Στη δύναμη της Αυτοδιοίκησης, αλλά και στην ανάγκη να ενισχυθεί, να θωρακιστεί και να αποκτήσει τον θεσμικό και δημοσιονομικό «χώρο» που θα μεγαλώσει την αποτελεσματικότητά της, εστίασε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ανοίγοντας τις εργασίες του θεματικού συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας που πραγματοποιείται την Τετάρτη αλλά θα συνεχιστεί και την Πέμπτη (22 και 23/5) στην Πάτρα.
«Ειδικά, η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει την ικανότητά της να δρα τοπικά και να σκέφτεται εθνικά. Γι’ αυτό και ειδικά σήμερα, οι Περιφέρειες επιζητούμε την ευθύνη. Η μεταρρύθμιση του κράτους πρέπει να συνεχιστεί με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς και σημαντικός πυλώνας αυτής της μεταρρύθμισης πρέπει να είναι η επένδυση στην “εθνική Ελλάδος των Περιφερειών”, η οικονομική και θεσμική ολοκλήρωση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και τελικά, αυτό που αποκαλείται, Περιφερειακή Διακυβέρνηση.
Αυτό σημαίνει μετάγγιση ευθύνης και δύναμης στις τοπικές κοινωνίες, ώστε αφενός να υπηρετούνται οι εθνικές στρατηγικές επιλογές και αφετέρου, οι τοπικές προτεραιότητες να μετατρέπονται σε εθνικές επιλογές. Σημαίνει, με άλλα λόγια, μείωση της απόστασης όλων των βαθμών εξουσίας από την κοινωνία και άρα, ένα καλύτερο και ποιοτικότερο στη λειτουργία του, κράτος» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Φαρμάκης.
Στο σημείο αυτό υπογράμμισε τη δύναμη της συνεργασίας της Περιφέρειας με τους τοπικούς φορείς, με τις άλλες Περιφέρειες, αλλά και με την κεντρική εξουσία, ενώ παρουσίασε τους γενικούς δείκτες επιτάχυνσης των έργων και των δράσεων, καθώς και τη συμβολή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στους δείκτες ανάπτυξης και κοινωνικής προόδου, με κυριότερη την θεαματική πτώση του δείκτη ανεργίας.
Ο κ. Φαρμάκης έκανε λόγο για τη «μεγάλη επιστροφή» της Δυτικής Ελλάδας, υπογραμμίζοντας πως η σκληρή δουλειά συνεχίζεται καθώς είναι βέβαιο πως η περιοχή δεν έχει αξιοποιήσει ακόμα ούτε το 20% των δυνατοτήτων της. «Είμαστε βέβαιοι πως ανεβήκαμε μόνο τα πρώτα σκαλιά μίας σκάλας που φτάνει πολύ ψηλά και στόχος μας είναι να πάμε όσο πιο ψηλά μπορούμε. Δεν μας αρκεί η κάθετη πτώση της ανεργίας.
Πρέπει να φανεί πως η Δυτική Ελλάδα γίνεται πιο παραγωγική, πιο πλούσια, πιο όμορφη. Οι δείκτες
πρέπει να μεταφραστούν σε μία καλύτερη πραγματικότητα για κάθε πολίτη. Ακόμα περισσότερες δουλειές, ακόμα περισσότερες επενδύσεις, ακόμα περισσότερα και καλύτερα μεροκάματα. Και ακόμα καλύτεροι δρόμοι, ακόμα πιο ανθεκτικές πόλεις και χωριά, ακόμα πιο σύγχρονες εργαζόμαστε, γι’ αυτό αγωνιζόμαστε» κατέληξε.
Στην δική του τοποθέτηση, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Απόστολος Τζιτζικώστας, μίλησε για ένα πολύ σημαντικό Συνέδριο που αποτυπώνει την κεντρική φιλοσοφία της ΕΝΠΕ. Ο κ. Τζιτζικώστας συνεχάρη τον Νεκτάριο Φαρμάκη για τη διοργάνωση του Συνεδρίου, καθώς το έργο που έχει κάνει στην περιοχή, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Δυτικής Ελλάδας και τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «είναι ευτύχημα γι’ αυτόν τον μοναδικό τόπο, Περιφερειάρχης να είναι ένας άνθρωπος όπως ο Νεκτάριος, ένας βαθιά αυτοδιοικητικός άνθρωπος που βάζει πάνω και πρώτα απ’ όλα, τον τόπο και την προκοπή του, έχοντας ως μοναδικό μέλημα, αυτή η προικισμένη πλευρά της πατρίδας μας να γίνει καλύτερη, γιατί πραγματικά το αξίζει».
Η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, στην δική της ομιλία, αφού επίσης ευχαρίστησε τον κ. Φαρμάκη και την ΕΝΠΕ για την φιλοξενία, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι οι στόχοι της Αυτοδιοίκησης αποτελούν στόχους και της Κυβέρνησης, ενώ αναφέρθηκε στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί από την προηγούμενη θητεία για την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης.
Κώστας Καρπέτας για το συνέδριο της ΕΝΠΕ: Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ερημώνει
Τον κώδωνα του κινδύνο, για την εγκατάλειψη και ερήμωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,
εξαιτίας των εφαρμοζόμενων κυβερνητικών πολιτικών, έκρουσε ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί
Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα», Κώστας Καρπέτας, με αφορμή το συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών
Ελλάδας (ΕΝΠΕ) με θέμα: «Οι Περιφέρειες μπροστά στις προκλήσεις: Θεσμική Θωράκιση – Αγροτική
Ανάπτυξη», που διεξάγεται στην Πάτρα.
Όπως τονίζει σε δήλωσή του ο κ. Καρπέτας, οι δήθεν μεταρρυθμίσεις που αφορούν τον δικαστικό, τον
ακαδημαϊκό, τον φορολογικό, τον ασφαλιστικό, τον τραπεζικό και προσεχώς τον υγειονομικό χάρτη της χώρας, έχουν ως μοναδικό και ανομολόγητο στόχο τη μείωση του κόστους και δεν λαμβάνουν υπόψη τον παράγοντα άνθρωπο και τις ανάγκες του, με συνέπεια να επιταχύνουν την αβεβαιότητα των κατοίκων και να επιβαρύνουν διαρκώς την κατάσταση.
«Το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών θα είναι η συνεχιζόμενη και αδιάλειπτη ερήμωση της
Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Οι νέοι άνθρωποι εγκαταλείπουν τον τόπο τους και οι μεγαλύτεροι,
απογοητευμένοι και απελπισμένοι, προσπαθούν να αλλάξουν ρότα ζωής με ψαλιδισμένες προσδοκίες
για ένα βιώσιμο μέλλον», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καρπέτας και πρόσθεσε: «Κλείστε τα όλα και
μετά θα αναρωτιόμαστε γιατί το δημογραφικό αποτελεί το υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας μας.
Ανάπτυξη χωρίς ανθρώπους δεν υπάρχει. Καταντήσαμε μια κοινωνία που αναπολεί το παρελθόν και
φοβάται το μέλλον. Μια κοινωνία στην εντατική».
Ο Κώστας Καρπέτας στάθηκε στα αποκαρδιωτικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 2023 που αφορούν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Σύμφωνα με αυτά, το 35,2% του πληθυσμού στη
Δυτική Ελλάδα βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, από το 23,8% που ήταν το
2019 και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η περιοχή μας έχει εγκλωβιστεί σε μια παγίδα φτηνής ανάπτυξης (χαμηλή ένταση εργασίας, χαμηλή παραγωγικότητα, χαμηλές αμοιβές) που αναπαράγει φτώχεια,
κοινωνικό αποκλεισμό και ανισότητες. Γι' αυτά όλα υπάρχουν πειστικές απαντήσεις, αγαπητοί μου συνάδελφοι σύνεδροι;».
Μιλώντας για τη θεσμική θωράκιση του θεσμού της Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ο κ.
Καρπέτας διαπίστωσε ότι «η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση διαρκώς υποβαθμίζεται. Από το αίτημα των
Περιφερειών για Περιφερειακή Διακυβέρνηση, έχουμε πάει στην πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και αντί
για τη θεσμική θωράκιση των Περιφερειών, οδηγούμαστε στη συνεχή απαξίωση του ρόλου τους».
Ο κ. Καρπέτας τόνισε ότι το ζήτημα της αλληλοεπικάλυψης και κατανομής των αρμοδιοτήτων δεν έχει
λυθεί και πως οι διορισμένες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ενισχύονται αντί να καταργούνται.
«Δυστυχώς, έχουμε καταντήσει το μακρύ χέρι της κυβέρνησης», σημείωσε χαρακτηριστικά κατά την
ομιλία του στο συνέδριο της ΕΝΠΕ, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε –
Δυτική Ελλάδα» και παρουσίασε μια σειρά προτάσεων για τη θεσμική θωράκιση των Περιφερειών,
όπως:
Τη Συνταγματική αναθεώρηση, τουλάχιστον του άρθρου 102 του Συντάγματος, που θα θεσμοθετήσει την κατοχύρωση των αρμοδιοτήτων της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
Την οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης και φορολογική αποκέντρωση, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την εκχώρηση αρμοδιοτήτων από το Κράτος στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις, υλοποιώντας στην πράξη την έννοια της τοπικής αρμοδιότητας.
Την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, με διασφάλιση της εργασίας όλων των εργαζομένων σε αυτές, μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους (εκτός εκείνων που αφορούν την «σκληρά» κρατική πολιτική) με ένταξη των ομοειδών Υπηρεσιών τους στις Περιφέρειες.
Την άρση του αποκλεισμού από τη χάραξη της χωροταξικής και πολεοδομικής πολιτικής των Περιφερειών με μητροπολιτικά χαρακτηριστικά.
Την πρόβλεψη για την άσκηση ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.