Οι νόστιμες συνταγές για παραδοσιακές πίτες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στα ελληνικά νοικοκυριά.
Στην ελληνική κουζίνα, οι πίτες κάθε λογής παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ οι περισσότερες περιοχές της χώρας έχουν τη δική τους χαρακτηριστική, ντόπια συνταγή με βάση τα τοπικά προϊόντα.
Η πίτα με γέμιση λαχανικών είναι μία θρεπτική και ελαφριά εκδοχή πίτας, και μάλιστα ιδιαίτερα απλή στην παρασκευή της. Η συγκεκριμένη συνταγή για πίτα λαχανικών με τυρί που πήραμε απ’ την ιστοσελίδα xrysoskoufaki.gr πρόκειται για ένα πεντανόστιμο πιάτο με πλούσια γεύση και αρώματα.
Yλικά
1 πράσο
1 μικρό κομμάτι λάχανο (300 γραμμάρια)
2 πατάτες
2 καρότα
1 κόκκινη πιπεριά
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
Για σάλτσα:
4 αυγά
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (40 ml)
4 κουταλιές της σούπας γάλα (40 ml)
4 κουταλιές της σούπας αλεύρι (100 γραμμάρια)
1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (8 γραμμάρια)
1/2 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
Για από πάνω:
Τριμμένο τυρί τσένταρ (50 γραμμάρια)
Σουσάμι και μαύρο κύμινο
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε το πράσο,το λάχανο,την πιπεριά,τον άνηθο και τον μαιντανό.Τρίβουμε στον τρίφτη τις πατάτες και τα καρότα.
Τα βάζουμε όλα σ΄ ένα ταψί και τ ανακατεύουμε πολύ καλά.
Σ ένα μπολ σπάμε τ αυγά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να διαλυθούν τ αυγά.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν. Ανακατεύουμε μέχρι να μη μείνουν σβόλοι από το αλεύρι.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα τα λαχανικά και ανακατεύουμε καλά.
Απλώνουμε σ ένα μεγάλο ταψί αντικολλητικό χαρτί και ρίχνουμε το μείγμα των λαχανικών. Το στρώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί και στην επιφάνεια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° βαθμούς για 30 λεπτά.
Βγάζουμε το ταψί απ’ τον φούρνο μετά τα 30 λεπτά, πασπαλίζουμε με το τυρί, το σουσάμι και το κύμινο και ξανά ψήνουμε στους 180° βαθμούς για άλλα 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Κόβουμε σε μερίδες, σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!