Μετά τις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές διεξαχθούν, διαφαίνονται – πλέον – οι όποιες εξελίξεις σε επίπεδο κομμάτων, για την επιλογή των προσώπων εκείνων, που θα δώσουν την εκλογική μάχη του Οκτωβρίου, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Οι συζητήσεις έχουν σχεδόν «παγώσει» και τα πιθανά ονόματα, απλά, γράφονται και σβήνονται, χωρίς κάποιο από αυτά να παίρνει το «εισιτήριο» της αυτοδιοικητικής κάλπης.
Στην ΠΔΕ, το μόνο που καταγράφεται επί του παρόντος, είναι η συνεχής προσπάθεια της περιφερειακής αρχής να κεφαλαιοποιήσει το έργο που έχει παράξει, εκμεταλλευόμενη το πολιτικό – προεκλογικό κενό από την πλευρά της σημερινής αντιπολίτευσης, αλλά και να τρέξει θέματα, τα οποία και θα βρει μπροστά της, μέχρι να κριθεί από το εκλογικό σώμα.
Στους υψηλούς τόνους πολιτικής αντιπαράθεσης, που εμφανώς επιχειρούν οι παρατάξεις του Γιάννη Λύτρα (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ) και Κώστα Σπηλιόπουλου (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) η πλειοψηφούσα παράταξη του Νεκτάριου Φαρμάκη απαντά μεν, ωστόσο κρατά χαμηλούς τόνους, θέλοντας να επιτύχει το ιδεολογικό άνοιγμα σε ψηφοφόρους που έχουν πολιτική αφετηρία σε κομματικούς χώρους πέραν της ΝΔ, από την οποία πηγάζει η ίδια αλλά δεν αρκείται σε αυτήν.
Ο Νεκτάριος Φαρμάκης, γνωρίζοντας πως ουσιαστικά δεν έχει αντιπάλους αυτή τη στιγμή, προβάλει ανεμπόδιστα το αφήγημα της περιφερειακής του αρχής, που όσο κι αν πιέστηκε κατά την τριετή υγειονομική κρίση, κατάφερε να βελτιώσει τους ψυχρούς αριθμούς της ΠΔΕ, προς όφελος των πολιτών, επιδεικνύοντας πάνω από όλα αποτελεσματικότητα και καθιστώντας τον θεσμό «στυλοβάτη» της τοπικής κοινωνίας, όπως λένε στελέχη της οδού Αμερικής.
Ο πολλαπλασιασμός της οικονομικής εξωστρέφειας και η αύξηση, κατά 170% στα επίπεδα του 2008 με περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, κατέστησε ανοδική από καθοδική την εικόνα της Περιφέρειας, δείκτης που συνεπικουρείται κι από αυτούς, της ανεργίας και του ΑΕΠ.
Ως προς τα έργα δε, ο ίδιος ο Ν. Φαρμάκης επιλέγει μια μετριοπαθή στάση, μακριά και πέρα από παλαιοκομματικές επικοινωνιακές πρακτικές, αφού προτιμά να λέει ότι…«όσα έγιναν, γίνονται ή θα γίνουν, είναι για την κάλυψη αναγκών της ευρύτερης περιοχής, που καθυστέρησαν για χρόνια και η Περιφέρεια τα χρωστούσε στους πολίτες».
Με όλα αυτά, εκλογικός φόβος δεν επιδεικνύεται από τον πρώτο πολίτη της Δυτικής Ελλάδας, τουναντίον ο κ. Φαρμάκης προτάσσει το ότι «η δημοκρατία προέχει», αναμένοντας τους αντιπάλους τους στις περιφερειακές εκλογές, με την εμβληματική φράση «δεν κάνουμε πολιτική, κάνουνε πάνω από όλα… διοίκηση»!
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΕΠΙΛΟΓΗ
Μετά την αποχώρηση του πρώην περιφερειάρχη και μέχρι πρότινος αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Αποστόλη Κατσιφάρα, ο οποίος αν κατέρχετο και πάλι στις εκλογές του 2023 είναι σίγουρο πως θα είχε την πλήρη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της Κουμουνδούρου, δείχνει να βρίσκεται σε αδιέξοδο ως προς την επιλογή του προσώπου, το οποίο επάξια θα μπορούσε να τον διαδεχθεί.
Ενα είναι, μέχρι στιγμής, σίγουρο. Ότι ο εκλεγμένος διάδοχος του κ. Κατσιφάρα, ο Αιτωλοακαρνάνας περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Λύτρας, δεν καλύπτει το ίδιο τις εκλογικές απαιτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτό το δεδομένο, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, έχει ήδη γυρίσει σελίδα, αναζητώντας μια άλλη προσωπικότητα, η οποία θα μπορεί να αντιμετωπίσει «στα ίσα» το φαβορί της κάλπης Νεκτάριο Φαρμάκη.
Αν και τίποτα ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές πως θα ήθελε στη Δυτική Ελλάδα να έχει καθαρά δικό της υποψήφιο και όχι μαζί με τον ΠΑΣΟΚ, όπως συνέβη το 2019.
Υπό αυτό το ξεκάθαρο πρίσμα, πληροφορίες της «Π», θέλουν ως επικρατέστερο πρόσωπο, αυτό του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και πρώην υφυπουργού Θάνου Μωραΐτη. Αν και ο ίδιος δεν έχει πει το τελικό «ναι», στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν στην καταλληλότητά του να αντιμετωπίσει τον συμπατριώτη του Ν.Φαρμάκη, υπό έναν όρο. Ότι πρώτα θα επανεκλεγεί βουλευτής, ώστε να έχει η υποψηφιότητά του την πολιτική βαρύτητα που απορρέει από το αξίωμα.
ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΕΠΑΝΑΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Στο χώρο της Κεντροαριστεράς, επίσης καταγράφεται «παγωμάρα», αφού το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ χάνει, στην ουσία, το «παιχνίδι» στην τοπική αυτοδιοίκηση, θεσμό στον οποίο – παρά τα χαμηλά εκλογικά ποσοστά του σε εθνικό επίπεδο – κρατούσε ένα πολύ μεγάλο μερίδιο σε Περιφέρειες και Δήμους.
Η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το 2019 μόνο κακό έκανε στο κίνημα, και τώρα τα πλάνα της Χαριλάου Τρικούπη είναι διαφορετικά, στην κατεύθυνση ισχυροποίησης του κομματικού χώρου, μέσω της απόλυτης επανασυσπείρωσής του.
Έτσι, σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η επανένωση των παρατάξεων Κατσιφάρα – Σπηλιόπουλου, η αυτόνομη κάθοδο των οποίων το 2019 «χάρισε» εν πολλοίς τη νίκη στη ΝΔ και τον Νεκτάριο Φαρμάκη.
Αν και το κυρίαρχο στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι η καλύτερη δυνατή πορεία του στις εθνικές εκλογές της άνοιξης, το τελευταίο επικρατέστερο σενάριο – ως προς τις εκλογές στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – είναι η επιλογή ενός γνωστού και δοκιμασμένου στελέχους της.
Αφού, πρώτα, δώσει τη μάχη στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ Αχαΐας, εκλεγεί ή όχι, πληροφορίες της «Π», θέλουν αυτό να είναι ο Δημήτρης Κατσικόπουλος.
Ο νυν περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Σπηλιόπουλου» στην ελάσσονα αντιπολίτευση, παλιότερα βουλευτής και νομάρχης, φαίνεται να το επιθυμεί και ήδη να έχει βολιδοσκοπήσει άτομα στους άλλους δύο νομούς της ΠΔΕ, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία.
Πρωτίστως, όμως, έχει βάλει πολύ ψηλά τον ατομικό και κομματικό πήχη για τις βουλευτικές εκλογές, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην προσπάθεια του…νέου ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, υπό την ηγεσία του Ν. Ανδρουλάκη.
«ΓΑΛΑΖΙΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ» ΑΜΦΙΒΟΛΟΥ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ
Στον εκλογικό χάρτη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, επιχειρείται, όμως, και μια διάσπαση του κυβερνητικού χώρου, παρότι διά στόματος Μητσοτάκη (στην Πάτρα) το κόμμα της ΝΔ θα στηρίξει και πάλι τον εκλεκτό της το 2019 – περιφερειάρχη πλέον Νεκτάριο Φαρμάκη.
Του «αντάρτικου» ηγείται ο «γαλάζιος» βουλευτής στην Ηλεία – πρώην υπουργός, Κώστας Τζαβάρας, θέλοντας να εκμεταλλευτεί δύο στοιχεία. Την δυσαρέσκεια τυχόν κομματικών της ΝΔ από την περιφερειακή αρχή – που δεν φαίνεται στις δημοσκοπήσεις να είναι και πολλοί- αλλά και την αδυναμία υπόδειξης υποψηφίων από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, προβάλλοντας ως…διαθέσιμος (!) να μπει μπροστά κι ως ανεξάρτητος (ξαφνικά), να συσπειρώσει γύρω του ένα πολυκομματικό μέτωπο κατά του Ν. Φαρμάκη.
Το κλίμα, πάντως, στα πρώτα βήματα αυτής της προσπάθειας δεν φαίνεται να είναι θετικό, αφού οι επαφές του Ηλείου πολιτικού δεν δίνουν «αέρα» στο σχέδιό του. Ο ίδιος, ωστόσο, θέλει να δείχνει αποφασισμένος για το εγχείρημα και δηλώνει πως…«θα το πάει μέχρι τέλους».
Η κίνησή του, ωστόσο, ήδη έχει προσλάβει χαρακτηριστικά…μιας «πολιτικής γκρίνιας», που πηγάζει από τις προσωπικές του διαφωνίες με το κόμμα της ΝΔ και τον πρωθυπουργό, κάτι που δεν υιοθετούν οι κομματικοί συνομιλητές του, σε ύψιστο βαθμό!
ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΚΚΕ;
Σε ότι αφορά στο ΚΚΕ, η διαδοχή του πρώην υποψηφίου περιφερειάρχη ΔΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου (βουλευτή Αχαΐας) από το κομματικό στέλεχος Αναστασία Αγγελοπούλου, που ανέλαβε επικεφαλής, φαντάζει ως η επικρατέστερη να ηγηθεί της παράταξης «Λαϊκή συσπείρωση».
pelop.gr