Γράφει ο Μαρίνος Λάμπρος
Ο Αδελφός Φίλος Θέμης Μαντάς .. κανονιοβόλησε για τρίτη φορά και το νέο του βιβλίο «Οι πρόγονοι του Πανηλειακού» είναι εκρηκτικό γεγονός !
Μετά το «Επί εποχής Σταυρόπουλου» – Η ιστορία του Πανηλειακού (1988-2004)» και το «O Πύργος και τα “δοκάρια” του: Πανηλειακός (1957-1988)» η Ποδοσφαιρική Ιστορία του Πύργου, η φίλαθλη αγάπη, ο χαρές, οι λαχτάρες, οι περηφάνιες , τα σκιρτήματα αλλά και τα «Αχ» και τα «Γκολ» …το ποδόσφαιρό παρέα με την κοινωνία (σε δύσκολες εποχές) έρχονται με βουή από το μακρινό παρελθόν στο σήμερα .. με τον Θέμη να ενημερώνει, διδάσκει, υπενθυμίζει, δείχνει το κενό του σήμερα…
Το βιβλίο «Οι πρόγονοι του Πανηλειακού» ολοκλήρωση μιας τριλογίας, κατάθεση ψυχής, ιδιαίτερου κόπου και τρόπου από τον Εκλεκτό Θέμη Μαντά, που άναψε τις νυχτωμένες θύμησες του χτες και τις έκανε αστραπές του σήμερα !
Στο Επιμύθιο και τον Επίλογο του νέου βιβλίου, ο Θέμης, υπογραμμίζει, εξηγεί, υπενθυμίζει, κρίνει, καταθέτει ψυχή …
Να τι γράφει ο Θέμης Μαντάς ( Themis Mantas) στο Επιμύθιο και στον Επίλογο του νέου βιβλίου «Οι πρόγονοι του Πανηλειακού»
«Η ζωή μου έφερε πολλές αθλητικές περιπέτειες. Οι περισσότερες τελείωσαν με ήττα, ωστόσο καμία απ’ τις ήττες δεν με έκανε να νιώσω ηττημένος. Το περιθώριο για την αποτυχία πρέπει να γίνεται αποδεκτό στην αρχή κάθε δημιουργικού εγχειρήματος.
Ένιωθα πάντα την αξία των ιδεών, της συγγραφικής δράσης, της δημιουργικής τριλογίας του ποδοσφαίρου στον προπολεμικό και μεταπολεμικό Πύργο. Αν υπάρχει επιτυχία θα την κρίνει ο καθένας χωριστά, ωστόσο αν αποδειχτεί ότι η προσπάθεια δεν ήταν επιτυχής θα το ξεπεράσουμε.
Όποιος ξεκινάει ένα συγγραφικό εγχείρημα το κάνει για να δώσει ένα άγνωστο κομμάτι ζωής στους συνανθρώπους του, στην πόλη του και σε όλους όσοι έδωσαν ψυχή στον Πύργο.
Κανείς δεν ξέρει πραγματικά αν οι προσπάθειες ή το αποτέλεσμα λειτουργεί για τους άλλους ή για τους πρωταγωνιστές, για τον εαυτό του ή ακόμη για τα παιδιά του, τις γενιές που αναφέρεται ή γι’ αυτήν που τα διαβάζει ακόμη ή για εκείνη που δεν έχει γεννηθεί. Ίσως να μην λειτουργεί για κανέναν και για τίποτα απ’ τα παραπάνω, ίσως να λειτουργεί για κάποιους ίσως για όλους.
Πιστεύω ότι έκανα το χρέος μου για το ποδόσφαιρο της πόλης, για τον Πανηλειακό, για όλους όσοι έχουν φύγει, για όσους έχουν μείνει. Εδώ ολοκληρώνεται η τριλογία περί ποδοσφαίρου και από τα μηνύματα φαίνεται ότι η προσπάθειά μας έγινε αποδεκτή.
Εύχομαι να αναδείξω και σε άλλους τομείς της ιστορίας αυτού του ευλογημένου τόπου ή …γράφοντας την μελλοντική ιστορία του.
Όσον αφορά το βιβλίο: «Οι πρόγονοι του Πανηλειακού»
Οι άνθρωποι για να συναγωνιστούν στα παιχνίδια τους δημιούργησαν ομάδες και τον 20ό και 21ο αιώνα. Οι ποδοσφαιρικές ομάδες δημιούργησαν την «κοσμική θρησκεία του προλεταριάτου».
Η πίστη των προσώπων στην αθλητική ομάδα προκύπτει αυθόρμητα, χωρίς συμφέρον ή κάποιο υλικό πλεονέκτημα. Οι φίλαθλοι όπως λέει και ο τίτλος του βιβλίου του Γιάννη Γ. Γεωργάκη: «Κόμμα αλλάζουμε, ομάδα ποτέ».
Στο παρελθόν οι Πυργιώτες υποστήριξαν θερμά τις τοπικές ομάδες.
Σήμερα οι προτιμήσεις των περισσότερων φιλάθλων της πόλης συνδέονται με τις ομάδες των μεγαλουπόλεων. Ταυτίζονται με το ξενόφερτο, το επώνυμο, το «λαμπερό». Οι αφηγήσεις πολλών νέων Πυργιωτών φιλάθλων επικεντρώνονται σε αθλητικά γεγονότα που βιώνουν στα γήπεδα άλλων ομάδων, όχι του τόπου κατοικίας τους.
Στο παρελθόν η σύζευξη της βιωμένης εμπειρίας με την τοπική ομάδα που υποστήριζαν οι φίλαθλοι είχε τεράστια σημασία στην τοπική ταυτότητα. Η αγάπη των φιλάθλων με την τοπική ομάδα είχε σχέση με την υπερηφάνεια για την πόλη. Αυτή η ιστορία με το ποδόσφαιρο που ξεκίνησε πριν από περίπου 100 χρόνια στον Πύργο περνάει κρίση. Όπως κρίση περνάει σε πολλούς τομείς και το ενδιαφέρον των κατοίκων για την ίδια την πρωτεύουσα της Ηλείας.
Σας ευχαριστώ
ΜΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟ ΘΕΜΗ ΜΑΝΤΑ
«Οι πρόγονοι του Πανηλειακού»
Το νέο πόνημα του Θέμη Μαντά με τίτλο: «Οι Πρόγονοι του Πανηλειακού» που ολοκληρώνει την ποδοσφαιρική τριλογία α μαζί με: «Τα δοκάρια του Πύργου» και το: «Επί εποχής Σταυρόπουλου», είναι γεγονός.
Ξεχωριστός πρόλογος
Την έκδοση κοσμεί ο πρόλογος του επιστήθιου φίλου του συγγραφέα, του θρυλικού Έλληνα ποδοσφαιριστή Γιώργου Καραγκούνη, γέννημα θρέμμα του Πύργου (Αμπελώνας). Η πορεία του «Κάρα» στο ελληνικό και παγκόσμιο ποδόσφαιρο συνδέεται με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Οι σκέψεις του για την ιστορία και τη σημασία του ποδοσφαίρου προσδίδουν μια μοναδική διάσταση στο πόνημα.
Το θέμα του Βιβλίου
Οι «πρόγονοι του Πανηλειακού» φωτίζουν την προπολεμική και μεταπολεμική περίοδο της ποδοσφαιρικής ιστορίας του Πύργου. Οδηγούν τον αναγνώστη σ’ ένα βαθύ ταξίδι στον χρόνο, όπου το ποδόσφαιρο ήταν αγίασμα στην ψυχή της φτωχολογιάς, μοναδική διέξοδος αθλητικής αναψυχής και πυλώνας κοινωνικής έκφρασης. Στις 360 σελίδες του αναδομείται το μακρινό παρελθόν του Πυργιώτικου ποδοσφαίρου και η ιστορία των ομάδων του Ηρακλή, του Εθνικού, της ΑΕΚ και του Απόλλωνα.
Ο αναγνώστης θα «δει» όλα τα παιχνίδια των ετών 1926-1957, τις κοινωνικές δράσεις των ομάδων, τη σχέση ποδοσφαίρου-κοινωνίας-ξενιτιάς. Θα γνωρίσει τους ηρωισμούς των ποδοσφαιριστών στον πόλεμο, ακόμη και τον Μίκη Θεοδωράκη ως ποδοσφαιριστή. Θα πληροφορηθεί ότι στο μικρό αλλά φιλόξενο γηπεδάκι της οδού Κατακόλου έπαιξαν παρουσία χιλιάδων φιλάθλων οι Πυργιώτικες ομάδες με τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ και αρκετές ευρωπαϊκές ομάδες. Οι ομάδες του Ηρακλή, του Εθνικού, της ΑΕΚ το 1957 μαζί και με παράγοντες του Απόλλωνα αποτέλεσαν τις θεμέλιους λίθους στη δημιουργία του Πανηλειακού. Το πρωτογενές αρχειακό υλικό δημοσίων εγγράφων και το ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό καταδεικνύουν τη σημασία του ποδοσφαίρου ως μέσο ανάδειξης της πόλης και της προβολή της. Ανεκτίμητη η στατιστική δουλειά του συμπολίτη Πέτρου Πετρόπουλου.
Το βιβλίο δεν περιορίζεται μόνο στο αθλητικό πλαίσιο. Αναδεικνύει τις δραστηριότητες των ομάδων, τη δυναμική τους σχέση με την κοινωνία του Πύργου και τη σύνδεσή τους με την ευρύτερη περιοχή. Εστιάζει στις κοινωνικές και πολιτιστικές διαστάσεις της εποχής. Αποκαλύπτει ότι το ποδόσφαιρο εκείνη την περίοδο λειτούργησε ως διέξοδος των προβληματισμών της καθημερινότητας και αποτυπώνει το πνεύμα της εποχής. Οι ομάδες και το ποδόσφαιρο υπήρξαν άτυπος προπομπός του αθλητικού τουρισμού.
Γιατί: «Οι πρόγονοι του Πανηλειακού»;
Ο τίτλος του βιβλίου είναι εμπνευσμένος από την ποιητική έννοια της λέξης «πρόγονος». Τιμά όλους όσοι έθεσαν τις βάσεις του ποδοσφαίρου στην περιοχή, εκείνους που στήριξαν τις ομάδες, αλλά κι εκείνους που πάλεψαν μετέπειτα για την ίδρυση του Πανηλειακού. Την ομάδα που συνένωσε τον Πύργο και έμελλε να γράψει ξεχωριστή ιστορία, ανεβαίνοντας στην Α΄ Εθνική. Το βιβλίο τιμά τις αξίες, τις προσπάθειες και τα όνειρα μιας ολόκληρης γενιάς ανθρώπων του Πύργου.
Το βιβλίο «Οι πρόγονοι του Πανηλειακού» φωτίζει την εποχή όπου το ποδόσφαιρο ήταν κάτι παραπάνω από παιχνίδι, ίσως μια γιορτή της ζωής. Ο συγγραφέας έφτασε μέχρι τις ρίζες των προγόνων των Πυργιώτικων ομάδων που το 1957 γέννησαν τον Πανηλειακό. Ένα όνομα-σύμβολο που όπως λέει ο Θέμης Μαντάς πρέπει να παραμείνει για να μας συνδέει αέναα με την ιστορία και τους κοινούς αγώνες για καλύτερη πόλη, καλύτερο Δήμο και όχι μόνο ποδοσφαιρικά. Ένα ταξίδι χωρίς «εισιτήριο» στα χνάρια του ποδοσφαίρου ίσως και του πολιτισμού του αγαπημένου μας Πύργου.