Η σχολική χρονιά 2023–2024 πλησιάζει στο τέλος της καθώς ήδη έχουν ξεκινήσει οι ενδοσχολικές – απολυτήριες εξετάσεις στα Λύκεια και στις 31 Μαΐου ξεκινούν οι Πανελλήνιες 2024, με τους μαθητές να εξετάζονται, όπως πάντα, στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας.
Παρακάτω παρουσιάζονται οι βασικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζει κάθε υποψήφιος για την Εισαγωγή του στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
1. Βαθμολογίες & Συντελεστές Βαρύτητας Μαθημάτων
2. Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
3. Αποτελέσματα Πανελλαδικών – Μηχανογραφικό
4. Ανακοίνωση Βάσεων
Στο πλαίσιο αυτό, θα προσπαθήσουμε -συνοπτικά- να εξηγήσουμε όλα τα παραπάνω λύνοντας τυχόν απορίες των υποψηφίων και παρουσιάζοντας τα φετινά δεδομένα των Πανελληνίων 2024.
1. Βαθμολογίες & Συντελεστές Βαρύτητας Μαθημάτων
Κάθε υποψήφιος και με βάση την επίδοσή του συλλέγει ένα σύνολο μορίων με τα οποία διεκδικεί την εισαγωγή του στη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και τη φετινή σχολική χρονιά , όπως και τις προηγούμενες, κάθε Τμήμα/Σχολή έχει επιλέξει τους συντελεστές βαρύτητας για κάθε εξεταζόμενο μάθημα. Συγκεκριμένα για τον υπολογισμό των μορίων κάθε υποψηφίου:
• Πολλαπλασιάζεται ο συντελεστής βαρύτητας, που έχει ορίσει η συγκεκριμένη Σχολή/Τμήμα για κάθε μάθημα, με το βαθμό του υποψηφίου.
• Αθροίζονται τα γινόμενα του προηγούμενου βήματος.
• Το παραπάνω άθροισμα πολλαπλασιάζεται με 100 και προκύπτουν τα μόρια του υποψηφίου για το συγκεκριμένο Τμήμα/Σχολή.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ένας υποψήφιος θα έχει διαφορετικό πλήθος μορίων για κάθε Τμήμα/Σχολή.
Για τον υπολογισμό μορίων ακολουθήστε το παρακάτω link:
https://www.methodiko-frontistirio.gr/moria
ή κατεβάστε την εφαρμογή Υπολογισμού μορίων από το Play Store (για Android κινητά):
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.Methodiko.MethodikoMoria2020
2. Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Το Υπουργείο Παιδείας έχει θεσπίσει το σχετικά νέο μέτρο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για να αποφευχθεί η εισαγωγή σε Πανεπιστημιακά Τμήματα/Σχολές υποψηφίων με πολύ χαμηλές βαθμολογίες. Πρακτικά, ένας υποψήφιος για να μπορεί να δηλώσει στο Μηχανογραφικό, άρα και να εισαχθεί σε κάποια Σχολή/Τμήμα, θα πρέπει να έχει μέσο όρο βαθμολογιών μεγαλύτερο του 80% (κατ’ ελάχιστον) του μέσου όρου επίδοσης όλων των μαθητών στο συγκεκριμένο πεδίο.
Πιο συγκεκριμένα, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών θα προκύψει ο μέσος όρος επίδοσης όλων των υποψηφίων ανά Επιστημονικό Πεδίο. Αυτός ο βαθμός, πολλαπλασιαζόμενος με έναν συντελεστή στο εύρος [0.8 , 1.2] ο οποίος καθορίστηκε ήδη από κάθε Σχολή/Τμήμα θα αποτελεί την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής γι’ αυτή τη Σχολή/Τμήμα και θα είναι ο πήχης τον οποίον θα πρέπει να έχει ξεπεράσει ο υποψήφιος αν θέλει να δηλώσει τη συγκεκριμένη Σχολή/Τμήμα στο Μηχανογραφικό. Για παράδειγμα, αν υποθέσουμε ότι ο φετινός μέσος όρος επίδοσης των μαθητών του 1ου Επιστημονικού Πεδίου κυμανθεί στο 11, ένας υποψήφιος, για να μπορέσει να δηλώσει στο Μηχανογραφικό του, άρα και να έχει πιθανότητες να εισαχθεί σε κάποια Σχολή/Τμήμα του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου, θα πρέπει να έχει μέσο όρο τουλάχιστον 8.8.
3. Αποτελέσματα Πανελλαδικών – Μηχανογραφικό
Η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου πραγματοποιείται μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που αναμένεται για τα 4 μαθήματα του κάθε πεδίου έως και τέλη Ιουνίου. Αυτό, πρακτικά σημαίνει, ότι οι υποψήφιοι έχουν μια ρεαλιστική εικόνα για τις Σχολές/Τμήματα στα οποία έχουν πιθανότητες να εισαχθούν κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού τους Δελτίου. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι υποψήφιοι θα μπορούν να δηλώσουν όσες Σχολές/Τμήματα θέλουν, εφόσον ο μέσος όρος τους είναι μεγαλύτερος από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Παράλληλα, θα δίνεται και η δυνατότητα στους υποψηφίους, εφόσον το επιθυμούν, να υποβάλουν και δεύτερο Μηχανογραφικό, για την εισαγωγή τους στα δημόσια ΙΕΚ.
4. Ανακοίνωση Βάσεων
Μετά την συμπλήρωση των Μηχανογραφικών η ανακοίνωση των βάσεων και άρα της Σχολής/Τμήματος επιτυχίας του κάθε υποψηφίου θα ανακοινωθεί τέλη Ιουλίου. Οι Πανελλήνιες 2024 πλησιάζουν και οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές είναι δεδομένο ότι θα πετύχουν την εισαγωγή τους στις Σχολές/Τμήματα που επιθυμούν! Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι μια διαγωνιστική διαδικασία, ένας Διαγωνισμός Συνέπειας και Μεθοδικότητας, όσοι κατάφεραν να δουλέψουν συστηματικά είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρουν!
ΜΕng NTUA, ΜΒΑ AUEB
Διευθυντής Σπουδών ΜΕΘΟΔΙΚΟΥ
Σύμβουλος Σταδιοδρομία