Τη «μοίρα» των περίπου 700.000 ακινήτων που έχουν υπό τη διαχείρισή τους, αφού αποτελούν εξασφαλίσεις σε «κόκκινα» δάνεια, ύψους 45 δισ. ευρώ, τα οποία πωλήθηκαν σε funds, καλούνται να αποφασίσουν οι servicers, με τα σχέδιά τους να ευνοούνται μεν, από την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου να κρίνει νόμιμη τη δυνατότητά τους να διενεργούν πλειστηριασμούς, να «φρενάρουν» δε, από τις διπλές κάλπες.
«Το 80% των ανακτήσεων έρχεται από συναινετικές λύσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το ηλεκτρονικό ‘σφυρί’ θα χτυπήσει για το 20% αυτών των ακινήτων και μάλιστα, σε βάθος τριετίας, με το ποσοστό επιτυχίας, δηλαδή, την κατακύρωση σε πλειοδότη να κυμαίνεται, επίσης, στο 20%», σχολιάζουν στο newmoney αρμόδιες πηγές, επικαλούμενες τα πρόσφατα στοιχεία της Ένωσης Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ) βάσει των οποίων το συνολικό υπό διαχείριση ρυθμισμένο χαρτοφυλάκιο δανείων και απαιτήσεων υπό διαχείριση ξεπερνά τα 27 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε πάνω από 590.000 δανειολήπτες. Όσον αφορά στα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, αυτά αντικατοπτρίζουν μόλις το 17% των ανακτήσεων έναντι ποσοστού άνω του 83% που αφορούν σε διμερείς ρυθμίσεις (στοιχεία 2020-2022). Ο αντίλογος, βέβαια, λέει πως προκειμένου να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση του χρέους είτε ζητούν υψηλές προκαταβολές που «αγγίζουν» έως και το 30% των απαιτήσεων είτε προτείνουν ρυθμίσεις με όρους, οι οποίοι δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική οικονομική κατάσταση των οφειλετών. Σε κάθε περίπτωση, για το πρώτο εξάμηνο του 2023 οι servicers στοχεύουν σε ρυθμίσεις και διευθετήσεις δανείων, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας «ταχύτητες» κατά 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς, έως το τέλος του 2023 εκτιμάται ότι θα έχουν εκπλειστηριαστεί περίπου 35.000 με 40.000 ακίνητα. Θετικά προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί η απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία αν και προς ώρας δεν έχει καθαρογραφεί, εντούτοις φέρεται να επιτρέπει στους servicers να διενεργούν πλειστηριασμούς για λογαριασμό των funds, γεγονός που έχει ξεσηκώσει πολιτικές αντιδράσεις. Όπως είχε γράψει το newmoney, το Ανώτατο Δικαστήριο κλήθηκε να αποφανθεί για το νομικό κενό που υπήρξε μεταξύ δύο νόμων: του 4354/2015 για τα «κόκκινα» δάνεια, ο οποίος προβλέπει ειδική νομιμοποίηση στους servicers, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν δικαστικές πράξεις αντί του δικαιούχου της απαίτησης και του 3156/2003 που αφορά γενικά σε ρυθμίσεις δανείων και δεν δίνει τη δυνατότητα στα funds να γίνονται διάδικοι και να πραγματοποιούν δικαστικές ενέργειες επί των ακινήτων που είχαν περιέλθει στην κυριότητά τους. Από την άλλη, βέβαια, υπάρχει και η… μεταβλητή των εκλογών (βουλευτικών και δημοτικών), στη διάρκεια των οποίων, ως γνωστόν, δεν γίνονται πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης.
Στην πλατφόρμα e-auction, πάντως, είναι ήδη αναρτημένοι περισσότεροι από 17.000 πλειστηριασμοί έως τον Δεκέμβριο του 2023, εκ των οποίων οι περίπου 13.000 είναι προγραμματισμένοι για το α’ τρίμηνο του 2023. Μέχρι σήμερα, από τους 6.886 έχουν ολοκληρωθεί οι 4.259, αρκετοί, ωστόσο, χωρίς την εύρεση πλειοδότη. Υπενθυμίζεται πως τα εκπλειστηριαζόμενα ακίνητα έχουν χαμηλότερη τιμή εκκίνησης, σε σχέση με το να τα αποκτούσε κάποιος απευθείας από την αγορά, με αρμόδιες πηγές να εκτιμούν πως σταδιακά θα αυξηθεί το ενδιαφέρον επενδυτών, Ελλήνων, αλλά και ξένων.
Σύμφωνα με το iMEdD Lab δε, που παρακολουθεί και παρουσιάζει την εξέλιξη των πλειστηριασμών στην Ελλάδα από τον Φεβρουάριο του 2018, οπότε και γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, τις περισσότερες εκποιήσεις φέρεται να έχει πραγματοποιήσει η Intrum (23.241), ενώ ακολουθούν οι Cepal και DoValue με 21.730 και 17.350 δημοπρασίες αντίστοιχα. Η λίστα συμπληρώνεται ως εξής:
- SPECIAL FINANCIAL SOLUTIONS: 1.877
- EUROBANK FPS: 1.004
- PQH ΕΝΙΑΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ: 598
- QQUANT MASTER SERVICER: 256
- UCI ΕΛΛΑΣ: 28
- ALTERNATIVE FINANCIAL SOLUTIONS: 21
- B2KAPITAL: 12.
www.newmoney.gr