Με το σημερινό debate (21:00, ERTNEWS) να δεσπόζει ως γεγονός στη χρονική αλυσίδα των δύο τελευταίων προεκλογικών εβδομάδων εξελίσσεται η μάχη μεταξύ των υποψηφίων αρχηγών στο ΠΑΣΟΚ και των επιτελείων τους, τα οποία έχουν αναλάβει το βαρύ έργο της προετοιμασίας του αγώνα στα παρασκήνια. Κανείς και καμιά από τους υποψηφίους δεν ανέβασε υπερβολικά τους τόνους της αντιπαράθεσης μέχρι τώρα. Κανείς και καμιά δεν έκανε το «μοιραίο λάθος», ούτε αναγκάστηκε να προβεί σε διορθωτικές δηλώσεις για να λύσει κάποια αχρείαστη «παρεξήγηση».
Μπορεί να αντάλλαξαν (όπως στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή) ορισμένα «δηλητηριώδη σχόλια», αλλά δεν έφτασαν να «δείχνουν» και να κατονομάζουν τους αντιπάλους τους. Στα γκάλοπ αυτή η εικόνα αποτυπώνεται και φαίνεται ότι ευνοεί το ΠΑΣΟΚ, αφού η εκλογική διαδικασία κάθε άλλο παρά το έπνιξε στην εσωστρέφεια ή του αφαίρεσε δημοσκοπικούς πόντους. Αντιθέτως, σε όλες τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να κατακτά τον διακηρυγμένο στόχο (που έχασε ωστόσο στις ευρωεκλογές), δηλαδή τη δεύτερη θέση στο πολιτικό σκηνικό. Επιπλέον αυξάνει το ποσοστό του σε σχέση με τις ευρωεκλογές κατά (περίπου) τρεις μονάδες, καθώς στην εκτίμηση ψήφου «γράφει» 15,5% και 16%, στην Pulse και στην MRB αντίστοιχα.
Στελέχη του κόμματος, που συστήνονται ως αντικειμενικοί παρατηρητές της εκλογικής αναμέτρησης, θεωρούν ότι τα περισσότερα σημάδια της συγκυρίας είναι ενθαρρυντικά. Το πρώτο που επισημαίνουν αφορά στη σημαντική μείωση των ποσοστών της Ν.Δ. και στη δυσκολία της να πετύχει εκ νέου ένα ισχυρό αυτοδύναμο αποτέλεσμα προς τις επόμενες εθνικές εκλογές. Το δεύτερο σημάδι είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζει τη φάση της αποσύνθεσης, των μονοψήφιων ποσοστών και μιας ενδεχόμενης νέας διάσπασης. Και το τρίτο έχει να κάνει με το ίδιο το ΠΑΣΟΚ και τη φράση-προειδοποίηση του Κώστα Σημίτη ότι «οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες».
Οσοι έθεσαν θέμα προσφυγής στις κάλπες από το βράδυ των ευρωεκλογών (ή και μέσα στα επόμενα 24ωρα) διεκδικώντας μια νέα δυναμική επανεκκίνηση νιώθουν τώρα δικαιωμένοι. Και για να πείσουν τους συνομιλητές τους επικαλούνται τις τιμές ανόδου στα γκάλοπ και το γεγονός ότι η αναμέτρηση των 6 υποψηφίων ξεκίνησε και συνεχίζεται σε ενωτικό κλίμα που «μόνο προς όφελος του κόμματος θα λειτουργήσει». Τα πράγματα βέβαια δεν είναι μόνο έτσι. Και πώς θα μπορούσαν να ήταν αφού έχει ξεκινήσει για τα καλά η αντίστροφη μέτρηση για την τελική σύγκρουση στις 6 και 13 Οκτωβρίου.
Τα προγνωστικά δίνουν και παίρνουν. Οι επιτελάρχες στρέφονται και ασκούν ενίοτε ασφυκτικές πιέσεις σε βουλευτές και στελέχη να προσέλθουν προς ενημέρωση στα «στρατόπεδά» τους ή ακόμα καλύτερα γι’ αυτούς να βγουν μπροστά και να κάνουν δημόσια δήλωση στήριξης. Στα κομματικά δρώμενα αυτή η κινητικότητα δεν είναι άγνωστη, αντιθέτως πρόκειται για τα «συνήθη θαύματα» των προεκλογικών περιόδων. Και αυτή τη φορά, λένε οι πιο ψύχραιμοι, το ΠΑΣΟΚ διά των υποψηφίων του δρα πολιτισμένα και συντεταγμένα. «Πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ για να γίνουμε… ΣΥΡΙΖΑ», διαπιστώνει με περιπαικτική διάθεση έμπειρο στέλεχος, στοιχηματίζοντας πάντως ότι η ένταση μπορεί ξαφνικά να χτυπήσει κόκκινο εάν και εφόσον το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου οδηγήσει σε ένα σκληρό ντέρμπι τη δεύτερη Κυριακή.
«Ποσοστά και ανοίγματα»
Για παράδειγμα, σε έρευνα της ΜΡΒ που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του OPEN δεν αποκλείεται μετωπική στον δεύτερο γύρο, ειδικά αν αντίπαλος του Νίκου Ανδρουλάκη είναι ο Χάρης Δούκας. Εάν περάσουν αυτοί οι δύο στη μονομαχία της 13ης Οκτωβρίου, τότε, σύμφωνα με το γκάλοπ, ο κ. Ανδρουλάκης θα συγκεντρώσει 44,6% έναντι 44,1% του δημάρχου Αθηναίων. Εάν όμως προκριθούν οι κύριοι Ανδρουλάκης και Γερουλάνος, τότε ο πρώτος θα φτάσει στο 54,5% και ο δεύτερος στο 37%. Ανδρουλάκης και Διαμαντοπούλου παραπέμπουν σε ένα 59,1% και σε ένα 28,6%. Αν σε κάτι συμφωνούν τα επιτελεία Ανδρουλάκη και Δούκα όταν κάνουν προβλέψεις, είναι ότι ο νυν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και ο δήμαρχος Αθηναίων θα είναι οι μονομάχοι του δεύτερου γύρου. Εντούτοις βάζουν και αστερίσκους στις προβλέψεις τους τις τελευταίες μέρες, αναγνωρίζοντας ότι η Αννα Διαμαντοπούλου συνεχίζει να σκαρφαλώνει προς τα ποσοστά τους, ενώ ο Παύλος Γερουλάνος κινείται μεθοδικά προς τον στόχο του. Μάλιστα, τη Δευτέρα η Άννα Διαμαντοπούλου «έκλεισε το μάτι» στον Παύλο Γερουλάνο, λέγοντας ότι αν εκλεγεί αυτή στην ηγεσία τότε εκείνος θα μπορούσε να είναι ο πρόεδρος της Κ.Ο.
Η εξίσωση παραμένει δύσκολη και χαρακτηρίζεται ως τέτοια διότι οι ειδικοί που έχουν αναλάβει την οργάνωση της καμπάνιας τους επιμένουν ότι το παιχνίδι θα κριθεί από τον αριθμό και τη σύνθεση του κοινού που θα επισκεφτεί τα «πράσινα» εκλογικά τμήματα τις δύο κρίσιμες Κυριακές. Θα έρθει εκτός από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και κόσμος που απογοητεύτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Νέα Δημοκρατία; Κι αν ναι, ποιες υποψηφιότητες θα «σταυρώσουν»; Τις σχετικές απαντήσεις έχουν ήδη αρχίσει να αναζητούν στα επιτελεία, εξετάζοντας και τις πρώτες ενδείξεις από τον κόσμο που εμφανίζεται στις εκδηλώσεις των υποψηφίων ανά την Ελλάδα.
Είναι κοινό μυστικό, για παράδειγμα, ότι στις ομιλίες του Χάρη Δούκα έχει καταγραφεί προσέλευση ανθρώπων από τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο, κυρίως απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και αυτοδιοικητικών με ιδιαίτερη απήχηση στις τοπικές κοινωνίες. Στις δε ομιλίες της Αννας Διαμαντοπούλου στην Αττική και στην περιφέρεια εμφανίζονται, εκτός από τους κομματικούς, αυτοδιοικητικά στελέχη από τον κεντροδεξιό χώρο ή πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που είχαν αποστασιοποιηθεί τα τελευταία χρόνια.
Debate και στρατηγική
Το βράδυ πάντως οι προβολείς του ενδιαφέροντος θα στραφούν αναπόδραστα στο πρώτο και τελευταίο debate πριν τον πρώτο γύρο. Οι επιτελείς επενδύουν στο σενάριο της ικανοποιητικής τηλεθέασης, εκτιμώντας ότι οι υποψήφιοι μόνο να κερδίσουν έχουν εφόσον δεν παραστρατίσουν από το πλαίσιο των οδηγιών, των «ναι» και των «όχι» που πρέπει να αποφύγουν, ειδικά στις ερωτήσεις-παγίδες. Οι εκπρόσωποι των υποψηφίων έχουν συμφωνήσει για την κάθε λεπτομέρεια του debate που θα ξεκινήσει στις 9 το βράδυ στη δημόσια τηλεόραση, με τους δημοσιογράφους Γιώργο Κουβαρά και Απόστολο Μαγγηριάδη να τους υποδέχονται στο στούντιο και να συντονίζουν με τις ερωτήσεις τους τη συζήτηση.
Αριστερά και δεξιά των δύο δημοσιογράφων θα βρίσκονται σχεδόν κάθετα δύο τραπέζια σε σχήμα τόξου. Στο ένα τραπέζι με αλφαβητική σειρά θα καθίσουν ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Παύλος Γερουλάνος και η Νάντια Γιαννακοπούλου και στο άλλο η Aννα Διαμαντοπούλου, ο Χάρης Δούκας και ο Μιχάλης Κατρίνης.
Σε σχέση με προηγούμενες τηλεμαχίες υποψήφιων αρχηγών ο διάλογος θα έχει αρκετές ελεύθερες στροφές ώστε να δίνει στον τηλεθεατή από τα πρώτα λεπτά την αίσθηση μιας ανοιχτής συζήτησης με λιγότερους περιοριστικούς κανόνες. Οι υποψήφιοι βέβαια είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν τη ροή των έξι θεματικών ενοτήτων, δίνοντας απαντήσεις στις σχετικές κάθε φορά ερωτήσεις που θα τεθούν από τους δημοσιογράφους. Το «μυστικό» που μοιράζονται τα επιτελεία είναι ότι οι υποψήφιοι θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά «να τα πουν όλα» ή τουλάχιστον αυτά που θέλουν μέσα στο πρώτο μισάωρο.
H διαδικασία
Οι έξι υποψήφιοι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ θα τοποθετηθούν για έξι θεματικές ενότητες:
- 1. Οικονομία-Ανάπτυξη
- 2. Κοινωνικό κράτος-Νέα γενιά-Δημογραφικό
- 3. Εξωτερική πολιτική-Άμυνα- Ευρωπαϊκή Ένωση
- 4. Κράτος-Θεσμοί-Αυτοδιοίκηση
- 5. Κλιματική κρίση-Πολιτική προστασία-Ενεργειακή μετάβαση
- 6. ΠΑΣΟΚ: Επόμενη μέρα
Η διάρκεια κάθε δημοσιογραφικής ερώτησης, σε ό,τι αφορά τις έξι ενότητες, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 30 δευτερόλεπτα και η διάρκεια κάθε απάντησης τα 90 δευτερόλεπτα. Οι δύο δημοσιογράφοι θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής συνολικά έξι follow up ερωτήσεων διάρκειας 15 δευτερολέπτων με απαντήσεις 30 δευτερολέπτων.
Κάθε υποψήφια-ιος θα έχει τη δυνατότητα πέντε φορές -κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας- υποβολής ερωτήσεων, τοποθέτησης, αλλά και σχολίου σε διαφορετικό κάθε φορά συνυποψήφιό του, αλλά και σε διαφορετική ενότητα. Η υποβληθείσα ερώτηση, όπως και η απάντηση, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 30΄΄. Την ίδια χρονική διάρκεια θα πρέπει να έχουν οι επανατοποθετήσεις, αλλά και οι ανταπαντήσεις.
Η τηλεμαχία θα ολοκληρωθεί με τελική τοποθέτηση κάθε υποψηφίας-ίου, χρονικής διάρκειας έως 90 δευτερολέπτων.
Τι θα πει ο Νίκος
Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιστρέφει από την περιοδεία του στα Τρίκαλα και τη Λάρισα όπου βρισκόταν το Σαββατοκύριακο και από αύριο το πρωί αρχίζει τα εντατικά «σεμινάρια» στη Χαριλάου Τρικούπη. Στις «πρόβες» λόγο έχουν εκ των πραγμάτων η διευθύντρια Επικοινωνίας Στεφανία Μουρελάτου, ο εκπρόσωπος Τύπου Θανάσης Γλαβίνας και ο Βαγγέλης Τσόγκας (επικοινωνιολόγος και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ), ο οποίος έχει αναλάβει κρίσιμο ρόλο στο επιτελείο Ανδρουλάκη για την ενίσχυση της προεκλογικής καμπάνιας. Στο πολιτικό τιμ που λειτουργεί συμβουλευτικά, εν όψει του debate και όχι μόνο, συμπεριλαμβάνονται άλλα νέα στελέχη, όπως οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Λευτέρης Καρχιμάκης, Κώστας Τσουκαλάς, Ολγα Μαρκογιαννάκη και Μυρτώ Σαμαρά, και οι δύο βουλευτές Επικρατείας Παναγιώτης Δουδωνής και Δημήτρης Μάντζος.
Στόχος του κ. Ανδρουλάκη στην τηλεμαχία είναι να πείσει κατ’ αρχάς το ευρύτερο ακροατήριο ότι είναι εκείνος που μπορεί να ηγηθεί της αποτελεσματικής αντιπολίτευσης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία αποδομώντας με επιχειρήματα και συντονισμένες δράσεις το «επιτελικό κράτος» και το Μέγαρο Μαξίμου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα περιγράψει εκ νέου όλα όσα πέτυχε και που κατά τον ίδιο οδήγησαν στα σημερινά δημοσκοπικά ευρήματα. «Είναι αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς» θα πει αναφερόμενος στη δεύτερη θέση που κατέκτησε πρόσφατα το ΠΑΣΟΚ στα γκάλοπ και ενώ είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες. «Δεν θα αποφύγει να κατηγορήσει στελέχη ότι με τη σπουδή που έδειξαν από τις 7.10 το βράδυ των ευρωεκλογών να θέσουν θέμα ηγεσίας οδήγησαν το κόμμα σε εσωστρέφεια, αντί να επικεντρωθούν στο σφυροκόπημα της Ν.Δ. που απώλεσε 13 μονάδες». Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα αν ο κ. Ανδρουλάκης θα κάνει ερώτηση-επίθεση ευθέως προς τον κ. Δούκα με… αφορμή το να κατέβει για υποψήφιος όντας φρέσκος δήμαρχος στην πλατεία Κοτζιά.
Τα βέλη στον Χάρη
Ο Χάρης Δούκας αναμένει πάντως όχι μόνο από τον κ. Ανδρουλάκη τέτοιου τύπου βέλη. Οι συνεργάτες του, ωστόσο, ισχυρίζονται ότι έχει σαφείς, ειλικρινείς και πολύ πειστικές απαντήσεις και προσθέτουν ότι ο δήμαρχος δεν πρόκειται να ξεκινήσει σε επιθετικούς τόνους, αλλά αν χρειαστεί, θα απαντήσει. Και φυσικά θα θέσει ερωτήσεις σε συνυποψηφίους του, όπως στην Αννα Διαμαντοπούλου με την οποία έχει διακριτές διαφορές όσον αφορά τον προγραμματικό τους λόγο. Το επιτελείο Δούκα (Ανδριάννα Μαγγανιά, Κώστας Πανδής, Χρήστος Πρωτόπαπας, Αννα Παπαδοπούλου, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κ.ά.) είχε προγραμματίσει απανωτές συσκέψεις γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο για να καταλήξει στη στρατηγική με φόντο την τηλεμαχία. Σε κάθε περίπτωση, στόχος τους είναι με την παρουσία του Χάρη Δούκα στην τηλεοπτική αναμέτρηση να αναδειχθούν και να αναλυθούν τα συνθήματα «Τώρα είναι η ώρα», «Ενώνουμε δυνάμεις για να βάλουμε σε κυβερνητική τροχιά το ΠΑΣΟΚ» και «Συνεργαζόμαστε όλοι στο ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε σελίδα».
Η Αννα Διαμαντοπούλου θα προσπαθήσει να προσδιορίσει το πεδίο της αντιπαράθεσης που προτείνει προς τη Νέα Δημοκρατία, να περιγράψει σημεία από τη σοσιαλδημοκρατική της ταυτότητα, να αποφύγει προσβλητικές αναφορές προς τους συνυποψηφίους της και να διατηρήσει το κλίμα ενότητας. Συνεργάτες της προσθέτουν ότι αν προκληθεί θα απαντήσει με τον λόγο και το ύφος που κάνει κάθε φορά διακριτή την παρουσία της. «Η Αννα είναι η μόνη που μπορεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση στο ΠΑΣΟΚ», τονίζει συνεργάτης της, θυμίζοντας αυτό που έχει πει η υποψήφια αρχηγός: «Ο πρόεδρος που θα εκλεγεί θα είναι και ο επόμενος πρωθυπουργός». «Είναι η μόνη που έχει ασκήσει διοίκηση εδώ και στην Ευρώπη, γνωρίζει και δεν φαντάζεται το πώς και το γιατί, καθώς και τις λύσεις στα προβλήματα», υπογραμμίζουν εκ του επιτελείου της, στο οποίο εκτός από την εκπρόσωπο Τύπου Χαρά Κεφαλίδου, συμμετέχουν πολλοί νέοι και επιστήμονες.
Ο Παύλος Γερουλάνος, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, αντιμετωπίζει το debate ως τηλεμαχία ανάδειξης θέσεων και ευθύνης για το αύριο της χώρας. Θα δώσει έμφαση στο κοινοβουλευτικό του έργο, στην ανάδειξη των μεγάλων ζητημάτων στο πεδίο της οικονομίας, στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, στα κόκκινα δάνεια και το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα εξειδικεύσει την πρόταση για πολιτική πρωτοβουλία με στόχο τη διαμόρφωση μιας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας των προοδευτικών πολιτών και θα υποστηρίξει ότι: «Ο νέος πρόεδρος πρέπει να είναι βουλευτής. Διότι αυτός είναι που πρέπει να ηγείται της μάχης. Πρέπει όμως να είναι και πρόεδρος αποκλειστικής απασχόλησης χωρίς βαρίδια, χωρίς χρέη σε κανέναν».
Τέλος, ο Μιχάλης Κατρίνης θέλει να αφήσει το αποτύπωμα του υποψηφίου που δεν του αρκεί ένα ΠΑΣΟΚ στο 13%-15% και η Νάντια Γιαννακοπούλου να αρχίσει και να κλείσει τον κύκλο των απαντήσεων με καθαρές θέσεις για όλα τα μείζονα ζητήματα και ως το πρόσωπο που δικαιώθηκε με την κίνηση να θέσει θέμα ηγεσίας.