Υπάρχει πιθανότητα συνεργασίας ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις ευρωεκλογές; Ακόμα και αν από τον ΣΥΡΙΖΑ αποφάσιζαν την μορφή ή τον χρόνο που θα ήθελαν να έχει μια προσέγγιση με την Χαριλάου Τρικούπη (κάτι που, από τις διχογνωμίες που υπάρχουν, δεν φαίνεται πως έχει γίνει ακόμα), από την πασοκική πλευρά τέτοιο ζήτημα δεν υπάρχει.
«Δεν κάνω παζάρια κορυφής», ήταν τα λόγια του Νίκου Ανδρουλάκη, που ξεκαθάρισε πως οι όποιες συμμαχίες πρέπει να γίνουν σε επίπεδο κοινωνίας και όχι τυχοδιωκτικά, σε επίπεδο κορυφής.
Επικαλέστηκε, μάλιστα, το μοντέλο που λειτούργησε υπό τον Χάρη Δούκα στην μάχη της Αθήνας: «Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να συμπορευτούν μαζί μας. Δεν πάω στα πρόσωπα, αλλά στις αξίες και τις πολιτικές (…) Δεν κάνω συμβιβασμούς για την καρέκλα (…) Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ και με την Αριστερά και με το προοδευτικό κέντρο, αρκεί να αντιμετωπίσουμε τις πελατειακές πρακτικές», ανέφερε, σημειώνοντας την προγραμματική συμφωνία όσων δυνάμεων της ευρύτερης κεντροαριστεράς και της οικολογίας στάθηκαν στο πλευρό του Δούκα από τον πρώτο γύρο -ενώ μίλησε για «γενναιότητα» του Κώστα Ζαχαριάδη, χωρίς σχετική αναφορά στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Αιχμές για Μαξίμου, αλλά και Κουμουνδούρου
Αντιθέτως, άφησε αιχμές τόσο προς την Κουμουνδούρου όσο και προς το Μέγαρο Μαξίμου, μιλώντας από την μια για τυχοδιωκτικές επιλογές (όπως σημείωναν στελέχη του κόμματος, η στάση του Κασσελάκη άλλαξε από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ όπου μιλούσε για ένα «κεντροδεξιό ΠΑΣΟΚ» ως σήμερα), αλλά και για έλλειψη προοδευτικότητας στην πολιτική της κυβέρνησης -με ειδική αναφορά στην σύμπραξη με τον Κυριάκο Βελόπουλο για τις αλλαγές στην ΑΔΑΕ.
Επί της ουσίας, ο Ανδρουλάκης κάνει κοινωνικά ανοίγματα τόσο στο ενδιάμεσο ακροατήριο με τη ΝΔ όσο και σε αυτό με τον ΣΥΡΙΖΑ, κλείνοντας όμως την πόρτα στα όποια σενάρια έχουν ξεκινήσει με αφορμή δηλώσεις στελεχών της Κουμουνδούρου και τα σχετικά ανοίγματα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό στην πράξη σημαίνει πως μεμονωμένα πρόσωπα χωρούν στο κάλεσμα -τον δρόμο της επιστροφής έχει πάρει και η Γεωργία Γεννιά στον Πειραιά, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρείται κοντά στο περιβάλλον του Νίκου Κοτζιά.
Παράλληλα και ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, στην συνέντευξή του στο Mega, έβαλε τα πράγματα στην θέση τους όσον αφορά τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα της υποψηφιότητάς του και της συνεργασίας του με τον Κώστα Ζαχαριάδη και την «Ανοιχτή Πόλη»: «Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν λογίζονται ως τρίτος γύρος εθνικών εκλογών (…) Τα κόμματα κάνουν την δουλειά τους. Κάνουν προγραμματισμό, απολογισμό, ισολογισμό, όλα. Εγώ πλέον είμαι δήμαρχος όλων των Αθηναίων», ανέφερε.
Ο Καστανίδης και ο Σπίρτζης
Γιατί όμως η συζήτηση για συμπόρευση, ακόμα και κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές, συνεχίζεται; Μετά τις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου και τα ανοίγματα Κασσελάκη, με αιχμές προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ για αλαζονεία και αδυναμία της ηγεσίας να κατανοήσει την ανάγκη συνεργασιών, την σκυτάλη πήρε και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, ο οποίος έκανε λόγο («Στο Κόκκινο») για την ανάγκη να ξεκινήσει μια προγραμματική συζήτηση προοδευτικών δυνάμεων, ώστε «να φτάσουμε μέχρι ακόμα και σε ένα μετωπικό σχήμα στις ευρωεκλογές ή ενδεχομένως και σε ένα ελληνικό Επινέ».
Στελέχη του κόμματός του, από την άλλη, υπενθύμιζαν πως στο περσινό συνέδριο ο ίδιος έθεσε στόχο την διαφύλαξη της πολιτικής αυτονομίας του ΠΑΣΟΚ -που έρχεται σε αντίθεση με το μοντέλο Επινέ που σήμερα προκρίνει. Για Επινέ είχε μιλήσει και ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το 2017, όταν στόχος ήταν η δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής -εγχείρημα στο οποίο δεν συμμετείχε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τις δικές του δηλώσεις για την ανάγκη συνεργασίας των δύο δυνάμεων ενόψει ευρωεκλογών συνέχισε και ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος δήλωσε (ΕΡΤ) πως «το ΠΑΣΟΚ απέρριψε πρόταση για κοινή υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου στην περιφέρεια Αττικής».
Απαντώντας, από την Χαριλάου Τρικούπη σημειώνουν πως καμία επίσημη πρόταση δεν υπήρξε από την πλευρά του πρώην υπουργού (που είχε αναλάβει τα αυτοδιοικητικά του ΣΥΡΙΖΑ), ούτε υπήρξε ποτέ συζήτηση.