Οι επιστήμονες του υπουργείου υγείας είναι προγραμματισμένο να κρίνουν την Παρασκευή (26/2) τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία, σε σχέση με την κατάσταση αυτή την εβδομάδα στην Ηλεία όπου από το περασμένο Σάββατο, ο Δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων κι ο Δήμος Αρχ. Ολυμπίας συνεχίζουν στο “πορτοκαλί”,ενώ στο Κόκκινο Α’ (επίπεδο αυξημένου κινδύνου) μπήκαν οι ΠΕΝΤΕ Δήμοι του Νομού, Δήμος Ζαχάρως, Δήμος Πύργου, Δήμος Ήλιδας, Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Δήμος Πηνειού.
Στο μεταξύ, παρά τα αυστηρά μέτρα για τον κορωνοϊό και το σκληρό lockdown στην Αττική καθώς και σε άλλες επιβαρυμένες περιοχές της χώρας, η κατάσταση παραμένει δύσκολη, και ραγδαία αύξηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού σημειώθηκε το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.147 νέες μολύνσεις.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ την Τρίτη 23/2, 357 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Το τελευταίο 24ωρο 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Μάλιστα, οι ειδικοί αναφέρουν πως η κατάσταση με τον κορωνοϊό μοιάζει με αυτήν πριν από τρεις μήνες και γι’ αυτό σημαίνουν συναγερμό. Βάσει των νέων εξελίξεων, όπως όλα δείχνουν το άνοιγμα της αγοράς στην Αττική δεν θα γίνει τη Δευτέρα 1η Μαρτίου, αλλά θα πάρει παράταση τουλάχιστον μίας εβδομάδας.
31 νέα στην Ηλεία – 121 νέα στην Αχαία – 1.047 νέα στην Αττική (στο κέντρο της πρωτεύουσας 285 νέα ενώ ο Πειραιάς έχει 259).
Μετάλλαξη του ιού και συναθροίσεις σε σπίτια
Αυτό που προσπαθούν πλέον να εντοπίσουν οι ειδικοί είναι γιατί παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων σε υψηλό επίπεδο. Οι υποθέσεις είναι δύο: είτε λόγω της μετάλλαξης του ιού η διασπορά και η μεταδοτικότητα είναι μεγαλύτερες, είτε ευθύνονται οι συναθροίσεις που πραγματοποιούνται σε σπίτια από τη στιγμή που ξεκινάει το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας τόσο τις καθημερινές, όσο και τα Σαββατοκύριακα.
Τούντας (ΕΚΠΑ): Οσο είμαστε σε έξαρση δεν μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων
Σύμφωνα με τον καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, το χρονικό περιθώριο των 2,5 εβδομάδων καραντίνας που επιβλήθηκε στην Αττική είναι περιορισμένο για να αλλάξει η σημερινή εικόνα. Ωστόσο, όπως λέει, «δεν αποκλείεται τα μέτρα που ισχύουν να αρχίσουν να αποδίδουν τις επόμενες μέρες και να δούμε πιθανόν μια σταθεροποίηση -αν όχι κάμψη- της επιδημίας στο τέλος αυτής της εβδομάδας. Άρα οι αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν τότε και όχι από τώρα». Αναφορικά με τις μεταλλάξεις ο κ. Τούντας σχολιάζει ότι είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο το οποίο πολλές φορές οδηγεί σε αύξηση της μεταδοτικότητας και άρα από τη μία μπορεί να ενισχύσει την αναζωπύρωση της επιδημίας, από την άλλη όμως οι συνεχείς μεταλλάξεις οδηγούν τους ιούς στο να γίνονται λιγότερο θανατηφόροι. «Σε ό,τι αφορά τη βρετανική μετάλλαξη, τα εμβόλιά μας είναι αποτελεσματικά. Σε ό,τι αφορά όμως της Νότιας Αφρικής, εκεί δεν έχει διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα ή η μη αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Το πιο πιθανό είναι ότι θα έχουμε μια αποτελεσματικότητα ίσως μειωμένη σε σχέση με τα υπόλοιπα στελέχη. Άρα δεν με ανησυχεί το φαινόμενο -αρκεί βέβαια να περιορίσουμε τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής όσο μπορούμε περισσότερο», εξηγεί.
Τζανάκης για κορωνοϊό: Είμαστε στο απόγειο του τρίτου κύματος αυτή την εβδομάδα
«Αυτή την εβδομάδα θα εισπράξουμε το απόγειο αυτού του επιδημικού κύματος και θα είμαστε τυχεροί αν δεν ξεπεράσουμε τα 2.000 κρούσματα», επεσήμανε για την πορεία του κορωνοϊού ο καθηγητής Πνευμονολογίας, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.