Η καρδιά μας έχει την αγαπημένη της ρουτίνα ύπνου και αυτή είναι κάπου μεταξύ 10 και 11 το βράδυ, υποστηρίζουν ερευνητές μετά από εξέταση 88.000 εθελοντών.
Οι Βρετανοί επιστήμονες της Biobank θεωρούν ότι ο συγχρονισμός του ύπνου με το εσωτερικό μας βιολογικό ρολόι μπορεί να εξηγήσει τη σύνδεση που βρέθηκε με τον μειωμένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο 24ωρος φυσικός ρυθμός του σώματός μας είναι σημαντικός για την ευζωία μας, ενώ μπορεί να επηρεάσει ακόμη και την αρτηριακή πίεση.
Στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία δημοσιεύεται στο European Heart Journal, οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία από τον ύπνο και την καθημερινότητα των εθελοντών χρησιμοποιώντας μία συσκευή παρόμοια με ρολόι χειρός.
Στη συνέχεια παρακολούθησαν τι συνέβαινε στην καρδιά και το κυκλοφορικό των εθελοντών για ένα διάστημα έξι ετών.
Μόλις ο 3.000 από τους 88.000 ενήλικες ανέπτυξαν καρδιαγγειακή ασθένεια.
Πολλές περιπτώσεις συνέβησαν σε ανθρώπους που πήγαιναν για ύπνο νωρίτερα ή αργότερα από την «ιδανική» ώρα των 10 με 11 το βράδυ.
Στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές επέμειναν στην αναγκαιότητα της διατήρησης μιας σταθερής διάρκειας ύπνου αλλά και μιας ρουτίνας στην ώρα που πέφτουμε για ύπνο.
Η πιο επικίνδυνη ώρα ήταν μετά τα μεσάνυχτα, καθώς αυξάνεται η πιθανότητα να δει κανείς το φως της ημέρας, κάτι που επαναπρογραμματίζει το βιολογικό μας ρολόι.