Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί πατάτας της Ηλείας καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μεγαλώνουν και δεν υπάρχει από το κράτος διάθεση, όπως λένε, για αλλαγή της κατάστασης. Τα προβλήματα εντοπίζονται στα κόστη παραγωγής, στην έλλειψη εργατικών χεριών και κυρίως στην ανεξέλεγκτη εισαγωγή πατάτας από άλλες χώρες που έχει ως αποτέλεσμα την απαξίωση του εγχώριου προϊόντος.
Η καλλιέργεια πατάτας για πολλά χρόνια ήταν το βασικό εισοδηματικό προϊόν για τον πρωτογενή τομέα του νομού μας όπου απέφερε κέρδη. Σήμερα αυτό έχει αλλάξει. Το σημαντικό κόστος παραγωγής που επικαλούνται οι Ηλείοι αλλά και οι Μεσσήνιοι πατατοπαραγωγοί σε συνδυασμό με την έλλειψη εργατικών χεριών, αποτελεί ήδη έντονο προβληματισμό για την εξέλιξη του προϊόντος στους αγροτικούς μας νομούς.
Παράλληλα, η εισαγωγή πατάτας αμφιβόλου ποιότητας από ξένες χώρες και ιδιαίτερα την Αίγυπτο, χωρίς να υπάρχει επαρκής έλεγχος ή περιορισμός, έχει κατακλύσει την εγχώρια αγορά εις βάρος της ντόπιας καλλιέργειάς μας.
Πρόβλημα εντοπίζεται και στις μεγάλες ποσότητες που έχουν μείνει απούλητες από την προηγούμενη παραγωγή, αφού λόγω της πανδημικής κρίσης λαϊκές δεν λειτούργησαν, ενώ και στις μεγάλες αλυσίδες
καταστημάτων προτιμήθηκαν οι πατάτες εισαγωγής.
Όλα τα παραπάνω έχουν επιφέρει ένα αρνητικό κλίμα ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου και οδηγούν σε φθίνουσα πορεία ένα από τα πιο βασικά προϊόντα του τόπου. Αρκεί και μόνο να τονίσουμε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγωγών μας, από τα 35.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα πατάτας που υπήρχαν πριν λίγα χρόνια στην Ηλεία, σήμερα καλλιεργούνται περίπου τα 20.000 στρέμματα.
Η αγορά έχει ξεφύγει αφού δεν υπάρχουν έλεγχοι από το κράτος και υπάρχουν πια βάσιμες καταγγελίες για αθρόες εισαγωγές και «ελληνοποιήσεις» πατάτας χωρίς να γίνεται αναγραφή της χώρας προέλευσης, οι οποίες στη συνέχεια διακινούνται σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές, γεγονός που αφενός παραπλανά τους καταναλωτές, αφετέρου λειτουργεί καταστροφικά για τους Έλληνες παραγωγούς.
Από ότι φαίνεται μιας και είμαστε εν μέσω εκλογών, δεν πρόκειται να δοθεί γρήγορα λύση στους παραγωγούς αφού ήδη μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός από την κυβέρνηση. Έτσι και η φετινή χρονιά θα πάει χαμένη και το εισόδημα των παραγωγών θα πέσει ακόμα χαμηλότερα με ότι αυτό συνεπάγεται για την ευρύτερη οικονομία της Ηλείας.