Απέραντες χρυσαφένιες αμμουδιές που αγγίζουν ακόμη και τα 40 χλμ!
Πριν την εμφάνιση και την εξάπλωση του κορονοϊού, οι καλοκαιρινές διακοπές, συνήθως, κανονίζονταν από νωρίς.
Βασικό κριτήριο για την επιλογή του προορισμού, πέρα από το οικονομικό, οι δυνατότητες που προσφέρει στον επισκέπτη ο καθένας από αυτούς, αναφορικά με τις παραλίες και τις προτάσεις σε φαγητό και διασκέδαση.
Αυτήν την στιγμή βασικό κριτήριο επιλογής προορισμού αποτελεί σίγουρα η υγεία και η ασφάλεια του καθενός.
Ανάμεσα στα όσα μπορεί να σκέφτεται κανείς, λοιπόν, σίγουρα και το πώς θα απολαμβάνει τις καλοκαιρινές βουτιές του.
Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο βρήκαμε τέσσερις από τις αμέτρητες και ονειρικές παραλίες της χώρας, που απλώνονται σε μήκος μέχρι και 40 χλμ. (!) για να εφαρμόσουμε και σε αυτήν την εκδοχή της ζωής μας την κοινωνική αποστασιοποίσηση.
Κυπαρισσιακός Κόλπος
Μεταξύ των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας, στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου, συναντάται ο Κυπαρισσιακός Κόλπος, ο οποίος εκτείνεται από το Κατάκολο στα βόρεια, μέχρι την Κυπαρισσία στα νότια.
Σε μια έκταση 44 χλμ. απλώνεται η αχανής ακτογραμμή του, η οποία αποτελεί και σημείο αναφοράς για την περιοχή. Κατά μήκος της χρυσαφένιοι αμμόλοφοι, θίνες και αμμώδεις παραλίες με πεντακάθαρα νερά κλέβουν τις εντυπώσεις.
Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά παράκτια οικοσυστήματα της χώρας, καθώς στη θαλάσσια περιοχή του και σε παραλία μήκους 10 χλμ. αναπαράγεται ένας από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.
Κάθε χρόνο περίπου 780 φωλιές των χελωνών φιλοξενούνται μεταξύ των εκβολών της Νέδας και του χωριού Καλό Νερό στο νότιο τμήμα του κόλπου. Μάλιστα, τρεις περιοχές στον Κυπαρισσιακό Κόλπο -Θίνες Κυπαρισσίας: Νεοχώρι- Κυπαρισσία», «Θίνες και παραλιακό δάσος Ζαχάρως, λίμνη Καϊάφα, Στροφυλιά, Κακόβατος», «Θαλάσσια περιοχή κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρωτήριο Κατάκολο- Κυπαρισσία»- έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000.
Από τις πιο γνωστές παραλίες της περιοχής είναι εκείνη της Ζαχάρως, η οποία τα τελευταία χρόνια κερδίζει ολοένα και περισσότερο την προτίμηση του κοινού, με την αμμώδη έκτασή της να αποτελεί και το κύριο χαρακτηριστικό της.
Βρίσκεται στο νομό Ηλείας σε στρατηγική θέση καθώς σε απόσταση 25 χλμ. συναντάται η Αρχαία Ολυμπία και σε 12 χλμ. ο, όχι και τόσο γνωστός στο ευρύ κοινό, ναός του Επικούριου Απόλλωνα στις Βασσές.
Το τοπίο με την σαν πούδρα απαλή αμμουδιά, τους εντυπωσιακούς κατά τόπους αμμόλοφους, το υπέροχο πευκοδάσος ακριβώς πίσω της και τα ονειρικά νερά του Ιονίου μένει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη του επισκέπτη.
Η παραλία αναπτύσσεται συνεχώς, προσφέροντας στους λουόμενους σύγχρονες ανέσεις και παροχές μέσα από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Επίσης, δημοφιλή επιλογή του Κυπαρασσιακού Κόλπου αποτελεί η παραλία Ελαία -εδώ εκβάλλει και ο ποταμός Νέδα- δίπλα στο μοναδικό πευκοδάσος Ελαίας.
Στην ακρογιαλιά συναντώνται θίνες ύψους 10 μέτρων, μυρτιές και λυγαριές, αρμυρίκια και πεύκα, καθώς και ονειρικά κρυστάλλινα νερά.
Η παραλία της Ελαίας, μαζί με αυτές του Καλού Νερού και του Αγιαννάκη αποτελούν σημείο ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών Καρέττα.
Μονολίθι, Πρέβεζα
Πρόκειται για την μεγαλύτερη παραλία με αμμουδιά, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης.
Η ακτή Μονολίθι, που εντοπίζεται στο δυτικό τμήμα του νομού Πρέβεζας σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την Αρχαία πόλη της Νικόπολης, απλώνεται σε μήκος 25 χιλιομέτρων και εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με την απεραντοσύνη που την χαρακτηρίζει.
Κατά την αρχαιότητα η ονομασία της τοποθεσίας ήταν «Κόμαρος», δηλαδή κουμαριά, εξαιτίας των πολλών κουμαριών που υπάρχουν μέχρι και σήμερα στην περιοχή.
Το όνομά της (μονός λίθος) οφείλειται σε μια συστάδα παραλιακών βράχων που εντοπίζονταν σε απόσταση 10 μέτρων από την ακτή, μεγέθους περίπου 10×10. Μέχρι το 1943, οι συγκεκριμένοι βράχοι προεξείχαν ένα μέτρο από την επιφάνεια της θάλασσας, μέχρι που οι Γερμανοί και Ιταλοί στρατιώτες έσπασαν τον βράχο βομβαρδίζοντάς τον με όλμο. Σήμερα, στο σημείο έχει δημιουργηθεί ένα είδος υφάλου στο επίπεδο του νερού. Η ονομασία Μονολίθι εμφανίζεται για πρώτη φορά στις αρχές του 19ου αιώνα, σε χειρόγραφο χάρτη του Jean Denis Barbie du Bocage.
Η ακρογιαλιά Μονολίθι απλώνεται από το χωριό Μύτικας μέχρι το χωριό Καστροσυκιά του Δήμου Πρέβεζας, απ’ όπου αρχίζει και το λεγόμενο δάσος Μονολιθίου, μήκους 8 χλμ., το οποίο ανήκει στην Αρχαιολογική Άλφα ζώνη της περιοχής, λόγω της Αρχαίας Νικόπολης.
Τα παραδεισένια νερά της παραλίας, η γα λήνη που εκπέμπει η απέραντη χρυσαφένια αμμουδιά πλάτους 10-50 μέτρων, οι ευκάλυπτοι που χαρίζουν την ανακουφιστική σκιά τους στους λουόμενους και το υπέροχο καταπράσινο φυσικό τοπίο ολόγυρά της προσελκύουν εκατοντάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Η παραλία προσεγγίζεται πολύ εύκολα και εντοπίζεται 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Πρέβεζας, ενώ διαθέτει διάσπαρτες τουριστικές εγκαταστάσεις.
Λούρος, Αιτωλοακαρνανία
Πόλος έλξης τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τους επισκέπτες της περιοχής η τεράστια χρυσαφένια, αμμουδιά που μοιάζει με γλώσσα που εισβάλλει στα νερά του Ιονίου και ο μοναδικός προστατευόμενος υδροβιότοπος. Ο λόγος για την παραλία του Λούρου, 16 χλμ. νοτιοδυτικά του Νεοχωρίου, στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.
Με μήκος 17 χλμ. αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη παραλία στην Ελλάδα και μία από τις ελάχιστες σε όλη τη χώρα όπου σχηματίζονται αμμοθίνες, ενώ από το 1974 προστατεύεται από τη Σύμβαση RAMSAR.
Στην προστατευόμενη χλωρίδα της περιοχής συμπεριλαμβάνονται κέδροι, δάφνες, αρμυρίκια και κρίνα της άμμου. Στην πανίδα της παρατηρείται ένα μεγάλο πλήθος πουλιών ανάμεσα στα οποία διακρίνονται πελεκάνοι, πελαργοί, αγριόχηνες, κοτσύφια, καρδερίνες, καθώς και άγρια άλογο που ζουν στην ευρύτερη περιοχή του υγροβιότοπου.
Η παραλία είναι οργανωμένη με beach bars, ενώ για εκείνους που θέλουν να αποφύγουν τον κόσμο υπάρχει ένα ήσυχο και ελεύθερο σημείο στο δεξί άκρο της παραλίας, με δέντρα για φυσική σκιά. Τα νερά είναι ρηχά και αποτελούν ιδανική επιλογή για οικογένειες με μικρά παιδιά.
Για να προσεγγίσει κανείς την παραλία θα αφήσει πίσω του το Αιτωλικό με κατεύθυνση προς Νεοχώρι, στην περιφερειακή οδό του οποίου υπάρχει σήμανση για την ακτή του Λούρου.
Πλάκα, Νάξος
Μία από τις μεγαλύτερες παραλίες της Νάξου βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού, σε απόσταση περίπου 10 χλμ. από τη Χώρα και αποτελεί φυσική συνέχεια της παραλίας της Αγίας Άννας.
Η ονειρική αμμουδιά της Πλάκας μετρά μήκος 4 χλμ. και αποτελούσε κάποτε στέκι των free campers και των hippies.
Σήμερα, είναι μια από τις δημοφιλέστερες παραλίες του νησιού -προστατευόμενη από τους ανέμους το καλοκαίρι- προσφέροντας επιλογές που καλύπτουν και τους πιο απαιτητικούς.
Λευκή άμμος, τιρκουάζ νερά, εξωτικοί αμμόλοφοι, μικρά όμορφα λουλούδια και κέδροι στο πίσω μέρος της, συνθέτουν ένα ονειρικό σκηνικό. Στο μεγαλύτερο τμήμα της είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες, ομπρέλες, ταβερνάκια, beach bars και θαλάσσια σπορ.
Ωστόσο, περπατώντας κατά μήκος της, θα βρείτε αρκετά σημεία για να απομονωθείτε. Μην αγχωθείτε για την ώρα προσέλευσης. Η παραλία είναι τόσο μεγάλη που δεν ασφυκτιά ποτέ από κόσμο.