Ελλάδα – ΗΠΑ διαχρονικά έχουν αναπτύξει μία ισχυρή εταιρική σχέση τόσο σε διπλωματικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
Η επιστροφή του Ντόναλντ Τράμπ στο Λευκό Οίκο φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο τις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ.
Όπως έγραψε νωρίτερα ο ΟΤ οι Έλληνες εξαγωγείς έχουν καταστρώσει τα επιχειρηματικά τους σχέδια στο ενδεχόμενο που ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποφασίσει την επιβολή δασμών σε προϊόντα που παράγει και εμπορεύεται η χώρα μας.
Πάντως πριν λίγες ημέρες και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πως σε περίπτωση επιβολής δασμών οι επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία δεν θα είναι σημαντικές.
Το εμπορικό ισοζύγιο
Oι ΗΠΑ αποτελούν τον πέμπτο σημαντικότερο πελάτη και τον δέκατο τέταρτο σημαντικότερο προμηθευτή της Ελλάδας.
Οι εξαγωγές της χώρας μας προς τις ΗΠΑ έχουν φτάσει τα 2,117 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων είναι λίγο πιο πάνω από το 1,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με στοιχεία των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στις ΗΠΑ του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Ελλάδα βέβαια ως τουριστική χώρα αποτελεί και τον τρίτο αγαπημένο προορισμό των Αμερικανών τουριστών, με τους Αμερικανούς τουρίστες να προσεγγίζουν το 1,5 εκατομμύριο.
Ελλάδα – ΗΠΑ: Τα προϊόντα που εξάγει η χώρα μας
Οι ελληνικές εξαγωγές στην Αμερική περιλαμβάνουν παράγωγα πετρελαίου, που αποτελούν και το νούμερο ένα εξαγώγιμό προϊόν, λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί, κρασί, τυρί, γάλα, ελαιόλαδο, ψάρια ακόμη και θαλαμηγούς.
Από την άλλη εμείς ως χώρα εισάγουμε από την Αμερική κυρίως πετρέλαιο και LNG.
Οι αμερικανικές επενδύσεις
Οι ΗΠΑ το 2022 κατέλαβαν την 6η θέση μεταξύ των χωρών προέλευσης άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα (μετά από τις, κατά σειρά, Λουξεμβούργο, Γερμανία, Ολλανδία, Ελβετία και Κύπρο), με επενδύσεις συνολικού ύψους 2,373 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα εξακολουθεί να προσελκύει το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς μετά τις επενδύσεις των αμερικανικών κολοσσών Google, Amazon Web Services (AWS), Microsoft, Cisco, Meta, Pfizer και Chubb κ.ά. ανάλογο ενδιαφέρον εκδηλώνεται από σειρά επιχειρήσεων σε μεγάλο φάσμα οικονομικών κλάδων.
Ξεχωρίζουν οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται στον τομέα υψηλής τεχνολογίας, καθώς το 2023 το 1/3 των επενδύσεων σε ελληνικές νεοφυείς εταιρείες αφορούσε σε αμερικανικά κεφάλαια. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν 11 νέες εξαγορές εγχώριων startups, ορισμένες των οποίων υπερέβησαν τα 100 εκατ. ευρώ.
Περί τα τέλη του 2023, η ελληνική εταιρεία InAccel (InAccel – Application Acceleration made simple), startup στο πεδίο τεχνολογίας επιταχυντών υλικού (FPGAs) σε περιβάλλον cloud, εξαγοράστηκε από τον μεγαλύτερο κατασκευαστή ημιαγωγών στον κόσμο, την Intel. Την ίδια περίοδο, η ελληνική startup Mist.io πέρασε στην Dell, χάρη σε λύση για κοινή διαχείριση πληροφοριακών υποδομών που ανέπτυξε.
Εντός του 2023 πέρασε στην Hewlett Packard Enterprise η Arrikto, ελληνική startup που δραστηριοποιείται στον τομέα τεχνητής νοημοσύνης.
Έναν περίπου χρόνο νωρίτερα, η μητρική του Facebook, Meta, ενέταξε στην ομάδα της την Accusonus η οποία δραστηριοποιείται σε εφαρμογές επεξεργασίας ήχου, ενώ, προηγουμένως, η Microsoft είχε εξαγοράσει ελληνική καινοτομία της Softomotive, λύσης λογισμικού για αυτοματοποίηση εφαρμογών ρομποτικής (Robotic Process Automation – RPA) έναντι περίπου 150 εκατ. δολ.
Η αμερικανική εταιρεία Movandi με έδρα στο Irvine της Νότιας Καλιφόρνια, ίδρυσε στην Ελλάδα θυγατρική, τον Μάιο 2023, με σκοπό τη δημιουργία κέντρου έρευνας & ανάπτυξης.
Χαρακτηριστική είναι η ιστορική συμφωνία εξαγοράς της ελληνικής εταιρείας πληροφορικής BETA CAE Systems International AG από τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό Cadence Design Systems, για ποσό τάξης 1,24 δισ. δολαρίων. Με την εν λόγω συμφωνία, η BETA CAE Systems καταγράφεται ως δεύτερος «μονόκερος» (νεοφυής εταιρεία τεχνολογίας που αποτιμάται άνω του 1 δισ. ευρώ) της χώρας μας, μετά την εξαγορά της ελληνικής εταιρείας παροχής ψηφιακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Viva Wallet από την αμερικανική πολυεθνική τράπεζα επενδύσεων JP Morgan, το 2022.
Βέβαια, η τελευταία εξέλιξη όσο αναφορά το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον ήρθε την ημέρα ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τράμπ από τον πετρελαϊκό κολοσσό Chevron, ο οποίος εκδήλωσε ενδιαφέρον για έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή «Νότια της Πελοποννήσου».
Στη χώρα μας και πάλι στο upstream δραστηριοποιείται και η ExxonMobil, η οποία διενεργεί έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης.
Πηγή: ot.gr