Σε συνέχεια δημοσιευμάτων σχετικά με απόφαση της Γενικής Δ/νσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα μέτρα περιορισμού μετακινήσεων αιγοπροβάτων, στα πλαίσια της αντιμετώπισης της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και προκειμένου να μην υπάρξουν παρερμηνείες, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας διευκρινίζει ότι:
Στην Π.Ε Αιτωλ/νίας και Π.Ε Ηλείας, όπου έχουν εμφανιστεί κρούσματα του νοσήματος:
1. Επιτρέπεται πλέον η διακίνηση αιγοπροβάτων προς σφαγή από τις περιοχές που δεν γειτνιάζουν με τις εστίες, δηλαδή από τις εκτροφές που βρίσκονται σε απόσταση πάνω από 10 χιλιόμετρα από αυτές. Σημειώνεται ότι έως σήμερα υπήρχε απαγόρευση.
2. Επιτρέπεται η διακίνηση αιγοπροβάτων από τους θερινούς βοσκοτόπους. Έως σήμερα υπήρχε απαγόρευση.
3. Εξακολουθεί να απαγορεύεται η μετακίνηση ζώων για πάχυνση, αναπαραγωγή και σφαγή από εκτροφές που βρίσκονται στις ζώνες επιτήρησης των 10 χιλιομέτρων γύρω από τις εστίες.
Συνάντηση είχαν οι αγρότες Ηλείας και ζητούν μεγαλύτερα ποσά αποζημιώσεων
Το σοβαρό ζήτημα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, καθώς και η μη αποζημίωση των αγροτών από τις καταστροφές που προκάλεσαν πυρκαγιές του 2020, του 2021 και οι φετινές, ήταν τα ζητήματα που κυριάρχησαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποίησε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στην περιοχή του Λάλα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ).
Έγινε ενημέρωση στους αγρότες όλης της περιοχής που έδωσαν το παρών, επισημαίνοντάς τους τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε ότι αφορά το θέμα της πανώλης, αλλά και τις θέσεις της Ομοσπονδίας. Ο πρόεδρος μάλιστα της ΟΑΣΗ, Θανάσης Βομπίρης εμφανίστηκε θετικός στο να τηρούνται πιστά όλα τα πρωτόκολλα, όμως ζήτησε την αποζημίωση και με το παραπάνω των κτηνοτρόφων των οποίων τα ζώα οδηγούνται στη σφαγή.
Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως με την υπάρχουσα ΚΑΠ προσφέρονται ως αποζημίωση για μια προβατίνα περί των 100 ευρώ, τη στιγμή που για την αγορά της απαιτούνται 300-350 ευρώ. Απαίτησε από την άλλη να πληρωθεί το εισόδημα των ανθρώπων που πλήττονται από την πανώλη για όσο καιρό κρατήσει αυτή η κατάσταση και να αποζημιωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα και στον κατάλληλο βαθμό, για να μπορέσουν να επαναφέρουν το κοπάδι τους στην πρότερη κατάσταση.