Δεκαπενταύγουστος και η Πάτρα έχει ερημώσει, καθώς οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν φύγει για την καλοκαιρινή τους άδεια. Στην πόλη ελάχιστοι κυκλοφορούν στα καταστήματα που παραμένουν ανοικτά και ακόμα λιγότεροι πηγαίνουν σε δημόσιες υπηρεσίες για κάποια εργασία.
Μοναδική εξαίρεση, αποτελούν τα Γραφεία Εκδοσης Ταυτοτήτων στα Αστυνομικά Τμήματα, όπως στο κεντρικό κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης στην οδό Ερμού, όπου καθημερινά στην είσοδο περιμένουν από τα ξημερώματα, δεκάδες άτομα για να πιάσουν σειρά και να ανανεώσουν την ταυτότητά τους.
Ο καθένας επικαλείται διάφορους λόγους, αλλά, πολλοί που δεν το λένε, θέλουν να προλάβουν τις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες, που θα εκδίδονται από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά. Ετσι, ελπίζουν ότι θα εξασφαλίσουν μια 10ετία χωρίς το τσιπάκι, που νομίζουν ότι θα τους… παρακολουθεί.
Η «Πελοπόννησος» βρέθηκε έξω από το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης. Δεκάδες άτομα είχαν υπογράψει μια άτυπη λίστα προτεραιότητας και περίμεναν υπομονετικά, όπως γίνεται κάθε μέρα το τελευταίο διάστημα.
Χθες, μια ημέρα μετά τη μεγάλη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου, η άτυπη λίστα είχε 100 ονόματα. Τη Δευτέρα ξεπερνούσαν τα 130. Είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό για την εποχή, να ζητούν τόσα πολλά άτομα, ανανέωση ταυτότητας.
Χθες, το Γραφείο Εκδοσης Ταυτοτήτων λειτουργούσε από τις 2:30 το μεσημέρι και μετά. Ομως, πολλοί είχαν πάει από τις 5 τα ξημερώματα, για να πιάσουν σειρά.
Ο αξιωματικός υπηρεσίας προσπαθούσε να πείσει τους περίπου 50 συγκεντρωμένους πολίτες, ότι θα ήταν αδύνατον να εξυπηρετηθούν όλοι, από δύο αστυνομικούς που βρίσκονταν σε βάρδια.
Κάποιοι από τους παρευρισκόμενους, μας είπαν ότι ήθελαν να ανανεώσουν την ταυτότητα που είχε «λήξει», γιατί έπρεπε να ταξιδέψουν. Αλλοι, είχαν πάει για να δηλώσουν απώλεια. Οι περισσότεροι όμως, μιλούσαν για τις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες με το τσιπακι.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλήθος κόσμου έχει παρασυρθεί από ένα κλίμα συνωμοσιολογίας που διαδίδεται από ακραίους πολιτικούς χώρους και παραθρησκευτικές οργανώσεις και αντιδρά στην ψηφιακή μορφή που θα έχει η νέα ταυτότητα, είτε υποστηρίζοντας ότι θα παρακολουθείται διαρκώς, είτε κάνοντας λόγο για το «χάραγμα του αντίχριστου που επιβάλλεται από τη νέα τάξη πραγμάτων».
Οι υπόλοιποι που απλά θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους, έμπλεξαν και θα πρέπει να περιμένουν στην ουρά υπομονετικά.
Τι ισχύει με τις νέες ταυτότητες
Η συζήτηση γύρω από τις νέες ταυτότητες «φούντωσε» στις 8 Ιουλίου. Ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, στην Ολομέλεια της Βουλής, ότι απ’ τον προσεχή Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει η έκδοση των νέων ταυτοτήτων για τους πολίτες.
Ο πρόεδρος της «ΝΙΚΗΣ» Δημήτρης Νατσιός, αναφέρθηκε στα τεχνικά χαρακτηριστικά των νέων ταυτοτήτων και ισχυρίστηκε ότι αυτές θα έχουν δυνατότητα γεωεντοπισμού και «φακελώματος», με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί μεγάλη συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά από όσους είναι επιρρεπείς σε θεωρίες συνωμοσίας.
Είναι γεγονός ότι ένα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά των νέων ταυτοτήτων, που δεν εντοπίζεται στις παλαιότερες, είναι η ύπαρξη του συστήματος RFID (Radio Frequency Identification). Πρόκειται για μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την ταυτοποίηση/αναγνώριση αντικειμένων, τα οποία εκπέμπουν και λαμβάνουν ραδιοσυχνότητες σε απόσταση μέχρι 10 εκατοστών.
Είναι πολλά τα παραδείγματα χρήσης αυτής της τεχνολογίας στην καθημερινότητά μας, όπως οι ανέπαφες πληρωμές μέσω κάρτας στο σούπερ μάρκετ, η χρήση συσκευών για την πληρωμή και τη γρήγορη διέλευση από τις ηλεκτρονικές λωρίδες των διοδίων, τα διαβατήρια, οι κάρτες εισόδου σε δωμάτια ξενοδοχείων ή ακόμα και ο έλεγχος του κτηνιάτρου σε μικροτσίπ των κατοικίδιων ζώων.
Στις νέες ταυτότητες, ο λόγος που επικαλείται η πολιτεία για την εφαρμογή της τεχνολογίας RFID είναι ότι δεν θα παραχαράσσονται και θα ενισχύουν την ασφάλεια του πολίτη. Στο ενσωματωμένο μικροτσίπ θα βρίσκονται αποθηκευμένα τα απαραίτητα στοιχεία των πολιτών, για την ταυτοποίησή τους.
Επίσης, οι ειδικοί τονίζουν πως η τεχνολογία μετάδοσης πληροφοριών μέσω ραδιοσυχνοτήτων RFID δεν πρέπει να συγχέεται με την τεχνολογία γεωεντοπισμού GPS που διαθέτουν τα κινητά τηλέφωνα.
pelop.gr