Συνεχίζονται οι αντιδράσεις και οι πρωτοβουλίες ενάντια στην επιχειρούμενη συγχώνευση των ΦοΔΣΑ Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας σε έναν ενιαίο φορέα για όλη την Περιφέρεια με έδρα την Πάτρα, όπως προβλέπεται σε νομοσχέδιο που άμεσα καταθέτει στη Βουλή προς ψήφιση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Μετά τους δημάρχους, πλέον και η ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου την Πέμπτη 12/9 (τον Δήμο Πύργου εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Νώντας Κυριαζής), εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της, ενώ για το θέμα εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα των 19 δημάρχων της Περιφέρειας.
Στο ψήφισμα αναφέρεται:
“Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας με σημερινή ομόφωνη απόφαση, του δηλώνει την αντίθεση του στην επιχειρούμενη ρύθμιση σχετικά με τη συγχώνευση των υφιστάμενων ΦΟΔΣΑ Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αχαΐας σε έναν ενιαίο ΦΟΔΣΑ Δυτικής Ελλάδας.
Θεωρούμε ότι το αναρτηθέν προς διαβούλευση σχέδιο νόμου με τον τίτλο «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων»:
• Δεν βασίζεται σε ουσιαστική και επιστημονικά τεκμηριωμένη αποτίμηση της διαχείρισης αποβλήτων στις τρεις Περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας και στις προβλέψεις του υφιστάμενου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων,
• Συνιστά πρόχειρη και προβληματική νομοθέτηση που απειλεί και ναρκοθετεί τη μελλοντική λειτουργία της διαχείρισης αποβλήτων,
• Εισάγεται με προσχηματική διαβούλευση μόλις 15 ημερών χωρίς να πληρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες ενημέρωσης και δημοκρατικού διαλόγου,
• Αγνοεί τη λειτουργία των υφιστάμενων ΜΕΑ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και θέτει σε κίνδυνο τις διαδικασίες υλοποίησης των νέων ΜΕΑ και ΣΜΑ,
• Υποβαθμίζει την αξιοπιστία των υφιστάμενων Φορέων Διαχείρισης στις διεκδικήσεις τους στα χρηματοδοτικά προγράμματα λόγω των απανωτών θεσμικών αλλαγών που επιφέρει και ανατρέπει την προσπάθεια οργανωτικής συγκρότησης των ΦΟΔΣΑ που έχει επιτευχθεί.
• Δημιουργεί ρυθμιστική αβεβαιότητα όσον αφορά στη διαχείριση αποβλήτων στη Δυτική Ελλάδα και θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση και καλή υλοποίηση των μέχρι σήμερα προγραμματισμένων και ενταγμένων έργων.
Ο προτεινόμενος νόμος θεωρούμε ότι είναι αντισυνταγματικός διότι αντιμετωπίζει διαφορετικά, εξαιρώντας τις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα ενώ δεν λαμβάνει υπόψη τα ειδικά γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Κατόπιν τούτων το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε:
– Να παρέμβει στη διαβούλευση άμεσα ζητώντας την απόσυρση του σχεδίου νόμου.
– Να καλέσει τον κ. Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, να δεχθεί σε κοινή συνάντηση διεκδίκησης το ΔΣ της ΠΕΔ ΔΕ, τους 19 Δημάρχους της Περιφέρειας, τους βουλευτές του Νομού και τους εκπροσώπους των ΦΟΔΣΑ των τριών περιφερειακών ενοτήτων, προκειμένου να κινητοποιηθούν όλοι, άμεσα στην κατεύθυνση της κατάργησης του σχεδίου νόμου. Στη συνάντηση αυτή θα αποφασιστεί η κλιμάκωση των ενεργειών.
– Την από κοινού μετάβαση και παρουσία την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, όλων των παραπάνω εκπροσώπων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να συζητήσουν με τον αρμόδιο Υπουργό και να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Σε περίπτωση που το Υπουργείο επιμείνει στη θέση του, οι Δήμοι αποφάσισαν να κάνουν χρήση κάθε ένδικου μέσου για την ακύρωση της προτεινόμενης ρύθμισης καθώς και ευρείας κλίμακας κινητοποιήσεις μέχρι την τελική αποδοχή των αιτημάτων τους”.
Για το Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας,
Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Δ.Ε.
Αθανάσιος Παπαδόπουλος
Δήμαρχος Καλαβρύτων
Οι αντιδράσεις θα συνεχιστούν προς πάσα κατεύθυνση εν όψει και της κατάθεσης του τελικού νομοσχεδίου στη Βουλή, την ώρα που από το Δήμο Ήλιδας έχει ζητηθεί επισήμως να πάρει θέση για το θέμα κατά της συγχώνευσης και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ.
Δ.Σ. Πύργου: Πλήρης αντίθεση στη συγχώνευση των ΦΟΔΣΑ – Στ. Καννής: “Θα βρεθούμε σύντομα χωρίς εργοστάσιο και χωρίς δυνατότητα διαχείρισης των απορριμμάτων”
Την πλήρη αντίθεσή του για τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση των ΦΟΔΣΑ Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας με σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, εκφράζει το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου με έκδοση ψηφίσματος. Παράλληλα, προειδοποιεί με δυναμικές κινητοποιήσεις, όλων των Δήμων της Ηλείας, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα
Μετά από διεξοδική συζήτηση των μελών του Συμβουλίου και τις προτάσεις που εισακούστηκαν η τελική μορφή του ψηφίσματος έχει ως εξής:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στο Σχέδιο Νόμου τού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως τέθηκε σε διαβούλευση από τις 29 Αυγούστου 2024, βάσει του οποίου γίνεται συγχώνευση των ΦοΔΣΑ Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας σε έναν ενιαίο φορέα.
Σύμφωνα με το σχέδιο Νόμου, ο νέος φορέας θα ονομάζεται «Σύνδεσμος Διαχείρισης Αποβλήτων Δυτικής Ελλάδας» θα εδρεύει στην Αχαΐα, ενώ οι δήμοι της Δυτικής Ελλάδας θα συμμετέχουν σε αυτόν ως μέτοχοι, ανάλογα με τον πληθυσμό τους.
Το υπό συζήτηση Νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 12 Σεπτεμβρίου 2024, μετατρέπει για ακόμα μία φορά, τους δήμους σε απλούς κομπάρσους των προθέσεων του Υπουργείου, αφού μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία εμπεριστατωμένη ενημέρωση σχετικά με τις λεπτομέρειες του τρόπου λειτουργίας του νέου φορέα, ενώ δεν έχουν ξεκαθαριστεί σοβαρά ζητήματα που θεωρούνται απαραίτητα, πριν προχωρήσει οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτό της τιμολογιακής πολιτικής των δήμων τού κάθε υπό συγχώνευση ΦοΔΣΑ που θα συμμετέχει στο νέο φορέα, η οποία θα πρέπει να προβλέπεται ανάλογα με την περιβαλλοντική επιβάρυνση που δέχεται ο κάθε ΟΤΑ. Τίποτα από αυτά δεν συζητήθηκε με τους δήμους ή τα συλλογικά τους όργανα, και όλα δείχνουν ότι θα καθορίζονται από άλλους και θα έρχονται ως έτοιμες αποφάσεις, προκειμένου να υλοποιηθούν.
Όσο για τη διαβούλευση των 15 ημερών, αυτή είναι προσχηματική, αφού ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν την κατάλληλη προετοιμασία και τη δυνατότητα να επεξεργαστούν και να καταθέσουν σε ένα τόσο ασφυκτικό διάστημα, τις προτάσεις τους.
Στα πλαίσια αυτά, εκφράζουμε τους φόβους μας ότι η συγχώνευση αυτή θα οδηγήσει στη συσσώρευση απορριμμάτων σε Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων, όπως αυτή που έχουν δημιουργήσει οι δήμοι της Ηλείας με πολύ κόπο στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς κι από άλλες περιοχές των τριών νομών του υπό δημιουργία νέου Φορέα.
Θα πρέπει λοιπόν ο ΦΟΔΣΑ Ηλείας να συνεχίσει να λειτουργεί με το ισχύον καθεστώς και να προωθηθεί άμεσα η δημιουργία ΚΔΑΥ, όπως προβλέπεται. Σε ενδεχόμενο μη αποδοχής του δίκαιου αιτήματός μας , προειδοποιούμε ότι τόσο ο Δήμος μας όσο και οι λοιποί Δήμοι του Νομού Ηλείας θ’ αναγκασθούμε να προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις».
«Κερκόπορτα» για να έρχονται όλα τα απορρίμματα της Δυτικής Ελλάδας στην Τριανταφυλλιά
Ο δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου στο πλαίσιο της συζήτησης για το σχετικό ψήφισμα, τόνισε ότι εάν προχωρήσει η δημιουργία ενός ενιαίου ΦΟΔΣΑ Δυτικής Ελλάδας, θα ανοίξει ουσιαστικά η «κερκόπορτα» για να έρχονται όλα τα απορρίμματα της Δυτικής Ελλάδας στην Τριανταφυλλιά, διότι μόνον η Ηλεία διαθέτει σήμερα σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας αποριμμάτων σε όλη την Περιφέρεια.
«Είμαστε πρωτοπόροι στη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα, γιατί είχαμε υποφέρει τα προηγούμενα χρόνια, από τότε που βρεθήκαμε χωρίς σκουπιδότοπο. Είμαστε από τους πρώτους νομούς στη χώρα που κατασκευάσαμε εργοστάσιο, δίνοντας εκτάσεις δικές μας και εμείς και η Αμαλιάδα. Έχουμε ένα πρότυπο διαχείρισης απορριμμάτων, επεκτείνουμε το κύτταρό μας και τωρα μας λέε να ενοποιηθούμε με τον ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας στην Αχαΐας και του ΧΥΤΑ στην Αιτ/νία που είναι της προηγούμενης 20ετίας;» επισήμανε αρχικά ο δήμαρχος Πύργου και υπογράμμισε την ανάγκη να επιβραβευτούν κι όχι να τιμωρηθούν οι δήμοι που εφαρμόζουν καινοτόμα διαχείριση αποβλήτων.
«Είναι μονόδρομος η άρνηση της συγχώνευσης. Δεν πρέπει να το δεχτούμε διότι θα βρεθούμε σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα χωρίς εργοστάσιο και χωρίς δυνατότητα διαχείρισης των απορριμμάτων. Εγώ βλέπω αυτό τον κίνδυνο, ότι θα χάσουμε εμείς τη δυνατότητα διαχείρισης των απορριμμάτων και, επειδή εμείς είμαστε ο μόνος νομός που εφαρμόζει σύγχρονη “πράσινη” διαχείριση, θα μας φέρουν εδώ τα απορρίμματα όλης της Δυτικής Ελλάδας επειδή οι άλλοι νομοί δεν έχουν φτιάξει ούτε εργοστάσιο ούτε έχουν χώρους ταφής επεξεργασμένων υπολειμμάτων παρά μόνο απορριμμάτων», εξήγησε ο κ. Καννής αφήνοντας αιχμές για άδικη μεταχείριση της Ηλείας.
«Δεν συνηθίζω να κάνω πολιτική εναντίον της Αχαΐας και να είμαι της άποψης ότι μας φταίνε οι Αχαιοί ή γενικώς οι γείτονές μας, διότι εμείς καθορίζουμε τη μοίρα μας. Δεν είδα όμως παράγοντες από άλλους νομούς να συγκινούνται όταν π.χ. έκλεισαν οι σχολές στην Ηλεία. Τώρα βλέπω ότι στην Καλαμάτα άνοιξαν ξανά Κέντρο Νεοσυλλέκτων. Ε όχι λοιπόν, δε θα γίνουμε εμείς αποδέκτες των σκουπιδιών των άλλων. Τελειώσαμε με αυτή την ιστορία», είπε χαρακτηριστικά.