Σε επιστολή τους οι παθολόγοι ιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών αναφέρουν:
«Έχουν περάσει δεκαέξι μήνες μετακινήσεων ιατρών παθολόγων από τα νοσοκομεία Αχαΐας και Αρκαδίας προκειμένου να καλύψουν «έκτακτες» υπηρεσιακές ανάγκες λειτουργίας του Νοσοκομείου Πύργου. Οι μετακινήσεις αυτές δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στην λειτουργία των παθολογικών κλινικών των νοσοκομείων προέλευσης.
Εν προκειμένω για την Παθολογική Κλινική του Παν. Γεν. Νοσοκομείου Πατρών τα προβλήματα είναι αυξανόμενα λόγω της αποδυνάμωσης του ιατρικού της δυναμικού, ειδικά σε μια περίοδο που χαρακτηρίσθηκε από την πανδημία της Covid λοίμωξης και την συνεχιζόμενη κατακόρυφη αύξηση στην προσέλευση ασθενών που συρρέουν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Επίσης ιατρός Διευθυντής ΕΣΥ της Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ μετακινείται, κατόπιν εντολής της διοίκησης της 6ης ΥΠΕ, επί 3,5 χρόνια προκειμένου να καλύπτει εφημεριακές ανάγκες της Παθολογικής Κλινικής του Γεν. Νοσ. Αιγίου.
Θα πρέπει να τονισθεί ότι δεδομένων των προβλημάτων της λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Πύργου και της μετακίνησης των ασθενών από την περιοχή του νομού Ηλείας προς εξέταση και νοσηλεία στην Παθολογική κλινική του Π.Γ.Ν.Πατρών αυξάνονται συνεχώς οι ανάγκες για ενίσχυση του ιατρικού δυναμικού της παθολογικής κλινικής του Π.Γ.Ν.Πατρών προκειμένου να ανταποκριθεί στην πληθώρα των ασθενών.
Όσον αφορά το νοσοκομείο του Πύργου, η λειτουργία του κρίνεται επισφαλής μιας και κάθε ημέρα καλείται διαφορετικός ιατρός να αποφασίσει για την νοσηλεία και θεραπεία 65-100 ασθενών, γεγονός άκρως επικίνδυνο, εφόσον δεν υπάρχει συνεχόμενη παρακολούθηση στην νοσηλεία κάθε ασθενούς.
Εξάλλου όσον αφορά τις συνθήκες που έχει να αντιμετωπίσει στο νοσοκομείο του Πύργου ο εκάστοτε εφημερεύων Παθολόγος, κατόπιν εντολής μετακίνησης της διοίκησης της 6ης ΥΠΕ, είναι δραματικές και στα όρια της σωματικής και ψυχικής του αντοχής.
Καλείται να αντιμετωπίσει περιστατικά 60-100 ασθενών που νοσηλεύονται στην Παθολογική Κλινική και να διεκπεραιώσει περιστατικά ασθενών που προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία. Επίσης μετά το πέρας της 24ωρης εφημερίας καλείται να ανταπεξέλθει στην ταλαιπωρία και τους κινδύνους που εγκυμονούν στον δρόμο επιστροφής στην Πάτρα (100 χλμ οδήγησης με δικό του μεταφορικό μέσο) όντας εξουθενωμένος.
Η «έκτακτη» κατάσταση, που επικαλούνται οι ιθύνοντες, παύει να ευσταθεί σαν επιχείρημα μετά από 16 μήνες μετακινήσεων ιατρών και μετατρέπεται σε παγιωμένη κατάσταση με ευθύνη της 6ης ΥΠΕ. Τα νοσοκομεία δεν είναι τα κτίρια αλλά οι εργαζόμενοι που προσπαθούν να παρέχουν σύγχρονες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς, γεγονός που καταστρατηγείται με τις συνεχείς μετακινήσεις και την υποστελέχωση των νοσοκομειακών δομών.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
1) Είναι αποκλειστική ευθύνη της 6ης ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας να δώσουν άμεσα λύση στο αδιέξοδο που οι ίδιοι δημιούργησαν, εξασφαλίζοντας τη στελέχωση των παθολογικών κλινικών των νοσοκομείων Πύργου και Αιγίου με μόνιμους γιατρούς ΕΣΥ, ώστε οι πολίτες της Ηλείας και της Αιγιάλειας να μην είναι 2ης κατηγορίας όσον αφορά την υγειονομική τους φροντίδα.
2) Να γίνουν άμεσα προσλήψεις με αυξημένα κίνητρα και να χαρακτηρισθούν ως άγονες οι προσλήψεις ιατρών ΕΣΥ στα ανωτέρω νοσοκομεία, προκειμένου να βελτιωθεί η στελέχωση τους με ιατρικό προσωπικό.
3) Να σταματήσουν οι μετακινήσεις των ιατρών «νομάδων» από διαφορετικές πόλεις στα συγκεκριμένα νοσοκομεία
4) Να ενισχυθούν τα νοσοκομεία της Πάτρας με άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων παθολόγων (10 κενές θέσεις στο ΠΓΝΠ και το ΓΝΠ).
5) Να σταματήσει η Πολιτεία και η ηγεσία του Υπ.Υγείας να δίνει διαρκώς αφορμές για παραιτήσεις από το ΕΣΥ έμπειρων και μάχιμων Παθολόγων. Ήδη μετράμε πάρα πολλές. Τρεις συνάδελφοι στο ΠΓΝΠ και αναμένεται ένας ακόμα. Ένας συνάδελφος στον Άγιο Ανδρέα.
ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΓΝΠ