Οι αγρότες στην Αθήνα-Παρόντες και οι Ηλείοι -Δεν δίνουμε άλλες παροχές λέει η κυβέρνηση

Μαζικό προδιαγράφεται το αγροτικό συλλαλητήριο σήμερα το απόγευμα στο Σύνταγμα, επιφυλάσσοντας πλέον (και) επιχειρησιακές προκλήσεις για την κυβέρνηση. Τριψήφιος αριθμός τρακτέρ και γεωργικών μηχανημάτων θα περάσουν την είσοδο της Αθήνας και πλήθος αγροτών θα φτάσουν στην πόλη με δεκάδες λεωφορεία, ενώ με πλοία ταξιδεύουν μέλη από 11 αγροτικούς συλλόγους της Κρήτης.

Δυναμικό παρόν στην πρωτεύουσα θα δώσουν και οι αγρότες της Ηλείας, της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας αφού και αυτοί ξεκίνησαν με λεωφορεία από τις περιοχές τους για να μεταβούν στην Αθήνα.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, έχει προγραμματισθεί τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν αγρότες να σταθμεύσουν στο Ολυμπιακό Στάδιο, θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των λεωφορείων και των τρόλεϊ ενώ θα διακοπεί η κυκλοφορία στους εξής δρόμους: στη Λεωφόρο Αμαλίας, στην οδό Πανεπιστημίου, στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες οδούς, στη Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος της Βουλής και στην κάθοδο από την οδό Σέκερη, ενώ τα οχήματα που θα κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.

Περίμεναν διάσπαση, αλλά…

Όσο κι αν το Μαξίμου πόνταρε σε διάσπαση του αγροτικού μετώπου την τελευταία εβδομάδα, μετά δηλαδή από τις διαβουλεύσεις εκπροσώπων των μπλόκων και «θεσμικών» υπό τον πρωθυπουργό, έρχεται τελικά αντιμέτωπη με την κλιμάκωση. Και αποφάσισε να μην επιχειρήσει να στήσει το δικό της… μπλόκο στην κάθοδο αγροτών από όλη τη χώρα στην πρωτεύουσα, ανατρέποντας γρήγορα κάθε σχετική σκέψη.

Επικράτησε άλλωστε η ανησυχία ότι η ίδια η κυβέρνηση θα χρεωνόταν αυτομάτως τη δημιουργία εκρηκτικού κλίματος και συνθηκών αδιεξόδου.

Οι αγρότες άλλωστε δεν έσβησαν ποτέ τις μηχανές των τρακτέρ και, αποφεύγοντας ακρότητες, εξακολουθούν να έχουν αναγνώριση των διεκδικήσεών τους από το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Με βάση αυτά, η κυβέρνηση ρίχνει όλο το βάρος στην όσο πιο ομαλή διεξαγωγή του συλλαλητηρίου με συντεταγμένη «πορεία» των διαμαρτυρόμενων. Η κίνηση των τρακτέρ θα γίνει συνοδεία περιπολικών με συγκεκριμένο δρομολόγιο τόσο από το Κάστρο Βοιωτίας όσο και από τα Μέγαρα Αττικής.

«Παράσταση»

Ο πρωθυπουργός μίλησε για «συμβολική παράσταση» στο κέντρο της Αθήνας, ένας χαρακτηρισμός που δεν ενθουσίασε τους αγρότες των μπλόκων, οι οποίοι επιμένουν στη διεκδίκηση των αιτημάτων τους. Εκτίμησε επίσης ότι πρόκειται για κορύφωση των κινητοποιήσεων – ένα βήμα δηλαδή πριν από τη σταδιακή αποκλιμάκωση.

Από τη μία οι αγρότες, επιχειρώντας τον μέγιστο μεταξύ τους συντονισμό εδώ και εβδομάδες, θέλουν να πάνε μέχρι τέλους τις βραχυπρόθεσμες και μεσο-μακροπρόθεσμες διεκδικήσεις τους. Θεωρούν τη διοργάνωση μιας μαζικής διαμαρτυρίας ως μια μικρή νίκη τους και προφανώς δεν θέλουν με τις δικές τους κινήσεις να στρέψουν την κοινωνία απέναντί τους. Η στάση τους θα καθοριστεί το 48ωρο μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με δεδομένο ότι θα διατηρήσουν την πίεση προς τα συναρμόδια υπουργεία ακόμα και αν αρχίσει αποχώρηση από τα μπλόκα.

Από την άλλη και η κυβέρνηση ξορκίζει την ανοιχτή αντιπαράθεση με τον αγροτικό κόσμο – μια πολυπληθή επαγγελματική ομάδα και προνομιακό κοινό για τη ΝΔ – και επιμένει συνεχώς στα μηνύματα διαλόγου. Ταυτόχρονα όμως κλείνει κάθε περιθώριο… προσδοκίας, διαμηνύοντας ότι οι έκτακτες παροχές ολοκληρώθηκαν, καθώς προέχει η διασφάλιση εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.

Οι αγρότες δεν έσβησαν ποτέ τις μηχανές των τρακτέρ και εξακολουθούν να έχουν αναγνώριση των διεκδικήσεών τους

Από το 2025

Ενδεικτική η δέσμευση την οποία επανέλαβε ο Μητσοτάκης (Star) για συζήτηση που αφορά ένα από τα θεσμικά θέματα που διεκδικούν οι αγρότες: έναν δικαιότερο μηχανισμό επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο. «Να υπάρχει μόνιμη λύση σε συνεννόηση με τους αγρότες» είπε ο πρωθυπουργός, παραπέμποντας στον επόμενο χρόνο, το 2025. «Το θέμα μας είναι», είπε, «πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε τον πρωτογενή τομέα δομικά πιο ανταγωνιστικό».

Άλλο πεδίο στο οποίο στέκεται η κυβέρνηση και μάλιστα αρχίζει να το εντάσσει και στην… προεκλογική ρητορική της είναι οι διεκδικήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Με τα λόγια του Μητσοτάκη, «όταν εγώ θα πάω στις Βρυξέλλες να διαπραγματευτώ θα πω ξέρετε, και εμείς στη χώρα μας είχαμε διαδηλώσεις και από αυτές τις διαδηλώσεις ειδικά ως προς τη γραφειοκρατία και την ταχύτητα του “πρασινίσματος” για να το πω με απλά λόγια, τη μετάβαση δηλαδή σε μία γεωργία πιο φιλική προς το περιβάλλον, εκεί πρέπει να γίνουν προσαρμογές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική».

Ακόμα πιο παραστατικά το έθεσε ο Μητσοτάκης χθες το βράδυ μιλώντας σε αμιγώς νεοδημοκρατικό ακροατήριο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της γραμματείας Οργανωτικού της ΝΔ. «Όταν θα έρθει η ώρα να διαπραγματευτούμε τις αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική αναρωτιέμαι: ποια παράταξη θέλετε να είναι δυνατή με δυνατή εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο; Η ΝΔ, η δοκιμασμένη παράταξη της Ευρώπης, που ξέρει να διαπραγματεύεται και να κερδίζει προς όφελος των Ελλήνων, ή κάποιοι άλλοι, των οποίων τα ευρωπαϊκά διαπιστευτήρια στην καλύτερη περίπτωση επιεικώς αμφισβητούνται;».

Επιχείρηση συσπείρωσης

Είναι προφανές ότι το Μαξίμου, πολλαπλώς πιεζόμενο πολιτικά και επιχειρησιακά τον τελευταίο μήνα, εκκινεί μια επιχείρηση συσπείρωσης, ανησυχώντας από την απειλή μιας ψήφου διαμαρτυρίας σε τρεισήμισι μήνες. Ο Μητσοτάκης ορίζει ως αντίπαλο τη χαλαρή ψήφο.

Δεν είναι τυχαίες οι αναφορές του χθες στα 36 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και στο γεγονός ότι οι πόροι της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την επόμενη προγραμματική περίοδο δεν θα μειωθούν για τους Έλληνες αγρότες. «Θέλω να επαναλάβω» είπε «ότι αυτή η κυβέρνηση είχε ανοιχτά και τα αυτιά της και τις πόρτες της στα δίκαια αιτήματα των αγροτών» και είπε ότι το στοίχημα της επικείμενης ευρωκάλπης είναι «ίσως περισσότερο παρά ποτέ στοίχημα συμμετοχής».

Και μέσω της τηλεοπτικής συνέντευξής του άλλωστε χαρακτήρισε για πρώτη φορά τις ευρωεκλογές ως «εθνική κάλπη» που, όπως τόνισε, δεν ενδείκνυται ούτε για χαλαρή αντιμετώπιση ούτε για διαμαρτυρία.

Επόμενο Άρθρο