Είμαστε ακόμη στα μισά του καλοκαιριού, που φέτος αποδείχτηκε ιδιαίτερα θερμό, αλλά τα σύννεφα έχουν αρχίσει να μαζεύονται πάνω από τη Γερμανία. Είναι τα σύννεφα του ενεργειακού χειμώνα που έρχεται δριμύς στο Βερολίνο και στη Δυτική Ευρώπη.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κρατά στα χέρια του τη στρόφιγγα των αγωγών του φυσικού αερίου και βλέπει πώς οι πελάτες του στην Ευρώπη αγωνίζονται να βρουν τρόπους και να περιορίσουν τις αγορές, αλλά και να καταφέρουν να βρουν τρόπο όλο αυτό να έχει τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις.
Στη Γερμανία η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς έχει να επιλύσει μια ιδιαίτερα δύσκολη εξίσωση λόγω της μεγάλης εξάρτησης (που θα γινόταν ακόμη μεγαλύτερη αν ο Nord Stream 2 θα έμπαινε σε λειτουργία) και των πρωτοφανών μέτρων που πρέπει να λάβει. Για την ώρα είμαστε στο στάδιο της προετοιμασίας της κοινής γνώμης.
«Οικονομία», λοιπόν, στην ενέργεια, ως 15% όπως ζήτησε και η Ευρώπη. Πώς θα το πετύχουν οι Γερμανοί; Με λιτότητα και περικοπές.
Το Ανόβερο δείχνει από τώρα τον δρόμο σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γερμανίας για την εξοικονόμηση ενέργειας. Τέλος στο ζεστό νερό στις δημόσιες θερμαινόμενες πισίνες σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, στα αθλητικά κέντρα και στα γυμναστήρια. Κλειστά συντριβάνια, αφώτιστα δημόσια κτίρια, θερμοστάτης στους 20 βαθμούς στα δημόσια κτίρια από την 1η Οκτωβρίου έως τις 31 Μαρτίου.
Mε τις στρόφιγγες κλειστές και το αέριο να διανέμεται σχεδόν με το δελτίο, το κόστος για τα νοικοκυριά μπορεί να εκτιναχθεί σε αδιανόητα επίπεδα για τη Γερμανία, ικανά να προκαλέσπουν ακόμη και κοινωνική αναταραχή. Από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μπορεί να δούμε ετήσιους λογαριασμούς των 1.500 ευρώ να τριπλασιάζονται σε κόστος, σε πάνω από 4.500 ευρώ! Είναι και ο πληθωρισμός, το μεγάλο άγχος των Γερμανών, που έχει εκτιναχθεί σε επίπεδα-ρεκόρ και ροκανίζει τα εισοδήματα.
Ούτως ή άλλως, όμως, τα αποθέματα δεν φτάνουν για όλο τον χειμώνα – στην πραγματικότητα μόνο για 2,5 μήνες, ακόμη και σε πληρότητα 100% για τις αποθήκες φυσικού αερίου.
Αν, όμως, τα δύο τρίτα των Γερμανών θέλουν να χρησιμοποιήσουν λιγότερη θέρμανση τον χειμώνα, η πλειοψηφία τους θεωρεί ορθή την προτεραιότητα που δίδεται στα νοικοκυριά σε περίπτωση πραγματικής ανεπάρκειας φυσικού αερίου. Οι επιχειρήσεις είναι αυτές που θα βρεθούν σε στενωπό.
«Η Γερμανία προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει καθεστώς έκτακτης ανάγκης» σε περίπτωση διακοπής της ροής του φυσικού αερίου, έγραφε προ ημερών η εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung». Ηδη η γερμανική κυβέρνηση «ενέκρινε τροποποίηση νόμου, που της παρέχει εκτεταμένες εξουσίες: από την εισαγωγή νέας επιβάρυνσης σε πελάτες φυσικού αερίου μέχρι ένα πακέτο διάσωσης εταιρειών ενέργειας και αναγκαστικούς περιορισμούς στην κατανάλωση φυσικού αερίου».
Πρώτα θα χτυπηθούν οι εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Εάν ένας εισαγωγέας γονατίσει, οι συνέπειες για το σύνολο της παροχής φυσικού αερίου δύσκολα μπορούν να υπολογιστούν, υποστηρίζει το γερμανικό δημοσίευμα. Την ίδια ώρα, και η βαριά βιομηχανία της Γερμανίας ετοιμάζεται για το σενάριο να αποκοπεί εντελώς το ρωσικό φυσικό αέριο.
Και ο καγκελάριος Σολτς από τώρα μιλά για δύσκολες περιόδους, όπου «πρέπει να μένουμε ενωμένοι». «Δεν θα είναι εύκολο. Οι τιμές δεν θα πέσουν σύντομα – αντιθέτως, αυτό το πρόβλημα θα υπάρχει για πολύ καιρό», και διαβεβαίωσε ότι με τα κυβερνητικά μέτρα «δεν θα αφεθεί κανείς αβοήθητος».
Ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ έχει στο παρελθόν απορρίψει εκκλήσεις για την επιβολή πλαφόν από το κράτος στις τιμές της ενέργειας, αλλά η πραγματικότητα μπορεί να αλλάξει και αυτές τις δηλώσεις. Πρόωρα ίσως, αλλά σίγουρα καθ’υπερβολή, πριν ακόμη τα μέτρα εφαρμοστούν, το Spiegel τον συνέκρινε με τον Νικολάι Τσαουσέσκου που είχε αφήσει τους Ρουμάνους να τουρτουρίζουν στους 12 βαθμούς – σαφώς καλύτεροι οι 20 βαθμοί του Ανόβερου.
Αλλά αν από τώρα η σκέψη πάει στον Ρουμάνο δικτάτορα, τι περισσότερο θα ακούσουμε τον χειμώνα;
www.protothema.gr