Μόνο ανησυχία προκαλούν οι παρακολουθούμενοι δείκτες (ΕΚΤ) των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη. Οι καταναλωτές αναμένουν φουσκωμένο πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες με τους Έλληνες να βρίσκονται στην κορυφή της απαισιοδοξίας έχοντας βιώσει στο πετσί τους την ακρίβεια.
Η μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον Ιούλιο αποτυπώνει το κλίμα που επικρατεί στη ζώνη του ευρώ με τη μάχη με τον πληθωρισμό να μην έχει κερδηθεί και τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, να δηλώνει πως τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν υψηλά για όσα χρειάζεται.
«Η επιστροφή στον στόχο (σ.σ. του 2%) δεν είναι ακόμη ασφαλισμένη», είπε (Bloomberg) ο Λέιν εκτιμώντας πως η νομισματική στάση θα πρέπει να παραμείνει σε περιοριστικό έδαφος.
Αίσθηση ακρίβειας
Με τον ετήσιο πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ να κινείται ελαφρώς ανοδικά από το 2,5% τον Ιούνιο στο 2,6% τον Ιούλιο, η τελευταία μηνιαία έρευνα «ανεβάζει» τον πήχη πληθωριστικών προσδοκιών. Συγκεκριμένα, τα νοικοκυριά στην Ευρώπη εκτιμούν ότι οι τιμές θα αυξηθούν κατά 2,8% τους επόμενους 12 μήνες ενώ αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί πάνω από το 2% και μετά από τρία χρόνια.
Οι Έλληνες, μακράν πιο απαισιόδοξοι, αναμένουν ότι ο πληθωρισμός σε 12 μήνες θα αυξηθεί με ρυθμό 9,9%, τρεις φορές πάνω από τη μέση εκτίμηση στην Ευρωζώνη.
Η απόσταση της εκτίμησης από τις επίσημες ανακοινώσεις απέχουν απέχουν αρκετά. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός στη χώρα μας «έτρεξε» με 3% τον Ιούλιο, πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ήταν 2,6% τον Ιούλιο, από 2,5% τον Ιούνιο.
Οι Έλληνες, εκτός των επόμενων 12 μηνών, είναι απαισιόδοξοι και για την επόμενη τριετία. Προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα τρέχει με ρυθμό 8,1%, λίγο χαμηλότερα από το 8,4% τον Ιούνιο αλλά και πάλι με υπετριπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τις εκτιμήσεις των άλλων νοικοκυριών της ευρωζώνης.
Εισόδημα νοικοκυριών
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στη μηνιαία μελέτη της, εξετάζει και τις προσδοκίες των νοικοκυριών για το καθαρό τους εισόδημα. Και εδώ τα ελληνικά νοικοκυριά πρωταγωνιστούν στο βαθμό απαισιοδοξίας.
Συγκεκριμένα, ενώ οι προσδοκίες για την αύξηση του καθαρού εισοδήματός τους μετά από 12 μήνες για το μέσο Ευρωπαίο μειώθηκαν στο 1,1% από 1,4% τον Ιούνιο, οι αντίστοιχες προσδοκίες των Ελλήνων μειώθηκαν περισσότερο καθώς αναμένουν ότι το εισόδημά τους θα μειωθεί 3,3% ενώ τον Ιούνιο ανέμεναν μείωση 2,7%.
Στο μεταξύ, οι προσδοκίες οικονομικής ανάπτυξης για τους επόμενους 12 μήνες για τα ελληνικά νοικοκυριά έγιναν ακόμα περισσότερο αρνητικές καταγράφοντας αρνητικό ποσοστό 1,0%, έναντι αρνητικό ποσοστό 0,9% τον Ιούνιο.
Κόστος στέγασης
Ο τρίτος δείκτης που δείχνει την απαισιοδοξία των ελληνικών νοικοκυριών αφορά το κόστος κατοικίας. Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΚΤ, τον Ιούλιο του 2024, το μέσο όρο των καταναλωτών της ευρωζώνης περίμεναν ότι η τιμή του σπιτιού τους θα αυξηθεί κατά 2,6% τους επόμενους 12 μήνες, ελαφρώς χαμηλότερη από τον Ιούνιο (2,7%).
Το αντίστοιχο ποσοστό για τους Έλληνες είναι στο 8,5%.
Όσον αφορά τις προσδοκίες για επιτόκια στεγαστικών δανείων 12 μήνες αργότερα παρέμειναν σταθερές στο 4,8% ενώ στην Ελλάδα κινήθηκαν αυξητικά στο 8,3%.