Πολλά έχουν αλλάξει από την τελευταία φορά που το Παρίσι φιλοξένησε Ολυμπιακούς Αγώνες, πριν από 100 χρόνια. Το 1924 συμμετείχαν 44 χώρες (αριθμός ρεκόρ τότε) και το κόστος της διοργάνωσης δεν ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια φράγκα. Φέτος, οι χώρες που θα συμμετάσχουν είναι 206 και ο λογαριασμός φθάνει (τουλάχιστον) τα 8,2 δισ. δολάρια, όταν το 2008 στο Πεκίνο ξοδεύτηκαν 52,7 δισ. δολάρια και το 2004 στην Αθήνα 18,7 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το statista.
Σύμφωνα με έκθεση του WalletHub και στοιχεία των Ολυμπιακών Αγώνων το εκτιμώμενο κόστος για τη φετινή διοργάνση είναι 8,2 δισεκατομμύρια δολάρια, αν και άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν το νούμερο μέχρι και στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Ακόμη κι έτσι όμως, το ποσό που δαπανήθηκε είναι κατά πολύ χαμηλότερο από όλους τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το 2000 στο Σίδνεϊ.
Οι δαπάνες σε υποδομές
Η WalletHub εκτιμά ότι το Παρίσι δαπάνησε 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε υποδομές, που περιλαμβάνουν δύο νέα γήπεδα τα οποία κατασκευάστηκαν για τους Αγώνες: το Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου (Olympics Aquatics Centre) και η Adidas Arena.
Η κατασκευή του Aquatics Centre κόστισε 204 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το SwimSwam, και μπορεί να φιλοξενήσει 6.000 άτομα. Εκεί θα φιλοξενηθούν καταδύσεις, συγχρονισμένη κολύμβηση και ορισμένα αγωνίσματα υδατοσφαίρισης.
Σύμφωνα με το Associated Press, η Adidas Arena (μπάντμιντον, ρυθμική γυμναστική και άρση βαρών) κόστισε 150 εκατομμύρια δολάρια.
Το Stade de France, το οποίο θα φιλοξενήσει αγώνες στίβου και ράγκμπι (και την τελετή λήξης στις 11 Αυγούστου), αποτιμάται σε 705 εκατομμύρια δολάρια.
Το Olympics.com ανέφερε ότι το μεγαλύτερο στάδιο της χώρας, το Stade de France, κατασκευάστηκε αρχικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 1998 και έχει χωρητικότητα 80.000 θεατών.
Έκτοτε, έχει φιλοξενήσει αρκετές μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, όπως το Euro 2016 και τα Παγκόσμια Κύπελλα Ράγκμπι το 2007 και το 2023, καθώς και συναυλίες μεγάλων καλλιτεχνών όπως η Μπιγιονσέ και η Σελίν Ντιόν.
Τηλεοπτικά δικαιώματα
Η NBCUniversal ξόδεψε 7,65 δισεκατομμύρια δολάρια για να ανανεώσει τη συμφωνία δικαιωμάτων μετάδοσης από το 2021 έως το 2032.
Το 2014, η NBCU ανακοίνωσε ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανέθεσε στο δίκτυο τα δικαιώματα μετάδοσης «σε όλες τις πλατφόρμες μέσων ενημέρωσης» από το 2021 έως το 2032, σε μια συμφωνία ύψους 7,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το δίκτυο έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα μετάδοσης των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων από το 1988, ανέφερε το NBCU.
Φέτος, το NBC αξιοποίησε προσωπικότητες της ποπ κουλτούρας όπως η Kelly Clarkson, ο Alex Cooper και ο Snoop Dogg στο πλαίσιο της κάλυψης των Ολυμπιακών Αγώνων.
Σύμφωνα με το WalletHub, το δίκτυο έχει ήδη κερδίσει πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια από τις εγχώριες πωλήσεις διαφημίσεων.
Εως 3.000 δολάρια το εισιτήριο για την τελετή έναρξης
Οι θεατές θα ξοδέψουν από 98 έως 2.945 δολάρια για ένα εισιτήριο προκειμένου να παρακολουθήσουν την τελετή έναρξης των Αγώνων στον Σηκουάνα – πρώτη φορά πραγματοποιείται εκτός σταδίου – κατά την οποία βάρκες όπου θα επιβαίνουν οι αποστολές των συμμετεχόντων χωρών θα διασχίσουν τον ποταμό.
Σύμφωνα με το Olympics.com, η είσοδος θα είναι δωρεάν για τους θεατές που θα επιλέξουν να παρακολουθήσουν την Τελετή… από απόσταση. Για να προσεγγίσουν όμως σημεία κοντά στον Σηκουάνα , από τη γέφυρα Austerlitz έως τη γέφυρα Iéna, θα απαιτείται εισιτήριο.
Ο καθαρισμός του ποταμού κόστισε στο Παρίσι 1,5 δισ. δολάρια.
Το κόστος των εισιτηρίων για τα αγωνίσματα του στίβου κυμαίνονται από 26 δολάρια έως 1.068 δολάρια.
Σχεδόν τα μισά από τα εισιτήρια που προορίζονται για το ευρύ κοινό κοστίζουν έως 50 ευρώ, ενώ περισσότερα από ένα εκατομμύριο εισιτήρια πωλούνται προς 24 ή 26 δολάρια, σύμφωνα με το Olympics.com.
Τα πιο ακριβά εισιτήρια των Αγώνων φθάνουν τα 1.068 δολάρια.
Κόστος ασφάλειας
Η γαλλική κυβέρνηση δαπάνησε 348 εκατομμύρια δολάρια για την ασφάλεια των Αγώνων, σύμφωνα με το WalletHub.
Περισσότερες από 100 «έξυπνες» κάμερες έχουν τοποθετηθεί στην πόλη.
Η ΔΟΕ ανακοίνωσε επίσης τον Μάιο ότι το Παρίσι 2024 θα είναι οι πρώτοι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες που θα χρησιμοποιήσουν μια υπηρεσία παρακολούθησης με τεχνητή νοημοσύνη για την «προστασία των αθλητών και των αξιωματούχων από τις διαδικτυακές επιθέσεις».
Συνοπτικά ο προϋπολογισμός των Αγώνων
Ο επικαιροποιημένος προϋπολογισμός των Ολυμπιακών Αγώνων 2024:
- 4,38 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό της Οργανωτικής Επιτροπής Παρίσι 2024,
- 100% ιδιωτική χρηματοδότηση για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων,
- Κονδύλι της ΔΟΕ: 1,2 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των τηλεοπτικών δικαιωμάτων (750 εκατ. ευρώ) και των TOP συνεργασιών (470 εκατ. ευρώ)
- Εισιτήρια / Φιλοξενία / Αδειοδότηση: 1,4 δισ. ευρώ – εισιτήρια 1,1 δισ. ευρώ, φιλοξενία 170 εκατ. ευρώ και αδειοδότηση 127 εκατ. ευρώ,
- Συμπράξεις: 1,226 δισ. ευρώ
- Λοιπά έσοδα: 0,193 δισ. ευρώ
- 4% της δημόσιας χρηματοδότησης για τη χρηματοδότηση της διοργάνωσης των Παραολυμπιακών Αγώνων.