Η τιμή του οβελία έχει πάρει την ανιούσα με προοπτική τα 16 ευρώ/κιλό μέχρι το Πάσχα και οι κρεοπώλες ετοιμάζουν το νέο τους αφήγημα: φταίει που μεσολάβησε αρκετός χρόνος ανάμεσα στο Πάσχα των Καθολικών και το Πάσχα των Ορθοδόξων και τα κατσικάκια… έφαγαν περισσότερο, άρα είναι σε έλλειψη τα ζώα 8-10 κιλά που προτιμούν οι καταναλωτές για τη σούβλα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Απογευματινής».
Στα περσινά επίπεδα
Οπως και να ‘χει, η αγορά των αμνοεριφίων, φέτος, προσομοιάζει με το Πάσχα της περασμένης χρονιάς: ίδια τιμή παραγωγού, που ξεπέρασε τα 9 ευρώ, με την προσθήκη του τέλους σφαγείου, κόστος μεταφοράς και άλλων φόρων φτάνει στα κρεοπωλεία -όπως πέρσι- περίπου 11 ευρώ και μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη δεν αποκλείεται πολλοί κρεοπώλες να ανεβάσουν την τιμή (πέρσι μεσοσταθμικά ο οβελίας πωλήθηκε 14 και προς το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας 17 ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι για ένα αρνί ή κατσίκι 10 κιλών τα νοικοκυριά θα πρέπει να πληρώσουν 140-170 ευρώ, όταν στα σουπερμάρκετ θα πληρώσουν για το ίδιου βάρους προϊόν από 97,8 έως 109,9 ευρώ.
Από την περασμένη Τετάρτη, μπήκαν στη μάχη και τα σουπερμάρκετ, με τιμή που κινείται σε ένα εύρος από 9,78 ευρώ έως 10,9 ευρώ το κιλό και το κατσίκι από 9,98 ευρώ έως 11,9 ευρώ το κιλό. Οι κτηνοτρόφοι και οι κρεοπώλες αφήνουν αιχμές για παράνομα «βαφτίσια» εισαγόμενων ζώων και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απαντά ότι οι έλεγχοι στα σύνορα είναι εντατικοί και έχουν αποδώσει.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το διάστημα μεταξύ 18 Απριλίου-22 Απριλίου, τα αρμόδια ελεγκτικά κλιμάκια πραγματοποίησαν συνολικά 777 ελέγχους.
Ελεγχοι και μειωμένη κίνηση
Διαπιστώθηκαν 15 παραβάσεις οι οποίες αφορούσαν μη έκδοση και κατοχή παραστατικών και κατάσχεση. Επίσης, κατασχέθηκαν συνολικά 1.155 κιλά κρέατος και παρασκευασμάτων κρέατος λόγω έλλειψης επισήμανσης, παρελθούσας ημερομηνία ανάλωσης, χρήσης μη επιτρεπόμενων πρόσθετων, μη σύννομης διαδικασίας κατάψυξης.
Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στις περιπτώσεις αυτές έγιναν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες επιβολής διοικητικών κυρώσεων. Συνολικά από την 1η Απριλίου έως και την Πέμπτη 25 Απριλίου, η Ελλάδα εισήγαγε από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί τα 45.000 αμνοερίφια (ζώντα ζώα). Από αυτά έχουν σφαχτεί και πουληθεί περίπου 12.500.
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που θα θυμίζει Πάσχα του 2023 στην αγορά τροφίμων θα είναι η μειωμένη κίνηση. Πέρσι, κυρίως στα κρεοπωλεία, η κίνηση ήταν μειωμένη κατά 30%, ενώ επιπλέον όσοι ψώνισαν πήραν πολύ λιγότερα κιλά από το 2022. Φέτος τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα, καθώς αναμένεται να είναι μεγάλη η έξοδος προς την περιφέρεια.
Άλλη μια τάση που αναμένεται να καταγραφεί φέτος, ήταν παλαιότερα πολύ διαδεδομένη και φέτος φθηνότερη από κάθε άλλη επιλογή: αποστολή του κρέατος με δέμα από το χωριό.
dikaiologitika.gr