια ήρεµη διευθέτηση ανάµεσα στην τελευταία σύζυγο και τους δύο γιους του δηµοσιογράφου που έχτισε το ιδιότυπο προφίλ τού «πάω κόντρα σε όλους». Οδηγήθηκε σε ένα αρχικά ψυχρό κλίµα, το οποίο εξελίχθηκε σε πολεµικό µε συγκεκριµένες κινήσεις των δύο πλευρών, µέχρι να επανέλθει σε νηνεµία, ώστε όλα να πάρουν τον δρόµο τους.
Μόνο που για να γίνει αυτό χρειάστηκε η συµβολή ενός πρώην πεζοναύτη, του Ντάνιελ Μαρίνο, που µετά το Στρατιωτικό ∆ίκαιο εντρύφησε τόσο στο Ποινικό όσο και στο Αστικό. Κι όπως λένε αυτοί που τον ξέρουν, δεν έχει µάθει να χάνει.