Ενδεικτικά μιας πολύ δύσκολης κατάστασης τα στοιχεία της διαδικτυακής έρευνας το Ινστιτούτου Καταναλωτών για τα νοικοκυριά και το πώς βιώνουν τις επιπτώσεις της ακρίβειας. Οι καταναλωτές ψωνίζουν λιγότερα και φθηνότερα προϊόντα, συχνά χαμηλότερης ποιότητας, για να ανταπεξέλθουν στις υπόλοιπες υποχρεώσεις (στέγαση, δάνεια, λογαριασμοί).
Σχεδόν εφτά στους δέκα Έλληνες έχουν επηρεαστεί πολύ από την ακρίβεια τον τελευταίο χρόνο, ενώ το 83% δηλώνουν από πολύ κακή έως μέτρια οικονομική κατάσταση. Αυτό έδειξε διαδικτυακή έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) με σκοπό την καταγραφή της επίδρασης της ακρίβειας στα νοικοκυριά.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα νοικοκυριά σε σχέση με τις τιμές παραμένουν τα τρόφιμα καθώς εκεί γίνονται άμεσα αισθητές.
Μετά τα τρόφιμα, ακολουθεί η ενέργεια, ενώ ένα 96% δηλώνει πως έχει αναγκαστεί να αλλάξει τις αγοραστικές του συνήθειες εξαιτίας της ακρίβειας. Οι αλλαγές αφορούν μείωση αγορών (69,7%), φθηνότερων προϊόντων (71,5%), προσφορές και εκπτώσεις (77%) και περιορισμό εξόδων για ψυχαχωγία (81,4%).
Στις ενδεδειγμένες ενέργειες που βλέπουν οι ερωτώμενοι ότι θα βοηθούσαν την αντιμετώπιση της ακρίβειας, κυριαρχούν ο έλεγχος τιμών (87,5%), η αύξηση μισθών και συντάξεων (80,3%) και η μείωση φόρων (76,7%).
– Χωρίς «σχέδιο άμυνας» η κυβέρνηση ενώ οι διεθνείς αγορές προεξοφλούν ένα «θερμό φθινόπωρο» με νέο κύμα αυξήσεων στα ράφια των αλυσίδων σουπερμάρκετ τον Σεπτέμβριο λόγω ανατιμήσεων σε βασικές πρώτες ύλες.
Ο πληθωρισμός στις 20 χώρες της Ευρωζώνης μειώθηκε στο 2,2% τον Αύγουστο, αλλά όχι στην Ελλάδα που σημείωσε μικρή αύξηση και διαμορφώνεται στο 3,1% από 3% τον Ιούλιο. Η ΕΚΤ ετοιμάζεται να μειώσει ελάχιστα τα πολύ υψηλά επιτόκια.
Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν τον Αύγουστο κατά 3%, συμβάλλοντας στη μείωση του συνολικού αριθμού, ενώ ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2% στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. ο μηνιαίο ποσοστό πλησιάζει πλέον τον στόχο της ΕΚΤ του 2%, το επίπεδο που θεωρείται καλύτερο για την οικονομία.
Συνολικά έξι χώρες από τις 20 καταγράφουν πληθωρισμό πάνω από 3%. Η Ελλάδα είναι μια από τις ελάχιστες χώρες που σημειώνουν αύξηση, παρότι οριακή.
Το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν το Βέλγιο (4,5%), η Εσθονία (3,4%), η Ολλανδία (3,3%), η Σλοβακία (3,2%) και η Ελλάδα (3,1%).
Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 0,25% από 3,75% στη συνεδρίασή της στις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ η Fed αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια από το υψηλό 23 ετών 5,25%-5,5% στις 17-18 Σεπτεμβρίου.