Εικόνες ενός πολιτισμένου πολιτικού διαλόγου, παρά τα δηλητηριώδη σχόλια και τις έντονες αιχμές, από όλους εναντίον όλων, ανέδειξαν οι έξι υποψήφιοι αρχηγοί με την παρουσία τους στο πρώτο και τελευταίο ντιμπέιτ, πριν από τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ στις 6 Οκτωβρίου.
Από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό το ενδιαφέρον κρατήθηκε αμείωτο, με τα «επίδικα» ζητήματα να τίθενται ουκ ολίγες φορές και χωρίς περιστροφές από τους ίδιους τους υποψήφιους , που εμφανίστηκαν αποφασισμένοι: αφενός να φωτίσουν τα δικά τους συγκριτικά πλεονεκτήματα και αφετέρου να πλήξουν την «αχίλλειο πτέρνα» των βασικών τους αντιπάλων στο στούντιο της δημόσιας τηλεόρασης.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγορήθηκε ανοιχτά σχεδόν απ’ όλους για την «πλημμελή» λειτουργία των κομματικών οργάνων, για αποφάσεις που δεν συζητήθηκαν στην κοινοβουλευτική ομάδα και για ευκαιρίες που χάθηκαν με αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ να μην κερδίσει τον διακηρηγμένο του στόχο για τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές.
Ο Παύλος Γερουλάνος ρωτήθηκε για το πως μπορεί να υποστηρίζει ότι ο επόμενος πρόεδρος πρέπει να είναι κοινοβουλευτικός, ενώ ο ίδιος δεν ήταν βουλευτής, όταν το 2021 διεκδίκησε για πρώτη φορά την ηγεσία.
Η Νάντια Γιαννακοπούλου βρέθηκε εκ νέου μπροστά στη «μομφή» για το ότι έθεσε θέμα ηγεσίας από το βράδυ των ευρωεκλογών και κλήθηκε να απαντήσει αν το μετάνιωσε.
Η Άννα Διαμαντοπούλου δέχθηκε σφυροκόπημα από τους κ.κ. Ανδρουλάκη, Δούκα και Κατρίνη για δηλώσεις της σχετικά με τα Τέμπη, τις υποκλοπές και το επιτελικό κράτος του Κ. Μητσοτάκη και απάντησε ότι διαστρεβλώνουν συνειδητά τις θέσεις της.
Ο Χάρης Δούκας επικρίθηκε έντονα για «τα δυο καρπούζια που θέλει να χωρέσει σε μια μασχάλη» διεκδικώντας ως Δήμαρχος την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και πρόταξε το μοντέλο της συλλογικής λειτουργίας και ο Μιχάλης Κατρίνης που τάσσεται υπέρ της αλλαγής σελίδας άκουσε το ερώτημα για το αν όντας πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας είχε διαφωνήσει κάποιες φορές με το Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά προτίμησε στο όνομα της ενότητας να μην δημοσιοποιήσει τις ενστάσεις του.
Αιχμές και επιθέσεις
Οι τρεις ώρες τηλεμαχίας πάντως κατά τις οποίες εξελίχθηκε ένας ανοιχτός και ταυτόχρονα διεισδυτικός διάλογος δεν έβγαλαν νικητή ή νικητές- ούτε και κάποιον ξεκάθαρα ηττημένο, υπό την έννοια ότι και οι έξι είχαν φροντίσει να αποφύγουν τα «μοιραία λάθη» και να επικεντρωθούν στη χρήση των βασικών τους «όπλων». Αντάλλαξαν ωστόσο προσωπικές αιχμές έως και επιθέσεις, άφησαν σκοπίμως να αιωρηθούν στις οθόνες των τηλεθεατών πολιτικά υπονοούμενα και δεν έλειψαν οι απρέπειες, όπως αυτή του Νίκου Ανδρουλάκη που επιχείρησε να παραλληλίσει τον Χάρη Δούκα με τον Ερντογάν.
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων χαρακτήρισαν κυρίως με θετικά λόγια το αποτύπωμα της πράσινης τηλεμαχίας- μάλιστα κάποιοι τόνισαν ότι δίδαξαν πολιτισμό και παρέδωσαν μαθήματα διαλόγου. Οι δύο δημοσιογράφοι (Γιώργος Κουβαράς, Απόστολος Μαγγηριάδης) που είχαν και την «μπαγκέτα» του συντονισμού κατάφεραν με κοφτές και ευθείες ερωτήσεις να «ζωντανέψουν» τον διάλογο και να οδηγήσουν τους «διαγωνιζόμενους» στο να ανοίξουν τα χαρτιά τους.
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ που παρακολούθησαν το debate έκαναν την πρόβλεψη ότι θα συμβάλει αποφασιστικά στην προσέλκυση του ενδιαφέροντος του κόσμου και στη μαζική συμμετοχή στις κάλπες στις 6 και στις 13 Οκτωβρίου, στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο αντίστοιχα.
Η παρουσία Ανδρουλάκη
Ο νυν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κλήθηκε με την ιδιότητα του υποψήφιου να απαντήσει στις «ενστάσεις» που αφορούσαν στα πεπραγμένα. Ξεκίνησε να μιλά στη θεματική ενότητα για την οικονομία, τραβώντας από το συρτάρι του την πρωτοβουλία για τα κόκκινα δάνεια, την οποία έσπευσε στη συνέχεια ο δεύτερος κατά αλφαβητική σειρά, Παύλος Γεορυλάνος να αξιοποιήσει, ρωτώντας τον γιατί δεν συμπεριέλαβε την πρότασή του για το δανειολόγιο. Ο κ. Ανδρουλάκης του απάντησε ότι βρίσκεται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ- αργότερα ο Χάρης Δούκας αναρωτήθηκε γιατί δεν έκαναν τη σχετική συζήτηση στην κοινοβουλευτική ομάδα, πριν καταθέσουν τη σχετική πρόταση στη βουλή.
Ο κ. Ανδρουλάκης μπήκε αρκετές φορές στο στόχαστρο των συνυποψηφίων του- δέχθηκε σφυροκόπημα από τη Νάντια Γιαννακοπούλου, το οποίο συνεχίστηκε μέχρι τον επίλογο. Δεν αφιέρωσε ιδιαίτερο χρόνο στο να περιγράψει το σχέδιό του το οποίο θα θέσει σε εφαρμογή, εφόσον επανεκλεγεί. Προσπάθησε να πείσει ότι η ευκαιρία που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι και φαορά στο ΠΑΣΟΚ δεν την έφερε ο πελαργός αλλά ότι είναι προϊόν σκληρού και επίμονο αγώνα. Το γεγονός ότι χαρακτήρισε «ευνοούμενό» του τον κ. Δούκα διότι αν δεν επέμενε στην ανανέωση δεν θα τον πρότεινε και δεν θα ήταν τώρα Δήμαρχος ήταν όπως είπε και ο αποδέκτης μια «απρέπεια» που συζητήθηκε εντόνως και στη συνέχεια μεταξύ στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ήθελε και αυτό φάνηκε συνολικά από την παρουσία του να ζητήσει ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης με όσους τον ανέδειξαν το 2021. Έδωσε έμφαση στις λέξεις «πολιτικό ήθος, συνέπεια και προγραμματικό λόγο» και κάνοντας άνοιγμα στο ευρύτερο ακροατήριο σημείωσε ότι αυτό δεν γίνεται για να επιστρέψουν κάποιοι παλιοί πρωταγωνιστές ή απλά να μεγαλώσουν οι έδρες του ΠΑΣΟΚ.
Η παρουσία Δούκα
Ο Χάρης Δούκας είχε να αντιμετωπίσει αιχμηρότατες κατηγορίες για την απόφασή του να διεκδικήσει σε ελάχιστο χρόνο μετά από την εκλογή του στη Δημαρχία και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Απάντησε θυμίζοντας ότι αυτό είχε συμβεί και με τον Γιώργο Καμίνη κι ότι μπορεί να τα καταφέρει.
Εξαπέλυσε βολές με τις ερωτήσεις του προς τον κ. Ανδρουλάκη- βρισκόταν σε μια «διαρκή» επί της ουσίας αντιπαράθεση, πολιτική και ιδεολογική με την Άννα Διαμαντοπούλου. Αξιοποίησε το «χαρτί» του για την προσέλκυση κεντροαριστερού κόσμου, προσπερνώντας έτσι και τις αμήχανες στιγμές, επέλεξε να σταθεί -και ως καθηγητής στο ΕΜΠ- στα ζητήματα της παιδείας και της υγείας αλλά και στο πως θα αποδοθούν, όπως υποστήριξε ευκαιρίες στους νέους και τους φοιτητές.
Απάντησε στην επόμενη από τη σχετική ενότητα για την επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων και εστίασε στην επομένω των εσωκομματικών εκλογών, αναζητώντας κάθε φορά «πάτημα» για να πείσει ότι είναι εκείνος που μπορεί να μεγαλώσει την παράταξη.
«Στις 6 του Οκτώβρη πρέπει να απαντήσουμε σε ένα δίλημμα: Θέλουμε να κάνουμε την υπέρβαση; Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ, μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα νικήσει; Ή θέλουμε ένα κλειστό, φοβικό ΠΑΣΟΚ, βούτυρο στο ψωμί του συστήματος του Κ. Μητσοτάκη. Η επιλογή είναι στο χέρι μας. Στις 6 του Οκτώβρη σηκώνουμε ανάστημα. Ενώνουμε δυνάμεις, κερδίζουμε την ελπίδα. Και θα νικήσουμε», δήλωσε στο φινάλε της τηλεμαχίας και ενώ προηγουμένως είχε ένα σκληρό μπρα ντε φερ τόσο με την Άννα Διαμαντοπούλου, όσο και με τον Μιχάλη Κατρίνη.
Η παρουσία της Άννας Διαμαντοπούλου
Η Άννα Διαμαντοπούλου σφράγισε την παρουσία της δίνοντας σαφείς απαντήσεις και επαναλαμβάνοντας κάθε φορά το διακύβευμα, ταυτίζοντας την ιδιότητα του επόμενου προέδρου του ΠΑΣΟΚ με εκείνη του πρωθυπουργού.
Αναφέρθηκε στη διαδρομή της και στην εμπειρία της από τα ευρωπαϊκά δρώμενα. Δήλωσε ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε καθίζηση κι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται στις οθόνες μας κι ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα μικρό αλλά συγκροτημένο κόμμα.
«Ο κόσμος μπορεί να κοιτάξει προς αυτό. Δεν είναι σίγουρο ότι θα το ψηφίσει. Αυτό είναι στα χέρια μας και γι’ αυτό πρέπει να μιλήσουμε για τις πραγματικές ζωές των ανθρώπων, για τα πραγματικά προβλήματα και για τη νέα εποχή», εξήγησε η κυρία Διαμαντοπούλου η οποία δέχθηκε κατηγορίες και υποννούμενα από τους συνυποψηφίους της για το ότι είχε «γέφυρες» με τη ΝΔ που φάινονταν στις δηλώσεις της και ότι επί 12 χρόνια απείχε από την κομματική ζωή του ΠΑΣΟΚ.
Εκείνη επανέλαβε ότι παρέμεινε στην παράταξη κι ότι ως επικεφαλής του Δικτύου συνέβαλε με τις θέσεις της, αλλά αναγκάστηκε ουκ ολίγες φορές να «ξαναγυρίσει» στο θέμα- μάλιστα ο Χάρης Δούκας αναφέρθηκε στην «ώρα αποφάσεων», στην Κίνηση που η κυρία Διαμαντοπούλου ξεκίνησε να δημιουργεί με τον Γιώργο Φλωρίδη και τον Γιάννη Ραγκούση.
Η παρουσία του Παύλου Γερουλάνου
Ο Παύλος Γερουλάνος εκτίμησε ότι από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ κρίνεται κατά πόσον θα ηττηθεί η Νέα Δημοκρατία και τα κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα στα οποία έχει φέρει τη χώρα. Κρίνεται- είπε- αν θα κυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ.
«Άρα, το δίλημμα για τις 6 Οκτωβρίου είναι πολύ απλό. Θα κάνουμε μια επιλογή νίκης ή θα κάνουμε μια επιλογή ήττας; Μια επιλογή νίκης θέλει ηγεσία η οποία έχει πείρα, η οποία έχει σχέδιο, η οποία θα παλέψει για την ενότητα, δίνοντας τις μεγάλες μάχες μπροστά, παντού, και στη Βουλή και στην κοινωνία και στο κόμμα»», ήταν το μήνυμα που ήθελε να στείλει ο κ. Γερουλάνος ο οποίος απέφυγε να στηρίξει τον Χάρη Δούκα ακόμα και για το εμβληματικό για την δημαρχιακή του παρουσία θέμα της Βασιλίσης Όλγας, λέγοντας ότι πρέπει πριν δοθεί στην κυκλοφορία να ανασκαφεί ο αρχαιολογικός χώρος που υπάρχει από κάτω.
Η παρουσία της Νάντιας Γιαννακοπούλου
Η Νάντια Γιαννακοπούλου διατήρησε στο στόχαστρό της τον Νίκο Ανδρουλάκη προκαλώντας του εκνευρισμό, ειδικά όταν τον ρώτησε πως σκοπεύει να χειριστεί την πιθανότητα επανεκλογής του. Σημείωσε ότι είναι περήφανη που κίνησε με τη στάση της την εκλογική διαδικασία, ζήτησε ν αλλάξει το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να μπορέσει να προσεγγίσει και πάλι την κοινωνία και έδωσε την αίσθηση ότι προσέρχεται για μια σκληρή μάχη στις 6 Οκτωβρίου, έχοντας επιλέξει εσωκομματικό επίδικο.
Η παρουσία του Μιχάλη Κατρίνη
Ο Μιχάλης Κατρίνης μίλησε για την ανάγκη μιας μεγάλης παράταξης, υποστήριξε ότι είναι ο μόνος που θέτει συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι, επιτέθηκε στον Χάρη υπό την έννοια ότι διαφώνησε ανοιχτά για την εκλογή στην ηγεσία ενός ή μίας που δεν είναι βουλευτής, αλλά δεν στάθηκε, αντιθέτως προσπέρασε τη συζήτηση για το πως ήταν η συγκατοίκηση με το Νίκο Ανδρουλάκη, όταν τον ρώτησε πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Και οι έξι αποχώρησαν από την τηλεμαχία με την επισήμανση ότι την επόμενη μέρα το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει εφόσον είναι και παραμείνει ενωμένο.
protothema.gr