«Μέρα – νύχτα ποτίζουµε και δεν γυρνάνε τα φυτά» µεταφέρει αγρότης συνοµιλητής της Agrenda, σε µια προσπάθεια περιγραφής της κατάστασης που επικρατεί την περίοδο αυτή στους κάµπους της χώρας, οι οποίοι φαίνεται να έχουν στραγγίξει από κάθε επίπεδο υγρασίας έπειτα από τόσα επίµονα 40άρια.
Οι υψηλές θερµοκρασίες, οι λιγοστές βροχές και τα χαµηλά επίπεδα υγρασίας είναι ο κανόνας του φετινού καλοκαιριού σε ολόκληρα τα Βαλκάνια αλλά και σε άλλα παραγωγικά κέντρα της Ευρώπης και των Ηνωµένων Πολιτειών, µε τον προβληµατισµό για τις προοπτικές των επερχόµενων συγκοµιδών σιτηρών, βάµβακος και φθινοπωρινών φρούτων να εντείνεται.
Μπορεί το καλοκαίρι να υποδέχθηκε τα ελληνικά αλώνια µε δυνατές µπόρες που «άσπρισαν» τελικά τα στάρια, ωστόσο δεν ευνοήθηκαν εξίσου άλλες περιοχές των Βαλκανίων, µε τους αγρότες για παράδειγµα της Κροατίας και της Σερβίας να βλέπουν τα αγίνωτα ακόµα εσπεριδοειδή να πέφτουν από τα δέντρα, τα φύλλα των οποίων έχουν διπλώσει από τον καύσωνα.
Ελάχιστο το κριθάρι
Ενδεικτικό της περιορισµένης παραγωγής σε βασικά αγροτικά προϊόντα των Βαλκανίων, είναι και το γεγονός ότι οι ροές κριθαριού που συνήθως αυξάνονται αυτή την περίοδο είναι µηδαµινές, µε το εγχώριο κτηνοτροφικό κριθάρι να διατηρεί επίπεδα άνω των 21 λεπτών το κιλό.
Επιπλέον τα τριφύλλια στη γειτονική Αλβανία έχουν και αυτά ξεραθεί στο χωράφι, όπως µεταφέρει το διεθνές µέσο BalkanInsider, µε την κατάσταση στο σύνολο της Βαλκανικής να µην διαφέρει από την εικόνα που στέλνουν τα αγροτικά κέντρα της Ελλάδας, όπως αποτυπώθηκε σε προηγούµενο ρεπορτάζ της Agrenda.
Κάηκε η βιοµηχανική πιπεριά
Σηµαντικό πρόβληµα αντιµετωπίζουν οι παραγωγοί βιοµηχανικής πιπεριάς, µια καλλιέργεια η οποία επλήγη από δύο απανωτά κύµµατα καύσωνα, µε αποτέλεσµα, πέρα από τα εγκαύµατα, να κοκκινήσει. «Εµείς τις συλλέγουµε πράσινες και έτσι όπως είναι απλά τις πετάµε στο χωράφι και θα χάσουµε τουλάχιστον δύο χέρια συγκοµιδής µέχρι να ξεκινήσει η παραγωγή» αναφέρει ο παραγωγός Φώτης Θεοδωρόπουλος που καλλιεργεί 100 στρέµµατα στη Μακεδονία. Στα ορεινά της Αχαΐας, οι υπαίθριες ντοµάτες, που όπως µεταφέρουν οι παραγωγοί ήταν πιο φορτωµένες σε σχέση µε πέρυσι, εµφανίζουν έντονα ηλιοκάµατα που φτάνουν σε ποσοστό το 20% των καρπών. Μαλακώµατα και αποχρωµατισµοί των καρπών καθώς και «κάψιµο» των ταξιανθιών ήταν τα «συµπτώµατα» που φανερώνουν τη µεγάλη ζηµιά που έχει προκαλέσει ο καύσωνας στην βιοµηχανική ντοµάτα στον θεσσαλικό κάµπο (βλ. σελ. 36).
Αποχρωµατισµός και στο καρπούζι
Υπενθυµίζεται ότι η καταστροφή της παραγωγής λόγω εκτεταµένων αποχρωµατισµών από τον ήλιο σε υπαίθρια καρπούζια και
πεπόνια αγγίζει το 80% σε πολλές περιοχές, µε τους παραγωγούς να απογοητεύονται καθώς το µεγάλο τοναζ που παίρνουν φέτος δεν θα έχει οικονοµικό αντίκρισµα.
Εικόνα καταστροφής στα φασόλια
Απεγνωσµένοι δηλώνουν και οι αγρότες της Καστοριάς, οι οποίοι κάνουν λόγο για ολική και µη αναστρέψιµη καταστροφή στις καλλιέργειες στα φασόλια γίγαντες- ελέφαντες και πλακέ, µετά τις υψηλές θερµοκρασίες των τελευταίων ηµερών.
agronews.gr