Με απόφαση της Κομισιόν τροποποιείται ο κανονισμός που διέπει τα επιχειρησιακά προγράμματα των Ομάδων Παραγωγών και των λοιπών σχημάτων, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση μεταξύ των ισχυόντων και των νέων μέτρων μόλις τεθεί σε εφαρμογή η νέα ΚΑΠ από το 2023. Στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη μέλη μπορούν πλέον να επεκτείνουν τις εθνικές στρατηγικές τους για τον τομέα των οπωροκηπευτικών, μέσα από το νέο κανονιστικό πλαίσιο που μεταξύ άλλων προβλεπει:
– Επέκταση των δυνατοτήτων εξωτερικής ανάθεσης για οργανώσεις παραγωγών στον τομέα των οπωροκηπευτικών.
– Επέκταση της χρήσης τυποποιημένων κατ ‘αποκοπή ποσοστών ή κατ’ αποκοπή ποσών σε όλες τις δαπάνες που υποστηρίζονται στο πλαίσιο επιχειρησιακών προγραμμάτων για τον τομέα των οπωροκηπευτικών, εκτός των μέτρων κρίσης.
– Απλοποίηση των κανόνων σχετικά με την απόσυρση από την αγορά οπωροκηπευτικών για δωρεάν διανομή.
– Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να παρατείνουν την εθνική στρατηγική τους έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025. Τα κράτη μέλη κοινοποιούν την απόφαση παράτασης στην Επιτροπή.»·
– Εισαγωγή μέγιστου ποσού στήριξης για αποσύρσεις από την αγορά για επεξεργασία. Το μερίδιο των αποσύρσεων από την αγορά για κάθε δεδομένο προϊόν από κάθε δεδομένη οργάνωση παραγωγών, οι οποίες πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια ενός δεδομένου έτους καθορίζεται ως εξής: α) δεν υπερβαίνει το 10 % του μέσου όγκου της παραγωγής που διατέθηκε στο εμπόριο από την εν λόγω οργάνωση παραγωγών κατά τα τρία προηγούμενα έτη και β) συνολικά, το άθροισμα των ποσοστών επί τρία συναπτά έτη δεν υπερβαίνει το 15 %, όταν προστίθενται, αφενός, το μερίδιο που υπολογίζεται σύμφωνα με το στοιχείο α) για το τρέχον έτος και, αφετέρου, τα μερίδια των αποσύρσεων από την αγορά των δύο προηγούμενων ετών, που υπολογίζονται με βάση τον αντίστοιχο όγκο της παραγωγής που διατέθηκε στο εμπόριο από την εν λόγω οργάνωση παραγωγών κατά τα δύο προηγούμενα έτη. Εάν δεν είναι διαθέσιμα τα στοιχεία σχετικά με τον όγκο της παραγωγής που διατέθηκε στο εμπόριο για ένα ή όλα τα προηγούμενα έτη, χρησιμοποιείται ο όγκος της διατεθείσας στο εμπόριο παραγωγής για την οποία είναι αναγνωρισμένη η οργάνωση παραγωγών.
– Απλούστευση των κανόνων που σχετίζονται με μέτρα πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων (π.χ. ασφάλιση συγκομιδής, καθοδήγηση). Τα κράτη μέλη μπορούν να χορηγήσουν πρόσθετη εθνική χρηματοδότηση για τη στήριξη των δράσεων ασφάλισης της συγκομιδής για τις οποίες χορηγείται ενίσχυση από το επιχειρησιακό ταμείο. Ωστόσο, η συνολική δημόσια στήριξη για την ασφάλιση της συγκομιδής δεν υπερβαίνει το 80 % του κόστους των ασφαλίστρων, που καταβάλλουν οι παραγωγοί για ασφάλιση έναντι απωλειών. κλπ.