Σε περίπτωση εξόντωσης των Ουκρανών στρατιωτών στην Μαριούπολη θα τερματιστούν οριστικά οι ειρηνευτικές συνομιλίες, διεμήνυσε ο Ζελένσκι – Με βομβαρδισμούς πόλεων σε όλη τη χώρα απαντά η Μόσχα στη δυτική βοήθεια και τη βύθιση του Moskva
Παράλληλα, αργά χθες βράδυ απαίτησε με τελεσίγραφο (λήγει τα ξημερώματα της Κυριακής) την παράδοση της Μαριούπολης από τους ουκρανούς μαχητές, ενώ ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι προειδοποιούσε τη νύχτα σε δραματικούς τόνους για τον κίνδυνο να χρησιμοποιήσει ο ρωσικός στρατός πυρηνικά όπλα. Εξέφρασε δε και φόβους για χρήση χημικών ειδικά στη Μαριούπολη, διαμηνύοντας ότι σε περίπτωση εξόντωσης των Ουκρανών στρατιωτών στην πόλη θα τερματιστούν οριστικά οι ειρηνευτικές συνομιλίες.
Το Κρεμλίνο εκνευρισμένο από τις τεράστιες απώλειες στο πεδίο και τα αδιέξοδα της εισβολής στην Ουκρανία, μετά από 53 μέρες επιχειρήσεων, επιδιώκει μία γρήγορα επικράτηση στο ανατολικό μέτωπο, κυρίως με την κατάκτηση της Μαριούπολης. Αλλά την ίδια ώρα θέλει να αποκόψει τους διαδρόμους μέσω των οποίων φτάνει η δυτική βοήθεια στις ουκρανικές δυνάμεις αντίστασης, ενώ δεν έχει εγκαταλείψει τον μερικό ή ολικό θαλάσσιο αποκλεισμό της Ουκρανίας, επιχειρώντας να συνδέσει το Ντονμπάς με την Κριμαία και ενδεχομένως και με την Οδησσό – το Μικολάιβ βρίσκεται μόλις 130 χλμ ανατολικά από το σημαντικότερο λιμάνι του Εύξεινου Πόντου! Ενδεικτική του εκνευρισμού που επικρατεί στη Μόσχα είναι και η έντονη αντίδραση προς το Λονδίνο, μετά τις αποκαλύψεις ότι Βρετανικές ειδικές δυνάμεις εκπαιδεύουν Ουκρανούς στρατιώτες.
Πιθανόν βλέποντας αυτή τη νέα και σοβαρή κλιμάκωση της ρωσικής εισβολής, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε το φόβο του ότι η Ρωσία θα κάνει χρήση πυρηνικών όπλων. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα πρέπει να περιμένουμε τη στιγμή που η Ρωσία θα αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά της όπλα. Πρέπει να προετοιμασθούμε γι’ αυτό. Οι Ρώσοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε όπλο, είμαι πεπεισμένος».
Το τελεσίγραφο για την Μαριούπολη
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απηύθυνε τη νύχτα τελεσίγραφο στις τελευταίες ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται την Μαριούπολη να καταθέσουν τα όπλα από τα ξημερώματα (6πμ) έως το μεσημέρι (1μμ) της Κυριακής και να παραδώσουν την πόλη, υποσχόμενο ότι θα σωθούν όσοι ανταποκριθούν στο κάλεσμα αυτό.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «λαμβάνοντας υπόψη την καταστροφική κατάσταση που υπάρχει στο μεταλλουργικό εργοστάσιο Azovstal και με γνώμονα καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις προσφέρουν στους μαχητές των εθνικιστικών ταγμάτων και στους ξένους μισθοφόρους τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν τις εχθροπραξίες και να καταθέσουν τα όπλα τους, από τις 06:00 της 17ης Απριλίου 2022». Η ουκρανική κυβέρνηση δεν είχε απαντήσει μέχρι το πρωί στο τελεσίγραφο.
Νωρίτερα ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι είχε διαμηνύσει στη Μόσχα ότι «η εξόντωση των στρατιωτών μας, των ανδρών μας στην Μαριούπολη θα θέσει τέλος σε κάθε διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία». Παραδέχθηκε πάντως ότι η κατάσταση στην πολιορκημένη Μαριούπολη παραμένει εξαιρετικά σοβαρή και ότι το Κίεβο βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τις δυνάμεις που υπερασπίζονται την πόλη.
Την ίδια ώρα, οι ουκρανικές αρχές ισχυρίζονται ότι έχουν μαρτυρία που έκανε ρώσος αξιωματούχος, τον οποίο κρατούν αιχμάλωτο και σύμφωνα με αυτή την μαρτυρία η Μόσχα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στη Μαριούπολη.
Βομβαρδισμοί παντού σε απάντηση της δυτικής βοήθειας
Στο μεταξύ οι ρωσικές στρατιωτικές επιθέσεις εξελίσσονται σε ένα μέτωπο πολύ μεγαλύτερο του ανατολικού και δεν στοχεύουν μόνο το Ντονμπάς και τις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, όπως είχε ανακοινώσει προ δύο εβδομάδων το Κρεμλίνο.
Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν το Χάρκοβο στα βόρεια, πάνω από το Ντονμπάς, πόλεις σε όλη τη γραμμή έως το Ντονέτσκ και τη Μαριούπολη, αλλά φτάνουν έως το Μικολάιβ ανατολικά της Χερσώνας και λίγο πριν την Οδησσό, ενώ έχει ιδιαίτερη σημασία ότι επανένταξαν στον «χάρτη των επιθέσεων» τόσο περιοχές του Κιέβου, όσο και το Λβιβ στα δυτικά. Η πόλη αυτή έγινε χθες στόχος ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών. Στην πρωτεύουσα έπληξαν ένα εργοστάσιο επισκευής αρμάτων μάχης, όπως ανακοίνωσε η Μόσχα, ενώ το Λβιβ έγινε στόχος προφανώς διότι από την πόλη αυτή περνούν διάδρομοι για την μεταφορά στρατιωτικής βοήθειας από τη Δύση.
Οι εκτεταμένες αυτές επιθέσεις ίσως να αποτελούν και απάντηση στην πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ να στείλουν σημαντική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Η Μόσχα είχε προειδοποιήσει ήδη από την Παρασκευή ότι μία τέτοια κίνηση θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Επίσης η αποκάλυψη που έκαναν οι βρετανικοί Times ότι κομάντο από το Λονδίνο εκπαιδεύουν νεοσύλλεκτους ουκρανούς στρατιώτες, προκάλεσε την αντίδραση του Κρεμλίνου.
Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απαγορεύει την είσοδο στην χώρα σε μια σειρά Βρετανών πολιτικών, ανάμεσα στους οποίους είναι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, η υπουργός εξωτερικών Λιζ Τρας και ο υπουργός άμυνας Μπεν Γούαλας.